Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

İsrailli oryantalist: Yemen'deki S.Arabistan deneyimlerinden ders almalıyız!

Hizbullah ile yapılacak muhtemel bir savaş hakkında Başbakan Netanyahu hükümetini uyaran İsrailli Oryantalist Yaron Friedma, BAE’nin güçlerini Yemen’den geri çekeceğini açıkladıktan sonra, Suudi Arabistan’ın Husiler karşısında tek başına bırakıldığını belirterek, “Yemen’deki Suudi Arabistan deneyimlerinden ders almalıyız” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-18 13:07:17

İsrailli oryantalist: Yemen'deki S.Arabistan deneyimlerinden ders almalıyız!

Hizbullah ile yapılacak muhtemel bir savaş hakkında Başbakan Netanyahu hükümetini uyaran İsrailli Oryantalist Yaron Friedma, BAE'nin güçlerini Yemen'den geri çekeceğini açıkladıktan sonra, Suudi Arabistan'ın İran destekli Husiler karşısında tek başına bırakıldığını belirterek, “Yemen'deki Suudi Arabistan deneyimlerinden ders almalıyız” dedi.

Yedioth Ahrononth'taki makalesinde Yaron Friedman, "Nisan 2015'te, İran destekli Husilere karşı başlatılan operasyonun başlangıçta ilk zafer olduğu ortaya çıktı; ancak zamanla Suudi Arabistan'ın derin bir başarısızlıkla karşı karşıya kaldığı açıkça belli oldu" dedi.

BAE, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Sudan gibi ülkelerin koalisyonu ve ittifakı kurulduktan sonra Ürdün, Mısır ve Fas'tan askeri bir sembolik varlık ekledi.

Friedman, "Bu ittifak başlangıçta, Husilerin güneye yayılmasını durdurmayı, Aden ve Suudi Arabistan'daki stratejik limanların kontrolünü, Arap Körfezi'ndeki petrol terminallerinin Husiler tarafından ele geçirmelerini engellemeyi başardı” dedi.

Suudilerin başkent Sana'yı kontrol etmek için Yemenli müttefiklerini dikkat etmesi konusunda uyaran İsrailli oryantalist yazar Yaron Friedman, İran destekli Husi tehlikesi karşısında çoğu ülkenin yan çizdiğini örnek verdi.

Fransız Sorbonne Üniversitesi'nden mezun olan Friedman, "Suudi koalisyonunun başarısızlıklarından biri, ittifak üyelerinin askerlerinin birbiri ardına kademeli olarak geri çekilmesi; çünkü bu ülkelerin hiçbiri, özellikle ortaya çıkan başarısızlığın bir parçası olmak istemiyor" dedi.

“BAE, HUSİLERİN
HEDEFİ OLMAKTAN KORKUYOR”

Yedioth Ahrononth'taki makalesinde Yaron Friedman şöyle diyor:

“Katar'ın Haziran 2017'deki koalisyondan çekilmesinin ardından bugün BAE geri çekildi, Bahreyn'i küçük bir birlik bıraktı ve Suudi Arabistan ve BAE'nin Güneydoğu'daki yüz binlerce savaşçıyı Husilere karşı destekleme ve silahlandırma çabalarına rağmen, hoşnutsuzluk atmosferi ortaya çıkmaya başladı. Bulundukları bölgelerde ve bazı Arap çevreleri Yemen'deki Suudi-BAE varlığını Filistin'in Siyonist işgaline benzetiyordu.

BAE'nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve onun fiili hükümdarı, Husilerin BAE'nin ekonomik cennetini cehenneme çevirme tehdidinden sonra Yemen'deki sürmekte olan bu savaşın büyüklüğünü ve fiyatını fark etmeye başladı ve Husi uçakları Dubai ve Abu Dabi havaalanları üzerinde uçtu. BAE bu savaştan çekilecek; çünkü Abu Dabi, Riyad olarak Husilerin hedefi olmaktan korkuyor.

BAE topraklarındaki bir savaş, Al Maktoum ve Al Nahyan'ın yöneticileri için bir kabustur. BAE ekonomisi güvenlik istikrarına dayanıyor ve içindeki herhangi bir savaş küresel ticaretini, yabancı işçi ve turistlerin uçuşunu kademeli olarak azaltabilir ve petrol ticaretini felç edebilir.”

“Yemen'deki Suudi başarsızlığından İsrail'in çıkaracağı ders var” diyen Yaron Friedman, düşmanı sadece hava kuvvetleriyle bastırmanın yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

 

Haber Ara