Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

İsrail parlamentosundaki Filistinli milletvekillerinden Zuabi:

İsrail parlamentosundaki Filistinli milletvekillerinden Zuabi:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-22 19:35:06

İsrail parlamentosundaki Filistinli milletvekillerinden Zuabi:
İsrail parlamentosundaki Filistinli milletvekillerinden Hanin Zuabi, "Mavi Marmara Gazze'deki ablukayı kırmak için yüzde yüz başarılı olamadı, bu yüzden yeni filoların aynı yolu denemesine ihtiyaç var" dedi.

Mavi Marmara'da da bulunan Zuabi, "İki milyon insanın bir toprak parçası üzerinde hapsedilmesine karşı yürütülen kavgaya normal olan her şahıs katılır" ifadesini kullandı.

İsrail ordu radyosuna konuşan Zuabi, "Marianne av Göteborg" isimli 3'üncü Özgürlük Filosu'na katılmayı arzu etmesine rağmen bunu yapmayacağını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moshe Ya'alon'a da bir mektup yazan Zuabi, "Mavi Marmara Gazze'deki ablukayı kırmak için yüzde yüz başarılı olamadı, bu yüzden yeni filoların aynı yolu denemesine ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

Gazze ablukasının devam etmesi halinde, bu durumdan siyasi ve askeri olarak sorumlu olan İsrail'in yargılanması gerektiğini belirten Zuabi, "Mevcut duruma hakim olan İsrail, uluslararası hukuka karşı mesul. Gazze'de abluka ve işgal sürerken İsrail'de yaşayanlar normal bir hayat sürmeyi bekleyemezler" diye konuştu.

İsrail'in 2007 yılından beri Gazze'ye uyguladığı ablukayı delmeyi hedefleyen "Marianne av Göteborg" gemisinin Gazze Şeridi'ne doğru yaklaştığı belirtiliyor.

İsrail askerlerinin 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı sonucu Mavi Marmara'da dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusunun 2014 yılı Temmuz ve Ağustos ayında Gazze'ye gerçekleştirdiği son saldırılarda da, aralarında sivil ve çocukların da olduğu 2 bin 100'den fazla Filistinli yaşamını yitirmişti. On bir binden fazla kişinin yaralandığı saldırılarda, 100 binden fazla Filistinli evsiz kaldı. İsrailli yetkililerin açıklamasına göre ise İsrail'de 67 İsrail askeri ile biri çocuk altı sivil hayatını kaybetti.

Haber Ara