Dolar

32,4379

Euro

34,7865

Altın

2.449,97

Bist

9.923,10

İsrail kanalı: İsrail, İran saldırısından korkulduğu için BAE’deki savunma sanayii fuarına katılmadı

İsrail merkezli Kanal 12, Tel Aviv'in savunma sanayii yetkililerinden bir heyetin BAE'ye yaptığı ziyaretin ardından silah sergisine katılmayı İran’ın hedefi olma korkusuyla iptal ettiğini açıkladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-28 15:43:14

İsrail kanalı: İsrail, İran saldırısından korkulduğu için BAE’deki savunma sanayii fuarına katılmadı

Kanal 12 askeri muhabiri Nir Dafouri, Twitter'daki paylaşımında, İsrail güvenlik servislerinin risk almamaya karar verdiğini ve savunma sanayi tanıtımı için serginin fırsat görülmesine rağmen İsrail heyetinin katılmayı son dakikada iptal ettiğini söyledi.

israil fuar bae

Kanala göre Abu Dabi'de düzenlenen büyük sergi, muhtemel bir İran saldırısı korkusu nedeniyle İsrail'den katılması beklenen savunma sanayii üst düzey heyet olmadan sona erdi.

Aynı kanalın, bu yılın başında İran Devrim Muhafızları "Kudüs Gücü" komutanı Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikastın birinci yıldönümünde saldırılar düzenlemeyi planlayan bir İran hücresinin engellendiğini iddia etmesi dikkat çekti.

Arap Postası'nın aktardığına göre Kanal 12, BAE'nin Abu Dabi ve Dubai'deki ‘İran hücresi'nin tutukladığını ve üyelerinin şu anda soruşturma altında olduğunu iddia ederek, "soruşturmadan elde edilen bilgilerin BAE ile dost ülkeler arasındaki işbirliği yoluyla aktarıldığı varsayılabilir. Son zamanlarda binlerce İsrailli Dubai'de bulunuyor ve İran hücresinin hedefi olup olmadıkları konusunda inceleme yapılıyor.” ifadesini kullandı.

İsrail yük gemisine saldırı

Öte yandan İsrail Güvenlik Bakanı Benny Gantz, güvenlik değerlendirmeleri sonucu Perşembe akşamı Umman sahili açıklarında İsrailli bir iş adamına ait kargo gemisinin hedef olduğu patlamanın arkasında İran'ın olduğunu gösterdiğini ileri sürdü.

Gantz'ın açıklaması, İsrail tarafının patlama olayına ilişkin ilk resmi yorumu.

Öte yandan Channel 13'ün askeri muhabiri Alon Ben David, saldırının İsrail gemisine kendi donanmasından iki füze fırlatılarak gerçekleştirildiğine dair İsrail tahminlerini ve bu açıklamaların Amerikalı bir yetkili tarafından yapılan diğer açıklamalarla örtüştüğünü Reuters'e aktardı. David, Saldırının denizin altından yapıldığına, bir deniz mayınına atıfta bulunarak dikkat çekti.

"Yediot Aharonot" gazetesinin internet sitesindeki habere göre, güvenlik yetkilileri asıl amacın ne olduğu hakkında istihbarat görüşmelerini sürdürüyor.

Kanal 12'ye göre gemi, Mossad başkanı Yossi Cohen'e yakın İsrailli işadamı Rami Unger'e ait.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Muhsin Fahrizade'nin geçtiğimiz Kasım ayı sonunda öldürülmesinin ardından İsrail vatandaşlarını BAE ve Bahreyn gibi ülkelerde İran saldırılarına hedef olabilecekleri konusunda uyarmıştı.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin ‘Terörle Mücadele' birimi ise, tüm Körfez ülkeleri, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Irak'ın kuzeyi, Ortadoğu ve Afrika kıtasının tamamında İsrail'in karşı karşıya olduğu risklerin arttığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Haber Ara