Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

İran Meclisi'nde silah sesleri!

İran'ın iki farklı noktasında terör saldırıları gerçekleştirildi. Meclis ve Humeyni'nin Türbesinin hedef alındığı saldırılarda 7 kişi öldü ve 4 kişi rehin alındı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-07 09:18:59

İran Meclisi'nde silah sesleri!

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Bu sabah İran'da 4 saldırgan Kalaşnikof ve tabancalarla Meclis'e kuzey kapısından girdi. Bu sırada çatışma çıktı. Meclis içerisine giren saldırganlar gelişi güzel ateş açan saldırganlar 12 kişiyi yaraladı. Burada 7 kişi öldü.

Son bilgiler:

SON BİLGİLER: IŞİD ÜSTLENDİ!

Bu arada saldırıları IŞİD'in üstlendiği bilgisi geçildi. Örgüte ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, "Tahran'ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı" ifadesi kullanıldı.

İLK RESMİ AÇIKLAMA!

İran İstihbarat Bakanlığı, üçüncü bir saldırı girişiminin engellendiğini belirtirken, halktan toplu taşıma araçlarından uzak durmasını istedi.

CEVAD ZARİF ANKARA'YA GELİYOR

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in akşam saatlerinde Ankara'ya geleceği biliniyor. Dün kararlaştırılan ziyaretin bir numaralı gündem maddesi Katar olacak.

MECLİS'TEKİ SALDIRGANLAR ÖLDÜRÜLDÜ

Meclis'teki saldırganlardan biri kendini patlatmıştı. Diğer 3'ü de öldürüldü. Saldırganlardan birinin fotoğrafı yayınlandı:

5_62

Sabah saatlerinden itibaren neler yaşandı?

MECLİS ÇALIŞIYOR

Genel Kurulun kapılarının kapatıldığı ve kilitlendiği belirtilirken içeride oturumların sürdüğü söyleniyor. Bunun saldırılara ilişkin bir mesaj olduğu belirtiliyor.

Meclis'teki güvenlik görevlisi:
66_6

20170607_2_24097192_22920443_Web
20170607_2_24097192_22920441_Web
20170607_2_24096990_22920128_Web

HUMEYNİ TÜRBESİNDE SİLAH SESLERİ

Tahran'ın güneyindeki Ayetullah Humeyni'nin Türbesi önünde de silah sesleri duyuldu. Türbe önündeki saldırganlardan birinin canlı bomba olduğu ve kendini patlattığı aktarıldı. son bilgilere göre canlı bomba bir kadındı.

SALDIRGANLARDAN BİRİ SİYANÜRLE İNTİHAR ETTİ

Türbe önündeki saldırganlardan canlı bomba olanının mermileri bittiğinde birinin kendini patlattığı belirtilmişti. Press TV ise diğer saldırganlardan birinin siyanür içerek intihar ettiği bilgisini geçildi.

Türbe önündeki saldırganlardan 2'si yakalandı.

Türbe önünden kareler:
DBs5Dw4XoAEecTI
DBs5GwXWsAA-Ofx
DBs5Gy-XYAA8bLo
DBs5IapXUAI82T0

İRAN KANALLARINDA 'SUUDİ ARABİSTAN' GÜNDEMİ

Haberi geçen İran kanalları, gazete ve internet siteleri, sıklıkla "Önce Katar, sonra İran" yorumları yapıyor. Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti, kılıç dansı ve Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman'ın "Savaşı İran sınırları içine çekmeliyiz" sözlerine atıfta bulunuyor. Selman'a İranlı mevkidaşı Hüseyin Dehkan, "Suudi Arabistan'ın bu işi nasıl yapacağını bilemiyorum. Onları böylesi aptalca bir eylemde bulunmamaları için uyarıyorum, fakat yaparlarsa Mekke ve Medine dışında güvenli yer bırakmayız" karşılığını vermişti.

DEVRİM MUHAFIZLARI GÜÇLENEBİLİR

İran'ın ulusal güvenliğinden sorumlu Devrim Muhafızları'nıın saldırılar sonrası daha da güçlenebileceği ve ılımlı-reformist şeklinde tanınan Ruhani iktidarı üzerinde baskı oluşturabilecekleri eleştirileri var.

İKTİDAR POLİTİKALARINI SERTLEŞTİREBİLİR

İran halkının dış kaynaklı tehditlere karşı her daim bir araya eldiği yorumları yapılırken, iktidarın politikalarını sertleştirmesini destekleyecekleri yönünde değerlendirmelerde bulunuluyor.

TAHRAN-RİYAD GERİLİMİ

İran Muhalefeti, 3 Temmuz 2016'da Fransa'nın başkenti Paris'te toplanmış, toplantıya Suudi Prens Faysal da katılmıştı. İran Direnişi Ulusal Konseyi Başkanı Meryem Rajavi de toplantıda bulunmuştu. Faysal'ın "Şimdi sıra İran'da" açıklamalarının Rajavi tarafından alkışlanması ile gündeme gelen toplantı Tahran yönetimi tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Kısa süre önce de Tahran, Riyad yönetimini Suriye'de sivilleri vurmakla suçlamıştı.

İki ülke ayrıca Yemen'de de karşı karşıya. İran, Husileri desteklerken, Husilerin isyanı sonrası ülkeden ayrılan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi Suudi Arabistan'a sığınmıştı. Ardından Riyad öncülüğünde Yemen'e hava operasyonları başlamıştı.

Haber Ara