Dolar

32,5752

Euro

34,9733

Altın

2.455,97

Bist

9.774,38

'Irak neden bu açıklamaları yapıyor? Zamanı geldiğinde söyleyeceğiz...'

Başbakan Binali Yıldırım Irak cephesinden gelen 'Türkiye işgalcidir' açıklamaları ile ilgili bir kez daha konuştu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-07 14:56:10

'Irak neden bu açıklamaları yapıyor? Zamanı geldiğinde söyleyeceğiz...'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Ankara'da cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlıyan Yıldırım, gündemdeki Irak'taki Türk askeri varlığı ve Irak yönetimi tarafından yapılan açıklamalarla ilgili konuştu. Yıldırım, 60 ayrı ülkeden askerlerin bulunduğu Irak'ta sorunun Türk askeri olmadığını ve bu açıklamaların bir sebebi olduğunu söyledi.

Yıldırım, zamanı geldiğinde bu sebepleri de açıklayacaklarını belirtti.

İşte o ifadeler:

Asker piknik yapar mı? Asker görev yapar, bizim askerimiz de orada görev yapıyor. Dünyanın başının belası DEAŞ'la mücadele yapıyor. Bu mücadeleyi tüm dünya yapıyor, ABD, Rusya, bütün 60 küsur ülkede orada mücadele eden var. Irak ile gönül bağı olmayan, mücadeleyi insanlık adına sürdüren birçok ülke var. Bağdat'ın bu ve buna benzer açıklamalarını fevkalade kışkırtıcı buluyorum. Bizim askerimiz dün gitmedi oraya, uzun zamandır orada. Çok faydalı çalışmalar yapıyorlar. Bizim Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik düşmanca bir tutumumuz yok, çatışmaların önlenmesi için sorumluluk taşıyoruz. Bağdat hükümeti buna takılacağına, yıllardır bağrında beslediği ve Türkiye'nin canını yakan terör örgütüne karşı bir şey yapsın, öyle konuşsun. Ayak üstü tartışmalara girmeye gerek yok, neyin var olduğunu neyin var olmadığını biliyoruz. Bu lafların hiçbir kıymeti yok. Irak neden bu açıklamaları yapıyor? Zamanı gelince nedenini söyleriz.

NE OLMUŞTU?

Irak'tan uzun süredir yükselen "Türkler'den rahatsızız" seslerini Musul operasyonuna "Türk askerinin katılmasını istemiyoruz" sesleri kovalamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Musul'u kurtarmak için Peşmerge ve Araplarla işbirliği yapmaya hazır olması gerektiğini söylemişti. Dubai merkezli Rotana TV'ye konuşan Erdoğan “Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul'un kurtarılmasından sonra burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” demişti. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, Erdoğan'a "Türkiye gerçekten terörle mücadele etmek istiyorsa, IŞİD ile mücadelede Bağdat yönetimine destek vermelidir. Irak'ın içişlerinden ve özellikle Musul'dan elinizi çekin" karşılığını vermişti. Ardından Irak Meclis'i "Türk askeri topraklarımızdan çıkarılacaktır" kararı almış, Türkiye DIşişleri Bakanlığı ilgili kararı kınamış ve Irak'ın Ankara Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağırmıştı. Ardından TBMM "Sınır Ötesi Harekat" tezkeresini onaylamış, ABD'li Yarbay'ın "Türk askeri illegaldir" açıklaması sonrası İbadi yönetimi BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplamıştı. Binali Yıldırım ise dün yaptığı açıklamada "Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir" demişti.

Irak'ın İran destkeli Şii milis gücü Haşdi Şabi ise bugün yaptığı bir açıklama ile Türk ordusuyla da savaşabileceklerini belirtmişti.

Haber Ara