Dolar

32,4432

Euro

34,7597

Altın

2.441,10

Bist

9.919,12

İngiliz hükümeti Trump'a kızgın

Trump'ın, AB ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage'ın, 'İngiltere'nin Washington elçisi olarak atanması' önerisi İngiliz hükümetini rahatsız etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-22 14:51:35

İngiliz hükümeti Trump'a kızgın

AA'nın haberine göre İngiltere Başbakanlığı, Donald Trump'ın resmi Twitter hesabından paylaştığı, "Çok sayıda kişi Nigel Farage'ı, Büyük Britanya'yı ABD Büyükelçisi olarak temsil ettiğini görmek ister. Farage, harika iş çıkarır" ifadelerine ilişkin açıklama yaptı.

Başbakanlık açıklamasında, Trump'ın önerisi reddedilerek "Açık kontenjan yok. Halihazırda mükemmel bir ABD elçimiz var" denildi. İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) Bakanı David Davis de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İnsanlar istediklerini söyleyebilir ancak basit gerçek, böyle bir (elçilik görevi) boşluğun olmadığıdır. İfade özgürlüğüne inanıyoruz. Washington'da çok iyi bir elçimiz bulunuyor" dedi.

İngiltere'de muhalefetteki Liberal Demokrat Partinin lideri Tim Farron da Trump'ın önerisine tepki göstererek "Bu, aptalca bir öneri. Benim serçe parmağımda bile daha fazla diplomasi var" değerlendirmesinde bulundu.

Nigel Farage ise yaptığı açıklamada, Trump'ın ekibiyle iyi ilişkileri olduğunu belirterek ülkesine herhangi bir şekilde yardımcı olabileceğini bildirdi. Farage, "İki ülke arasındaki ilişkilerde olumlu rol oynamak isterim" diye konuştu.

ABD başkanlığına seçilen Trump'la görüşen ilk İngiliz siyasetçi, UKIP'in vekaleten liderliğini yürüten Farage olmuştu. ABD'nin New York kentinde gerçekleşen görüşme, adada tepkiyle karşılanmıştı. Kampanya sürecinde Trump'a destek veren ve seçim günü ABD'de bulunan Farage, "Sonunda ülkemizi seven ve Brexit sonrası değerlerimizi anlayan bir başkanımız oldu" demişti.

AB ve göçmen karşıtı görüşe sahip 52 yaşındaki Farage, geçen yılki genel seçim sonrası milletvekili seçilememesinin ardından partisinin liderliğinden istifa etmiş ancak daha sonra bu göreve geri dönmüştü.

Bu yılki AB referandumu sürecinde de ülkenin birlikten ayrılma kampanyasının başını çeken siyasiler arasında yer alan Farage, referandumdan Brexit sonucu alınmasının ardından, "siyasetteki amacının, ülkeyi AB'den çıkarmak olduğunu" belirterek parti liderliği görevinden yine istifa ettiğini açıklamıştı. Farage, UKIP liderliğini 28 Kasım'daki yeni lider seçimine kadar sürdürecek.

Haber Ara