Dolar

32,5817

Euro

35,0234

Altın

2.456,51

Bist

9.760,10

'İmza günü' ilan edildi

Büyük tepki çeken tartışmalı 'normalleşme anlaşması'nın imzalanması için İsrail ve BAE'den üst düzey yetkililer 15 Eylül'de Washington'da hazır bulunacak

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-09 14:25:25

'İmza günü' ilan edildi

İsrail-BAE arasındaki "normalleşme anlaşması"nın tarihi duyuruldu

Büyük tepki çeken tartışmalı anlaşmanın imzalanması için İsrail ve BAE'den üst düzey yetkililer 15 Eylül'de Washington'da hazır bulunacak

ABD yetkililerinin aktardığına göre, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki normalleşme anlaşması ABD Başkanı Donald Trump nezaretinde 15 Eylül'deki imza töreninde gerçekleşecek.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve BAE veliaht prensinin kardeşi Emirlik Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan'ın heyetlere liderlik edeceğini söyledi.

Öte yandan Netanyahu, sosyal medya hesabından bu gelişmeyi doğrulayarak şu paylaşımda bulundu: "Önümüzdeki hafta Başkan Trump'ın daveti üzerine Washington'a gitmekten ve İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında bir barış anlaşmasının imzalanması için Beyaz Saray'daki tarihi törene katılmaktan gurur duyuyorum."

Trump ve Beyaz Saray yetkilileri, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin de aynı şeyi yaparak İsrail'i tanımasını beklediklerini söylediler.

Bir süre önce Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Netanyahu ile görüşmek için Washington DC'ye planlanan ziyaretten çekindiği sözkonusu olmuştu.

Ancak Trump'ın “kıdemli danışmanı” Jared Kushner'ın, MBS'nin “genç Arap barışçı” imajını canlandırmak ve İsrail-BAE arasındaki normalleşme anlaşmasına bölgesel toplamak için yaptığı ziyaretlerde baskılarını sürdürüyor.

BAE, Arap ülkelerinden gelen tepkiler sonrası anlaşmanın İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria topraklarının büyük bir kısmını ilhak etme planını dondurmaya dayandığını belirtirken, Netanyahu ilhakın hala masada olduğunu açıkça söyledi.

Filistin yönetimi anlaşmayı başlangıçta "vatana ihanet" ve "Filistin davasının sırtından bir bıçaklanma" olarak kınadı, ancak bugün Kahire'de yapılacak Arap Birliği toplantısı öncesi basına sızan karar taslağına göre, eleştiri düzeyini düşürdüğü ifade ediliyor.

 

 

Haber Ara