Dolar

32,5348

Euro

34,9026

Altın

2.430,85

Bist

9.645,02

'İdlib'e girersek Afrin'i temizleriz!'

Veysi Kaynak “Eğer İdlib bölgesinin güvenliğinin sağlanması görevi Türkiye’ye verilerse Afrin bölgesinin de tamamen terörden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekir” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-06 14:04:04

'İdlib'e girersek Afrin'i temizleriz!'

TIMETURK | HABER MEKREZİ

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a konuştu.

Kaynak, Türk askerinin İdlib'deki güvenliği sağlama konusunu üstlenmesi halinde Afrin'in temizlenmesi gerektiğini belirtti.

İŞte o açıklamaları:

Afrin bölgesindeki hareketlenme var, taciz atışları yapılıyor Türkiye'ye. Türkiye'nin tavrı ne olacak?

- Afrin, Türkiye'nin güvenliği için önemli bölgelerden biri. Çünkü Hatay sınırımızda. Fırat Kalkanı ile İdlib bölgesi arasında. Maalesef PYD-PKK-YPG'nin kontrolünde. Orada bir kısım Rusya'nın falan üsleri olduğunu duyuyoruz. Oradan Türkiye'ye yönelik yapılan her taciz ya da diğer askeri saldırı, angajman kuralları çerçevesinde aynı şekilde karşılığını buluyor. O bölgede aynı zamanda öyle bir yapının mevcut olması insan kaçakçılarına da fırsat veriyor. Eğer İdlib bölgesinin güvenliğinin sağlanması görevi Türkiye'ye verilerse benim şahşi kanaatim Afrin bölgesinin de terör unsurlarından tamamen temizlenmesi gerekir. Bölgeyi stabil hale getirmenin en temel şartı Afrin bölgesinin terörden arındırılmasıdır. Yoksa ne Halep'in ne El Bab'ın ne de o civardaki Azez'in güvenliğini kalıcı olarak kimse garanti edemez.

Kuzey Irak'ta bağımsızlık referandumu yapılacak. Bölgeyi nasıl etkiler?

- Öyle çabalar girişimler var ama Sayın Cumhurbaşkanımız çok açık ifade ettiler. Türkiye kendi sınırının dibinde bir terör devleti kurulmasına asla müsaade edemez, etmez. Ayrıca bölgede ‘ben devlet kuracağım' demekle devlet kurmak da mümkün değil, hiç kolay değil. Çünkü bir çok aktörün devreye gireceği bir hadise. Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması önemlidir. Bu girişimin bölgede bir çok sancıyı beraber getireceğini öngörüyoruz. Ama özellikle Suriye'nin kuzeyinde oradaki rejimin, önce DAEŞ'in terk ettiği sonra PYD'nin onlardan aldığı bölgelerde bir terör devleti kurulması Irak'taki meseleden başka bir boyuttur. Her ikisine de müsaade etmek Türkiye açısından mümkün değil. Biz cumhurbaşkanımızla geçtiğimiz cuma günü Şanlıurfa'nın sınır ilçelerindeydik. Gereken cevabı Cumhurbaşkanımız oradan verdi.

**

"İDLİB'DE GÜVENLİĞİ TSK SAĞLAMAZSA YİNE YASADIŞI GÖZLER YAŞANIR, DENİZDEN CESET TOPLANIR"

Türkiye'nin bulunması planlanan İdlib'de durum nasıl?

- Astana sürecinde konuşulan ve güvenliğini de TSK'nın sağlamasını istenilen yeni bir İdlib bölgesi var. Hatay'ın güneyinde bir bölge. Halep tahliye edilince insanlar bu bölgeye geçtiler. Şam civarındaki insanlarda bu bölgeye geldiler. İnsani şartlar çok kötü. Oranın güvenliğinin sağlanması TSK'ya verilirse orada da yine sivil hayatın normalleşmesi için sadece bizim değil tüm dünyanın buna gayret etmesi lazım. Aksi takdirde Akdeniz'de, Ege'de izinsiz göçe teşebbüs edenlerin denizden cesetlerini toplamak durumu devam eder. İdlib bölgesinde 1.5 milyon civarında insan olduğu söyleniyor. Azez-Cerablus arasındaki Fırat Kalkanı bölgesinde de 800 bin insan var.

Türkiye PYD/YPG'yi bombaladı! (TIKLAYINIZ)

Hükümetten 'Afrin' açıklaması! (TIKLAYINIZ)

Ruslar Afrin'den çekiliyor mu? (TIKLAYINIZ)

ABD, Türk uçaklarını mı engelledi? (TIKLAYINIZ)

PYD lideri Müslim, Trump'a tweet attı: Türkiye'yi durdurun (TIKLAYINIZ)

Talep Beyaz Saray'dan geldi! Trump, Erdoğan ile görüşecek! (TIKLAYINIZ)

PYD lideri Müslim, Trump'a tweet attı: Türkiye'yi durdurun (TIKLAYINIZ)

Fikri Işık'dan Afrin açıklaması: Gereği yapılır (TIKLAYINIZ)

Kremlin'den Afrin açıklaması! (TIKLAYINIZ)

Haber Ara