Dolar

32,5790

Euro

35,0501

Altın

2.457,76

Bist

9.813,25

Hollanda Mahkemesinin Irkçı Wilders’e Hoşgörüsü!

Hollanda mahkemesi, Geert Wilders'ın bir mitingde Fas halkına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davayı 'siyasi duruşma' olarak nitelendirirken tartışmalı faşist lidere herhangi bir ceza vermedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-04 19:19:10

Hollanda Mahkemesinin Irkçı Wilders’e Hoşgörüsü!

Hollanda Mahkemesinin Irkçı Wilders'e Hoşgörüsü!

Hollanda mahkemesi, Geert Wilders'ın bir mitingde Fas halkına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davayı "siyasi duruşma" olarak nitelendirirken tartışmalı faşist lidere herhangi bir ceza vermedi

Mahkemeye göre "bedelini ödemiş..."

Wilders'ın bir mitingdeki taraftarlarına "daha az veya daha fazla Faslı" isteyip istemediklerini sorması üzerine kalabalığın "Daha az! Daha az!" şeklinde slogan attığı 2014'teki olayda ayrımcılığa kışkırtmakla suçlanmıştı.

Mahkeme, Wilders'in yorumlarının siyasi amaçlı olduğunu ve "halkını kışkırtmaya teşvik niyetinde olmadığını" söyledi.

Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde görülen davada yargıçlar, Wilders'ın Müslüman karşıtı açıklamaları nedeniyle ölüm tehditleri aldığını, bu nedenle sürekli korumaya ihtiyacı olduğu için hakaretlerinin bedelini çoktan ödediğini söyleyerek Wilders'ı cezalandırmamaya karar verdiler.

Bir alt mahkeme, Özgürlük Partisi'nin Hollanda parlamentosundaki en büyük ikinci partisi olan Wilders'ı 2016'da hem gruba hakaretten hem de ayrımcılığı kışkırtmaktan mahkum etmişti, ancak siyasetçi karara itiraz etmişti.

Yargıç JM Reinking, "Mahkeme, Bay Wilders'ın 19 Mart 2014 tarihinde toplu hakaretten suçlu olduğunun kanıtlandığını düşünüyor. Mahkeme, bunun için kendisine herhangi bir ceza veya tedbir koymayacaktır" dedi.

000_1WZ5GN

Hakaret Özgürlüğü mü İfade Özgürlüğü mü?

Wilders, Hz. Peygamber'e hakaret amaçlı karikatürlerle ilgili görülen davada bunun bir ifade özgürlüğü olduğunu iddia etmişti, ancak hakimler onun iddialarını reddetti.

Mahkeme, "Özellikle bir politikacının ifade özgürlüğü hakkı, bu davada mahkumiyeti engellemez” demişti.

Wilders davadan sonra öfkeyle tepki göstererek, yüksek mahkemeye başvuracağını belirtmiş, mahkeme önünde gazetecilere verdiği demeçte, "Hollanda yozlaşmış bir ülke haline geldi. Şehirlerimizi ve mahallelerimizi ateşe veren Faslılar genellikle bunun cezasından kurtulurlar” demişti.

“Hollanda muz cumhuriyetidir”

Faşist söylemleriyle tanınan Wilders, kararın öncesi sosyal medya hesabından, Hollanda'nın "yozlaşmış bir muz cumhuriyeti" olup olmadığına karar vereceğini söylemişti.

Wilders güvenli bir evde yaşıyor ve göçmenlik karşıtı ve Müslüman karşıtı yorumları nedeniyle ölüm tehditleri aldığını iddia ediyor. Bu nedenle Hollanda devleti tarafından 24 saat polis koruması altında.

2018'de sosyal medyada Hollanda'da Hz. Peygamber hakkında karikatür yarışmasının planlandığı duyurulmuş, bunun hakaret teşebbüsü üzerine özellikle Pakistan'da Müslümanlar arasında öfkeli protestoları ateşlenmişti. Sözde yarışma daha sonra iptal edilmişti.

İptal sonrası bir Afgan asıllı Holanda vatandaşı Amsterdam tren istasyonunda iki Amerikalı turisti bıçaklamıştı. "Hz. Muhammed'i korumak" istediğini söyleyen kişi, geçtiğimiz Ekim ayında 26 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Haber Ara