Dolar

32,4696

Euro

34,8542

Altın

2.445,88

Bist

9.881,94

Her geçen yıl boşanmalar artıyor

Aile içinde olağan üstü sancılı geçen bu süreç ağır travmalara neden olabiliyor. Çünkü boşanma ölümden sonraki ikinci büyük strestir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-05 11:29:50

Her geçen yıl boşanmalar artıyor

KübraSAĞLIKLI BOŞANMA

Her geçen yıl boşanmalar artıyor. Aile içinde olağan üstü sancılı geçen bu süreç ağır travmalara neden olabiliyor. Çünkü boşanma ölümden sonraki ikinci büyük strestir.

Peki sağlıklı boşanmak mümkün mü? Ne zaman boşanma kararı alınmalı ? Bu süreç nasıl yönetilmeli ?

Siz de şuan da evliliğinizi daha fazla sürdüremeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyor yada bu süreçte her iki taraf içinde büyük yıkımlar yaşanmadan bu kararı uygulamayı istiyor olabilirsiniz. Öncelikle boşanma sürecinin çeşitli aşamaları vardır. Bu aşamaları bilirseniz süreci doğru yönetmek ve karşılaşacağınız durumlarla baş etmek daha kolay olacaktır.

Ailenin devamlılığı ve kutsallığının tartışmasız olduğu, geleneksel dokuya sahip bir toplumuz. Türk toplumunda boşanma kararı almak kolaylıkla kabul edilebilen bir durum değildir. Ancak evliliği, her durumda ve her şartta devam ettirilmesi gereken bir durum olarak görmek de yanlıştır. Bu bakış açısı toplumumuzda, mutsuz insanların ve mutsuz ailelerin oluşmasına neden olduğu unutulmamalıdır.

Boşanma Kararı Alırken Kendinize Sormanız  Gerekenler

-Eşime karşı hala bir şeyler hissediyor muyum ? Hala sevgi varsa karar almadan önce mutlaka bir aile terapistine giderek destek alınmalı. Ancak sevgi var ve sorunların içinde çıkılması için sevgi yeterli olmuyor diyorsanız boşanmayı düşünebilirsiniz.

-Boşanma kararı alırken siz mi, yoksa duygularınız mı konuşuyor ?Karar alırken öfke kin, nefret, kıskançlık gibi duygularınızın etkisi altında mısınız? Unutulmamalı ki boşanmak evliliğinizi sonlandırmaktır. Boşanmak, karşı tarafı  “boşanayım da aklı başına gelsin “ gibi söylemlerle cezalandırabileceğiniz bir durum değildir.

-Eşinizin olmadığı bir hayatı istiyor musunuz? Hayatınızdaki sorumluk ve paylaşımlarınızı, ortak yürüttüğünüz alanlarda boşanma sonrasında tek başınıza devam etmek sizi korkutabilir. Bu durum genellikle uzun süredir devam eden evliliklerde karşılaşılan bir durumdur.

-Evliliğinizi kurtarmak adına çözümler arayan sadece siz misiniz? Bu süreçte kızgınlıklar, suçlamalar, kavgalar artabilir. Duysal yada fiziksel şiddete maruz kalıyor da olabilirisiniz. Bu durumda çözümler arayan yalnızca siz misiniz?

- Peki ya çocuklar ? Boşanma çocuğunuzun ruh sağlığı açısından olumsuzluklara neden olsa da, yürütülemeyen şiddet ve kavgaların olduğu bir evlilik çatısı altında olmak, ebeveynlerini sürekli bu şekilde görmek çocuğunuzun psikolojik açıdan daha fazla zarar görmesine neden olmaktadır. Çatışma ve kavgaların bitmesi ile, sağlıklı ve tek ebeveynli bir ailenin olması, çocuğunuzla istikrarlı ve düzenli ilişkiler kurmanıza engel değildir.Bu nedenle boşanma kararı alırken çocuklardan önce eşler arasındaki olumlu yada olumsuz durumlar değerlerlendirilmelidir. Evliliği kurtarmak için tüm yollar denenmişse ve artık geri dönüşü olmayan bir sürece girilmiş ise yani karar aşamasına gelinmiş ise, bu durumu çocuğa açıklama görevi yine anne babanın olmalıdır.

Tüm bunları kendi içinde değerlendirdikten sonra boşanma kararı almak daha doğru olacaktır. Bu kararı yalnızca eşler almalıdır. Ailelerin müdahelesi yada baskısı süreci kolaylaştırmaz aksine zorlaştırır ve uzatır. Her ayrılık sonrasında “yas süreci” dediğimiz, inişli çıkışlı duyguların yaşandığı psikolojik olarak yıpratan bir süreç yaşanması normaldir. Bu süreçte aile, arkadaş ve çevrenizin desteği önemlidir. Ancak altından kalkamadığınızı, duygularınızı yönetemediğinizi düşünüyorsanız boşanma süreci ve sonrasında profesyonel bir yardım almanız doğru olacaktır.

Haber Ara