Dolar

32,5790

Euro

35,0501

Altın

2.457,76

Bist

9.813,25

'Hayatta Emniyet Almayı Öğreniyoruz' projesi

Hayatta Emniyet Almayı Öğreniyoruz projesinde 8 aydır eğitim alan gençler; kış dağcılık kampında gençliğe internet oyun bağımlılığı konusunda önemli bir mesaj verdiler.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-04 18:54:47

'Hayatta Emniyet Almayı Öğreniyoruz' projesi

Hayatta Emniyet Almayı Öğreniyoruz projesinde 8 aydır eğitim alan gençler; kış dağcılık kampında gençliğe internet oyun bağımlılığı konusunda önemli bir mesaj verdiler ve mücadelelerini videoya çektiler.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü desteği ve Amazonlar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Gül Soydan Koordinatörlüğünde 2019 yılında başlayan HAYATTA EMNİYET ALMAYI ÖĞRENİYORUZ projesi; İnternet, Bilgisayar Oyunları, Tablet Telefon Teknoloji Bağımlılığından gençleri amaçlı uzaklaştırmak amacı ve sıradışı uygulamaları ile Türkiye'de bir ilk oldu.

Özetle; 81 ilde devam edecek olan projenin ilk doğada terapi kampı ve ikinci etabı ilk yardım eğitimleri Kars Sarıkamış'ta ve Bursa İznik ve Diyarbakır Ergani'de gerçekleşmişti. Kars'ta Üçüncü etap Yaz Dağcılık Kampı arkasından, Kış dağcılık kampı Kars Sarıkamış Kayak merkezi alanında gerçekleşti.

Yaz ve Kış Dağcılık Eğitimine katılan gençlerin ; bedenen ve ruhen güçlü olmaları, hayatta emniyet almayı öğrenerek başarılı olmaları ve geleceğe dönük istihdamı hedeflendi ve yaz şartlarında doğada yaşamayı ve zorluklarla mücadele etmeyi öğrendiler. Bu öylesine bir kamp değildi. İnternet oyunları içindeki sanal dünyadan çıkıp gerçek dünyada gençler gücünü ve dayanıklılığını gösterdiler. Bağımlılıkla mücadele etmeyi, Düzenli, disiplinli yaşamayı, Sporla güvende kalmayı, doğada ve hayatta emniyet almayı, ebeveynlerini anne baba gözünden bakarak anlamayı, sorumluluk almayı, bilgisayar oyunları dışında yaşanacak bir hayat olduğunu, kendini ifade etmeyi, mutlu olmayı, üretmeyi, yanlarında ebeveynleri olmadan kendine bakmayı, tehlikelerden korunmak için insanların vücut dilini okumayı, insanların ihtiyaçlarına dikkat ederek sosyal sorumluluk faaliyetlerinde olmayı, kültürel kaynaşmayı, doğaya ve canlılara sahip çıkmayı ve projenin son ve en zorlu etabı kış dağcılık eğitimi ile en zorlu şartlarda yaşamayı barınmayı,çığ, deprem ve doğal felaketlerde emniyet almayı, hayatta kalmayı öğrendiler.

“Gücünü Doğada göster. Sevgi Rehberiniz Olsun Sizi Seviyoruz” mesajı verdiler.

Son kampta; Can Yurdakul, Necati Akgül, Mutlu Çelik, Emre Güney, Ufuk Eren , Sudi Çelik, Ömer Faruk Koç, Nur Muhammed Ögel, Özenç Çayaner, Duygu Aydın , Şevval Kesemen , Rojda Nur Cengiz , Muhammet Özal Demir, Onur Mete , Ahmet Numan Kutay Proje Koordinatörü Gül Soydan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, devlet büyüklerine kamu spotu olarak önemli mesajları oldu.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Amazonlar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü koordinatörlüğünde " hayatta emniyet almayi öğreniyoruz" projesi 4 etabı, 8 ayda 5 ilde son kampla Kars Sarıkamış'ta tamamlandı.

Çağın ve dünyanın sorunu haline gelen hemen hemen her evde var olan, internet oyun bağimlısı gençlerimizi bu illetten kurtarmak için başlatılan projede kadınların renkli dünyası grubunda 97.510 kadin ile yapilan araştirmada; 3,5 aylıktan 35 yaşa kadar, çocuklarından kocalarına kadar bu bağimlılığa yakalalanmış ya da bağımlılığı olmasa da bağımlılığa doğru giden çocuk ve gençlerin kişilerin çokluğu tespit edildi.

Ailelerin de bilinçlendirildiği projede sevgiyle, psikologlar, antrenörler ve konusunda uzman TOBB kadın girişimciler kurulu üyesi gönüllüler, görevliler eşliğinde doğada ilk yardım ve terapi kamplari ile başlandı.

Gençliğin başarısının düşmanı "internet oyunu, tablet, telefon, bilgisayar bağımlılığına hayır" "doğada gücünü göstermeye evet" sloganı ile bağımlılıkla mucadele devam ediyor.

Proje ilk yardım eğitimi, doğada terapi, üretim, kendi başına hayatta kalma ihtiyaçlarını giderme, girişimcilik, yaz dağcılık ve kış dağcılık kampları ile 4 etaptan oluşan projeye 81 ilde devam edeceğiz.

Şehirlerin devleti temsil eden yöneticilerinin görev yaptıkları illerinde maddi durumu olmayan, şehrin evlatlarını sahiplenmesini, dağa boş çikan teleski de, barınma amaçlı boş duran tesis kullanımında ticari kazanç elde etmeyi bir kenara birakıp, insiyatif kullanarak vatandaşlarina sahip çikmasini istiyoruz.

Dünya geneli çağın illeti -belası olan internet oyunu bağimlığıyla mücadelede, Sn. Cumhurbaşkanımızın "önlem ve çözümler" için gönülden gönüle halkın içinde 26 yılını vermiş bizzat tandığı bizlerle temasa geçmesini istiyoruz. Bu bağımlılıkta kökünden çözüm için devlet nezdinde kanun çıkarılması gerekmektedir. Bu kanunun ne olması gerektiğini de sadece biz biliyoruz. İşi içinde olan uygulayana sorulmalıdır.

Devletimize yük olmadan kamu olarak el ele, bağımlı gençlere ulaşmak için basın ile el ele verip gençlerin giyiminden teknik malzemesine gıdasına ulaşımına varlık sahibi, koca yürekli hayır severlerin desteğini bekliyoruz. Bu sebeple başvuru yapan her aileye dokunabilmek için belediyelerimizin de bizimle işbirliğine geçmesini ve proje yıllık faaliyet programımıza il / ilçelerini aldırmalarını istiyoruz.

Önemlidir göstermelik olarak hiç kimse doğada terapi kampı yapmaya kalkmasın ve gençlerimize zarar vermesin. Çünkü internet oyun bağimlılığı bir çırpıda yok edilebilecek bir bağımlılık değil. Kamp yapmakla iş bitmiyor. İçine sevgi katılmayan gösterişten yapılan hiçbir iş hiçbir olgu başarılı olamaz.

Sorularınız için cevap olacaksa; kamplara 8 yaştan 23 yaşa kadar gençler katılım sağlayabilir. Gençler depremde, doğal afette çığda, açlıkta, soğukta , kavurucu sıcakta, doğada korunmayı, beslenmeyi ve hayatta kalmayı öğrendiler. Darisi ülkemizdeki tüm çocukların başına...

Devletimizin başarısı, geleceğimiz gençlerimizin başarısı ile olacaktır. Bedenen ve ruhen hedeflerine koşan nesiller yetiştirmek istiyoruz. Herkes bizimle ayni fikirde ise ayni fikirde olanları, amazon kadınlarının emeklerine , bağımlılığı önlemede el ele vermeye davet ediyoruz.

Gül Soydan
Amazonlar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı

 

Haber Ara