Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Hasan Nasrallah: Kasım Süleymani için misilleme zamanı geldi

Hizbullah lideri Hasan Nasralah, İranlı komutan Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından misilleme yapmaya başlamak için çalışmaları gerektiğini kaydetti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-13 15:30:51

Hasan Nasrallah: Kasım Süleymani için misilleme zamanı geldi

Irak'ta ABD'li askerlerin bulunduğu Balad Hava Üssü, roket saldırısının hedefi oldu. İki askeri kaynağın Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre saldırıda dört Iraklı asker yaralandı. Kaynaklar, atışların başkent Bağdat'ın 80 kilometre kuzeyindeki üssün pistine isabet etiğini belirtti.

"MİSİLLEME ZAMANI GELDİ"

Amerika'nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah örgütü ise yaptığı açıklamada İran'ın müttefiklerinin İranlı komutan Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından misilleme yapmaya başlamak için çalışmaları gerektiğini kaydetti.

Ayrıca Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da Süleymani'nin ölümünün intikamının alınması için çağrı yaptı.

"ABD'Yİ BÖLGEDEN ÇIKARMAK UZUN ZAMAN ALACAK"

Nasrallah tarafından yapılan açıklamada ABD güçlerinin bölgeden çıkartılmasının ‘‘uzun bir yolculuk'' olacağı belirtildi.

"SÜLEYMANİ İLE İLGİLİ BAĞDAT İDDİASI YALAN"

Başkan Donald Trump, Süleymani'nin 3 Ocak'ta düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada Süleymani'nin Bağdat havaalanına inme nedeninin ABD büyükelçiliğine saldırı düzenlemek olduğunu söylemişti. Nasrallah ise iddiayı yalanladı.

NELER YAŞANDI?

İran, Süleymani'nin ölümünün ardından geçtiğimiz Çarşamba günü Irak'ta ABD askerleri tarafından kullanılan iki askeri üsse füze saldırısı düzenlemişti. Saldırıda hiçbir Amerikan askeri zarar görmezken, İranlı yetkililer bunun kasten yapıldığını açıklamıştı.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney saldırının ‘ABD'nin yüzüne atılan bir tokat' oladuğunu söylemiş ve ABD askerlerinin bölgeden çıkması gerektiğini kaydetmişti.

GERİLİM TIRMANDIRILMADI

İran'ın bu saldırısının ardından taraflar gerilimi daha fazla tırmandırmadan geri adım atmıştı.

Hizbullah ise geçen hafta yaptığı açıklamada aralarında Suriye hükümeti ve Irak ve Suriye'de İran'ın desteğiyle kurulan bir dizi paramiliter grubun Süleymani'nin ölümünün intikamını almaya yardım etmesi gerektiğini kaydetmişti. Nasrallah Pazar günkü açıklamasındaysa ‘‘Artık direniş ekseninin çalışmaya başlaması gerektiği görüşündeyim'' ifadelerini kullandı.

MİSİLLEME YAYILACAK

Bunun uzun bir süreç olacağını ekleyen Nasrallah, misillemenin gelecek günler, haftalar ve aylara yayılacağını söyledi.

HİZBULLAH'IN SALDIRILARI

ABD, Hizbullah'ı 1983'te Beyrut'taki ABD donanma merkezine düzenlenen ve 241 personelin hayatını kaybettiği saldırıyla aynı yıl ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen intihar saldırısından sorumlu tutuyor. 

Haber Ara