Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Hamas sınır kapılarını Uzlaşı Hükümeti'ne devretti

Hamas, Gazze Şeridi'ndeki sınır kapılarının kontrolünü Uzlaşı Hükümeti'ne devretti. Uzlaşı Hükümeti, Gazze'de Hamas tarafından getirilen tüm harç ve gümrük vergilerini kaldırdığını duyurdu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-01 13:44:37

Hamas sınır kapılarını Uzlaşı Hükümeti'ne devretti

Filistin'deki siyasi bölünmüşlüğü sona erdirmek için Hamas ve Fetih hareketleri arasında 12 Ekim'de Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalanan anlaşma çerçevesinde ilk somut adım bugün atıldı.

Anlaşmanın ilk ciddi sınavı olacak karar kapsamında, Hamas, yapılan bir törenle Gazze Şeridi'nin İsrail ve Mısır ile olan sınır kapılarındaki kontrolünü tamamen Filistin Uzlaşı Hükümeti'ne devretti.

'TÜM FİLİSTİNLİLER TEK BİR BAYRAK ALTINDA'

Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid Hasayine, Refah Sınır Kapısı'nda düzenlediği basın toplantısında, bugün itibarıyla tüm sınır kapılarını devraldıklarını söyledi.
Hasayine, Mısır'a anlaşma nedeniyle teşekkür ettiği kouşmasında "Bugün Filistin Başbakanı Rami Hamdallah'ın direktifleri doğrultusunda tüm sınır kağılarındaki görevlerimizi yerine getirmeye başlıyoruz.Artık sarı ve yeşil yok. Tüm Filistinliler tek bir Filistin bayrağı altında" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde Filistin Başbakanı Hamdallah'ın Gazze'yi ziyaret edeceğini de söyleyen Hasayine, "Sınır kapılarının Uzlaşı Hükümeti'ne devredilmesi adımını 'uzlaşı yolundaki gerçek başlangıç' olarak nitelendirerek, "Artık tüm çabaların, bölünme sayfasını geri gelmemek üzere kapatması yönünde olmasını temenni ediyorum" dedi.

Filistin Yönetimi Sınır İdaresi Sözcüsü Hişam Advan da AA muhabirine, sınır kapılarında sadece Filistin Uzlaşı Hükümeti çalışanlarının olduğunu ve Hamas'la bağlantılı hiçbir çalışanın bulunmadığını belirtti.

Mısır'ın arabuluculuğunda varılan anlaşmada Hamas'ın en geç 1 Kasım'a kadar Gazze'deki sınır kapılarını Uzlaşı Hükümeti'ne devretmesi hükme bağlanmıştı.

HAMAS TARAFINDAN GETİRİLEN GÜMRÜK VE HARÇ VERGİLERİ KALDIRILDI

Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, Gazze Şeridi'ne ithal edilen ürünlere getirilen ancak Filistin yasalarıyla uyuşmayan tüm harçları kaldırma yönünde karar aldığını belirtti.

Şeyh, yasaların belirlediği vergilerin alınmaya devam edileceğini kaydetti.

Hamas, daha önce Gazze'ye ithal edilen ürünlere vergi getirmişti.

Haber Ara