Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Halife Hafter'in gözaltına alınan askerleri: Trablus'u ele geçirmek için hareket ettiğimizden haberimiz yoktu

Dün akşam yaşananların ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından gözaltına alınan askerler, Hafter'in kendilerine 'petrol noktalarını tutacağız' dediğini, kendilerinin Trablus'a yönelik bir saldırı başlattıklarından haberleri olmadıklarını söylediler.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-05 13:08:36

Halife Hafter'in gözaltına alınan askerleri: Trablus'u ele geçirmek için hareket ettiğimizden haberimiz yoktu

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÖZEL

Libya'nın doğusunu elinde tutan General Halife Hafter, dün akşam emrindeki birlikleri başkent Trablus'a yönlendirdi.

"HALKIN ÇAĞRILARINA KULAK VERİYORUM"

Basın ofisinin sosyal medya hesabında yayınlanan ses kaydında Hafter, "Trablus operasyonu kentte yaşayan halkın çağrısına cevap vermek için yapılıyor" dedi. Kuvvetlerinin ilerlemesini "muzaffer bir yürüyüş" şeklinde nitelendiren Hafter, silahlarını bırakanların güvende olacağına ilişkin çağrı yaptı.

Trablus'a yönelen birliklerin bazı noktaları ele geçirdiği, sabaha karşıysa Mutabakat Hükümeti güçlerinin bu noktaları geri aldığı ve yaşanan çatışmalar sonrasında Hafter'e bağlı askerlerin bri kısmının gözaltına alındığı duyurulmuştu.

"TRABLUS'A YÖNELİK OPERASYONDAN HABERİMİZ YOKTU"

TIMETURK'ün sahadaki kaynaklardan öğrendiği bilgiye göre gözaltına alınan askerler ilk ifadelerinde Trablus'a yönelik operasyon yapıldığından haberleri olmadığını, Hafter'in kendilerine "petrol noktalarını tutacağız" dediğini söylediler.

1_31
2_37
4_25
8_3
13
16_2

ASKEİR ARAÇLAR BAE'DEN

İddialara göre Hafter birliklerinin kullandığı araçları temin edense Birleşik Arap Emirlikleri (BAE). Konuya ilişkin henüz bir açıklama olmasa da askerler arasında ve sahada konuşulan iddialardan biri olduğu söyleniyor. Toplam 150 askerin esir olduğu belirtilirken, 70'e yakın askeri araca da el koyulduğu ifade ediliyor.

3_27
5_16
6_9
8_4
15_2
17_2

NELER YAŞANDI?

Dün akşam Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablus'a yaklaşması üzerine seferberlik ilan eden Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, bugün Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği telgrafta Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na hava saldırıları düzenleme ve güç kullanma talimatı verdi.

DEVRİMCİ GRUPLAR HAFTER'İ DURDURMAYA HAZIR

Trablus'un doğusuna 200 kilometre uzaklıkta bulunan Misrata kentindeki devrimci gruplar da Hafter'e bağlı güçleri durdurmak için hazır olduklarını açıkladı. Devrimci grupların yerel medyada yer alan açıklamasında, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'ye, Hafter güçlerinin askeri hareketliliği karşısındaki tutumunu açıklaması çağrısında bulunuldu.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLANI

UMH'ye bağlı İçişleri Bakanlığı da olağanüstü hal ilan ederek, yaşanacaklardan saldırıyı düzenleyen tarafın (Hafter güçleri) sorumlu olduğunu duyurdu.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Libya'nın batı bölgelerinde yaşanan askeri hareketliliğe ilişkin, "Libya'daki ulusal mutabakat ruhuna halel getirecek girişimlerden imtina edilmesi önem taşımaktadır" dedi. Sözcü Aksoy, Libya'nın batı bölgelerindeki askeri hareketlilik hakkında Bakanlığa yöneltilen soruya yazılı yanıt verdi. Bölgede son günlerde yaşanan askeri hareketliliğin yakından takip edildiğini kaydeden Aksoy, şu ifadeleri kullandı:

"Libya'daki mevcut bölünmüşlüğün ancak Libyalı aktörler arasında gerçekleştirilecek diyalog neticesinde giderilebileceğini düşünüyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) kolaylaştırıcılığında 14-16 Nisan 2019'da Libya'nın Ghadames şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan Ulusal Konferansı destekliyoruz. Bu konferans ülkede süregelen anlaşmazlıkların aşılması için bir fırsat teşkil etmektedir. Libya'daki ulusal mutabakat ruhuna halel getirecek girişimlerden imtina edilmesi önem taşımaktadır."

BM VE AB'DEN "ENDİŞELİYİZ" AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'daki askeri hareketlilikten ve çatışma çıkmasından endişe duyduğunu belirtti. Guterres, "Libya krizinde askeri çözüm yoktur. Libyalıların aralarındaki sorunları çözmesinin tek yolu diyalogdur" ifadesini kullandı. Taraflara soğukkanlı ve sakin olmaları çağrısında bulunan Guterres, bölgesel ziyaret çerçevesinde bulunduğu Mısır'dan dün Libya'ya geçmişti.

Libya'daki Avrupa Birliği (AB) Misyonu'nun sosyal paylaşım hesabından yapılan yazılı açıklamada da ülkedeki askeri hareketlilikten endişe duyulduğu belirtildi. Açıklamada, tansiyonu yükselten açıklamaların, kontrol edilemeyecek tehlikeli bir hale dönüşebileceği uyarısında bulunuldu. Ülkedeki tüm taraflara acil sükunet ve kışkırtıcı eylemlere son verme çağrısı yapılan açıklamada, Libya krizinin askeri yollarla çözümünün mümkün olmadığı vurgulandı.

KATAR'DAN "LİBYA YENİDEN KAOSA SÜRÜKLENMESİN" UYARISI

Katar Dışişleri Bakanlığı da Libya'daki askeri hareketliliğin endişeyle takip edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin yeniden kaos uçurumuna yuvarlanmaması uyarısında bulunuldu. Açıklamada, söz konusu hareketliliğin, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılacak Libya diyalog konferansı öncesinde gerçekleşmesinin, siyasi çözüm sürecini baltalayabileceği ihtimaline dikkat çekildi.

MISIR'DAN TARAFLARA: TANSİYONU DÜŞÜRÜN

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, perşembe sabahından bu yana Libya'daki bazı bölgelerde devam eden çatışmalardan endişe duyulduğu belirtildi. Taraflara kendilerine hakim olma ve olayları tırmandırmaya son verme çağrısı yapılan açıklamada, Mısır'ın Libya'da tek seçenek olarak siyasi çözüme bağlı olduğu ve Birleşmiş Milletler'in çabalarına destek verdiği aktarıldı. Açıklamada ayrıca, tüm Libya topraklarında terörle mücadelenin devam etmesinin gerekliliğine de vurgu yapıldı.

ALMANYA: DERHAL SON VERİLMELİ

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'deki olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Libya'da son günlerde gerilimin tırmanmasından büyük endişe duyduklarını söyledi. BM Güvenlik Konseyinin Libya'daki gelişmeleri konuşmak üzere acil toplantıya çağrıldığını belirten Seibert, "Sorumlulara, askeri operasyonlarına derhal son vermeleri ve gerilimi tırmandıracak söylemlerden kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz" dedi. Almanya'nın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in siyasi çözüm çabalarını güçlü şekilde desteklediğini vurgulayan Seibert, "Şunu açıkça söylememiz gerekiyor, Libya'da askeri bir çözüm söz konusu olamaz. BM Genel Sekreteri'nin ve Libya Özel Temsilcisi (Gassan) Selame'nin gerilimi düşürme ve siyasi çözüm çabalarını destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL),Libya'daki anlaşmazlığı çözmek için uluslararası bir yol haritasının parçası olarak 14-16 Nisan'da ülkenin güneyindeki Gadamis kentinde bir diyalog konferansı düzenlemesi bekleniyor. 

Haber Ara