Dolar

32,4432

Euro

34,7597

Altın

2.441,10

Bist

9.919,12

Hafter’den sürpriz toplantı

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Hafter, dün akşamı ülkenin doğusundaki Bingazi’nin er-Racma bölgesinde bulunan genel merkezlerinde sürpriz bir toplantı düzenleyerek, yetkililerden 'uyanık olmalarını' istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-02 16:32:20

Hafter’den sürpriz toplantı

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter, 1 Şubat akşamı ülkenin doğusundaki Bingazi'nin er-Racma bölgesinde bulunan genel merkezlerinde sürpriz bir toplantı düzenledi. Hafter, toplantı sırasında başkent Trablus'taki yetkililerden Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yandaşı milislerin karşısında mevcut konumlarını korumalarını istedi.

Toplantıda yer alan askeri bir yetkili, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Hafter'in, Trablus'taki LUO ekseni komutanlarına ‘Serrac hükümeti milislerine güven duyulmayacağı' gerekçesiyle, sürekli teyakkuz halinde olma çağrısı yaptığını belirtti.

“Hafter, yetkilerden uyanık olmalarını istedi” diyen yetkili, Libyalıların çoğunun da gerektiğinde Türklerle savaşmaya hazır olduğuna dikkati çekti. İsminin verilmemesini isteyen yetkili, Hafter'in yetkililere, geçen ay Almanya sponsorluğunda yapılan Berlin Konferansı toplantıları ve daha önce de Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen toplantılar hakkında bilgi verdiğini belirtti.

Öte yandan Hafter, bürosunda 1 Şubat'ta Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ile bir araya geldi. Ancak 1 Şubat'ta büro tarafından yayınlanan kısa bir yazılı açıklamada, er-Racme Genel Komutanlığı merkezinde Hafter'in Selame ile bir araya geldiği belirtilirken, toplantının içeriğine dair ayrıntıya yer verilmedi.

Aktarılana göre Selame, Hafter'i, ‘Trablus'ta iki taraf arasında sağlanan ve üçüncü haftasına giren ateşkesin kalıcılığını sağlamak amacıyla' BM misyonunun himayesinde ve İsviçre'nin Cenevre şehrinde Serrac hükümeti yetkililerinin katılımıyla Ortak Askeri Komite'nin düzenleyeceği ilk toplantıya temsilci göndermeye ikna etmeye çalıştı. Hafter, geçen salı günü yapılması planlanan toplantıya temsilci göndermekten kaçınmıştı.

Hafter'e yakın askeri bir kaynak, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, Selame'nin 1 Şubat'ta Hafter'i, Serrac hükümetinin ateşkese bağlılığı hususunda ikna etmeye çalıştığını belirtti. Ancak Hafter'in, bu tutum karşısında Türkiye'nin uluslararası açıdan tanınan Serrac hükümetine sadık milislere desteğinin devam etmesini eleştirdiği belirtildi.

LUO askeri medya bürosu tarafından yayınlanan bir bildiride, “Başkentteki silahlı çetelerin piyonlarının, artık Türk yöneticilerin emirleri altında olduğunu çok iyi biliyoruz. Silahlı kuvvetler komutanının askeri hiyerarşisine ve emirlerine bağlı disiplinli bir kuruluşuz. Emirlerin yayınlanması üzerine, Türk ve paralı askerleri, Libya topraklarındaki askeri yöneticileri toprağa gömmeye hazırız. Onlara kaçma fırsatı vermeyeceğiz” dedi.

Diğer taraftan Serrac hükümetine sadık kuvvetler, LUO'yu başkent Trablus içerisindeki sivil alanları hedef almakla suçladı. UMH kuvvetleri tarafından yürütülen Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) operasyonu odası da ordu güçlerinin, Trablus'un güneyindeki El-Karimia bölgesine LUO kuvvetleri tarafından başlatılan gelişigüzel saldırıların görüntülerini yayınladı. Operasyon odası, saldırılarda 1 sivilin öldüğünü, 1 sivilin yaralandığını ve vatandaşların mülk ve araçlarında maddi hasarların oluştuğunu belirtti.

Serrac hükümetine bağlı yerel medya organları, 301 Piyade Tugayı'ndan alıntı yaptıkları haberinde, 1 Şubat'ta LUO unsurlarını taşıyan silahlı bir mekanizmanın, başkent Trablus'taki el-Matbat caddesini doğrudan hedef aldığını belirtti.

Silahlı milislerin cephedeki tüm mevziilerini güçlendirdiğini açıklayan Serrac hükümeti yanlısı komutan Yusuf el-Emin, başkentin güneyindeki Ayn Zara ekseninde de sakin bir durumun yaşandığını ifade etti.

Öte yandan Libya Temsilciler Meclisi, Cenevre'de başlatılması planlanan siyasi süreçte kendilerini temsil edecek ismi seçtiklerini açıkladı. BM Temsilcisi de BMGK'da verdiği son brifingde, Temsilciler Meclisi'nde üç seçim bölgesinin belirlendiğini duyurmuştu.

Haber Ara