Dolar

32,4620

Euro

34,6892

Altın

2.434,88

Bist

9.909,50

Güney Kore'nin azledilen başkanı Park, hakim karşısında

Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin, görevden azledilmesine yol açan rüşvet ve siyasi nüfuz skandalıyla ilgili davanın ilk celsesi görüldü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-23 17:22:21

Güney Kore'nin azledilen başkanı Park, hakim karşısında

Seul Merkez Bölge Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Park'ın yanında resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olan 40 yıllık dostu Choi Soon-sil de vardı. Mehkemeye elleri kelepçeli getirilen Park'ın cezaevi kıyafeti giymemesi, makyajsız olması ve yakasındaki rozette tutuklu numarası olan '503' yazması dikkat çekti.

REDDETTİ

Büyük şirketlerden zimmetine para geçirmek ve Choi ile iş birliği halinde rüşvet almakla suçlanan Park, ilk celsesi görülen davada, rüşvet aldığı ve hükümet sırlarını sızdırdığı suçlamalarını reddetti.

Eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ve Choi Soon-sil:
1028574878-(2)

NE OLABİLİR?

18 ayrı suçla yargılanan Park eğer rüşvet almaktan ceza alırsa, suçun en üst sınırı olan müebbet hapisle cezalandırılabilir.

'HERHANGİ BİR İŞİM YOK'

Park, Yargıç Kim Se-yun'un "Mesleğiniz nedir?" sorusuna "Herhangi bir işim yok" yanıtını verdi. Yargıç Kim, Park ve Choi'nin davalarını birleştirme kararı alındığını, böylelikle anayasaya ve kanunlara göre adil bir karar verileceğini belirtti.

Kıdemli Savcı Lee Won-seok "Sanık Park Geun-hye, herhangi bir resmi görevi olmayan arkadaşı Choi Soon-sil ile anlaşarak Choi'nin devlet işlerine karışmasına izin verdi. Birlikte yetkiyi kötüye kullandılar ve şirketlere rüşvet vermeleri için baskı yaptılar, böylece kişisel çıkar elde ettiler" dedi.

Park'ın avukatı Yoo Young-ha ise müvekkilinin görevini kötüye kullanmadığını savundu. Yargıcın, avukatı gibi suçlamaları reddedip etmediğini sorması üzerine Park, "Evet, avukatımla aynı görüşteyim" cevabını verdi.

1_177

Yerel medyada yer alan haberlere göre, Choi mahkemede,Park'ın mahkeme salonunda bulunmasına kendisinin neden olduğunu ve bu davanın, eski devlet başkanının suçlamalardan arınmasına ve hayatını ülkesine adamış bir devlet başkanı olarak hatırlanmasına olanak sağlamasını ümit ettiğini belirtti.

Bu arada mahkeme yakınında bir araya gelen yaklaşık 150 kişi, "Park masum, onu derhal serbest bırakın" yazılı dövizler ile Güney Kore bayrakları taşıdı.

Aylarca sürmesi beklenen davanın ikinci duruşmasının perşembe günü görüleceği açıklandı.

1028574686

NELER YAŞANDI?

Yaklaşık 2 aydır tutuklu olan Park, ilk kez halk karşısına çıkmış oldu. Park ülke tarihinde azledilen demokratik yollarla seçilmiş ilk devlet başkanı. Daha önce ülkenin devlet başkanlığı yapan iki eski askeri lider görevinden azledilmişti. Park, yakın dostu ve danışmanı aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden bağış adı altında rüşvet aldığı ve karşılığında muhataplarına menfaatler sağladığı iddiasıyla görevini kötüye kullanmakla suçlanmıştı. Güney Kore parlamentosu aylar süren protesto gösterilerinin ardından, 9 Aralık 2016'da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Devlet Başkanı'nın yetkileri elinden alınmıştı. Ardından Anayasa Mahkemesi, 10 Mart'ta Park'ın Devlet Başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 30 Mart'ta rüşvet, görevi kötüye kullanma, baskı ve hükümet sırlarının sızdırılmasıyla suçlanan Park hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

377240

Haber Ara