Erzurum'un 6 bin yıllık tarihinde sadece Saltuklu'ya başkentlik yapmış bir şehir olduğumu dile getiren Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, şöyle konuştu: ‘'Medeniyetin her köşede hissedildiği şehrimizi bugün gezdiğimizde Saat Kulesi, Tepsi Minare, Ulucami, Kaleiçi Mescidi, Tercan'da bulunan Mamahatun Külliyesi gibi önemli eserleri kazandırmış bir beylikten bahsediyoruz. Bizim amacımız, koskoca Erzurum için önemi olan ve Anadolu'nun ilk Müslüman beyliği olan bir beyliğin sadece bir ortaokulda ve bir mahallede ismi var. Saltuklu üzerine bir toz konmuş birisinin gelip üflenmesi o tozun kaldırılması gereken bir mücevher gibi bekliyor. Biz bu projemizi ilk konuşmaya başladığımızda dolayısıyla herkesin bir ortak sesin bir dillendiricisi oldum. Biz bu topraklarda 130 yıl hüküm sürmüş Anadolu'nun Müslümanlaşmasında, Türkleşmesinde büyük katkısı olan ve birçok tarihi eser kazandıran böyle bir beyliği analım ve tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş olarak kalmasın istiyoruz. Dr. Mahmut Uçar, merak edilen soruları da cevaplandırdı.
Saltuklu yılı çalışmalarında neler yapılacak?
Biz bu sene meclisimizden karar aldıktan sonra bir kurul oluşturarak, bu sene içerisinde panel olsun, sempozyum olsun yurtiçinden ve yurt dışından getireceğimiz duayenlerle Saltuklu'yu anlatacağız. Sanatsal görsel olarak belgesellerini hazırlattırıp kitaplarını oluşturacağız, sportif faaliyetler yapacağız. Bu durumu milli duygularımıza yakışır şekilde Anadolu'nun ilk Türk durağının Erzurum olduğunu tüm dünyaya anlatacağız.
Yakutiye Belediyesi'nin Saltuklu olarak değiştirilmesi gündemde mi?
Biz Saltuklu'yu her yerde yaşatmak isteriz ancak bunun kararını vermek benim haddime değil, bu uygun koşulların oluşması durumunda halkımızın ve kamuoyunun uygun bir kararı olursa tabi ki olur. Biz sadece bunu yapmak istiyoruz, Saltuklu'nun tarihin tozlu sayfaları arasında kalmaması için. Belediyenin ismini değiştirilmesi halkın takdiridir. Belediyeler olarak biz sadece asfalt kaldırım yapmak istemiyoruz, tarihi ve kültürel çalışmalara da ağırlık vermek istiyoruz ve bu alanda gayretlerimiz olacak.
Yakuti'ye için planlarınız nelerdir?
Seçimlerden sonra teknik ekibimizle beraber 842 kilometrelik alanda tüm mahallelerimize tüm köylerimize gittik.
Vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını tespit ettik. Uzun vadede kısa vadede çalışmalarımızı belirledik. Gerek kırsal alanlarda gerekse kent merkezlerindeki çalışmalarımızı yürüttük. Mahallelerimizde din, kültür, siyaset tıp, fen alanlarında ilim sohbetleri kapsamında vatandaşlarımızla her hafta buluşacağız. Bu kapsamda yok olmaya yüz tutmuş bazı kültürel kodlarımızı tekrardan yaşatacağız.
Yakutiye'nin mali portresi nasıl?
Türkiye'de her belediyenin mali anlamda bir takım sıkıntıları vardır. Özellikle kamulaştırma için Hacı Cuma ve Üç Kümbetler için ciddi kaynaklar aktarmış, bunlar da kredi yöntemiyle yapılmış ve tabiki piyasaya da olan borçla birlikte yaklaşık 130 milyon borç vardı. Biz borcu bahane ederek hizmetten kaçmayacağız. Güçlü bir devletimiz var güçlü bir hükümetimiz var, şunda kaynaklar üretiyoruz ve üreteceğiz. Bunlarla halkımıza rüya projelerle hizmet etmeye devam edeceğiz. Biz hizmetlerimizle gündeme gelmek istiyoruz.
Üç Kümbetler ve Hacı Cuma projeleri hangi aşamada?
Tabi Yakutiye Belediyesi son 5-10 yılda 2 ciddi projesi üzerinde çalışmış, Hacı Cuma konusunda Akdeniz mimarisini andıran bir proje çizdirilmiş ve bu projeyle 2 defa ihaleye çıkılmamış ve rantabl bulunmamış. Daha sonra bura ile ilgili TOKİ ile görüşülmüş bir karara bağlanmış. Bu kapsamda 400'e yakın konut ve 100'e yakın dükkânlarla Hacı Cuma projesi hayata geçmiş olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buranın tarihi sit alanı olduğu için tarihi dokuya uygun bir proje üzerinde çalışıyordu.
Üç Kümbetlerle ilgili paralar verilerek kamulaştırmalar yapılmış ve projeler çizdirilmiş. Burada da kimse yapılan projelere ilgi göstermemiş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buraya bir millet bahçesi yapılması konusunda bir anlaşmaya varmış. Bu projeyle Üç Kümbetler ön plana çıkarılacak prestij katacaktır.
Dezavantajlı toplum alanında çalışmalar var mı?
Mutlaka ekonomik, bedensel olarak hem kültürel olarak dezavantajlı konumda olan vatandaşlarımız ile ilgili projeler hazırlattırıyorum. Mesela engelli yaşam merkezi ve taşrada yapacağımız kültür evleri ile yeşil alanlarıyla donatacak mutlaka projelerimiz olacaktır.
Sadece asfalt kaldırım değil, toplumun her kesimin faydalanacağı her türlü kültürel çalışmalarımız olacaktır.
Mesleki yetiştirme kursları projeleriniz var mı?
Meslek edindirme kursları uzun yıllardır devam ediyor. Biz şunu yapıyoruz. Bunun geri dönüşümünü alarak kursiyerlerimizin de fikirlerine önem veriyoruz.
Kurslarımızı yer ve mekân olarak çeşitlendireceğiz. Bunun yanında sporu da çok önemsiyoruz. Erzurumspor'umuzu ve bal liginde oynayan Yakutiyespor'umuzu önemsiyoruz.