Wikipedia'nın erişim yasağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıma kararına ilişkin haber Wikimedia Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Katherine Maher, Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales ve Vakfın Hukuk Direktörü Stephen LaPorte'nin katıldığı bir telekonferansta basınla paylaşıldı.
Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Wikimedia Vakfı'ndan konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada son iki yıldır Türkiye ve son dönemde Çin dahil olmak üzere hükümetlerin Wikipedia'yı sansürlediği ve bu şekilde milyonlarca kişinin hakkının ihlal edildiği belirtildi.
Kuruluşun AİHM'e gitme kararını kolay almadığının belirtildiği açıklamada “Türk mahkemelerinde hukuki yollarla erişim yasağının kalkması için gösterdiğimiz yoğun çaba, Türk yetkililerle yaptığımız iyi niyetli görüşmeler ve erişim yasağının Türkiye ve diğer ülkeler üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratmak adına yürütülen kampanyaların ardından bu kararı aldık. Bilgiye özgür erişimin temel insan hakkı olduğu kanısındayız. İnsanların iyi bilgiye sahip olduklarında daha iyi kararlar aldıklarına inanıyoruz” denildi.
Yazılı açıklamanın sonunda “Wikipedia daha fazla sayıda kişiya ulaştığında daha iyi, daha zengin olur ve dünyayı daha iyi yansıtır. Bir ülkenin Wikipedia'daki küresel tartışmaya erişimi engellediğinde, bütün dünya yoksullaşır” ifadeleri yer aldı.
"BİLGİYİ ÖZGÜR BIRAKIN"
Tüm çabalara rağmen Wikipedia'ya Türkiye'de 2 yılı aşkın bir süredir erişimin yasak olduğunun belirtildiği açıklamada “UnblockWIKIPEDIA” (Wikipedia Erişim Yasağını Kaldırın) etiketiyle “Bilgiyi özgür bırakın” mesajı paylaşıldı.
TOPTAN ERİŞİM YASAĞI ELEŞTİRİLİYOR
Wikipedia, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda siteye toptan erişim yasağının, Avrupa Konvansiyonu'nda garanti edilen ifade özgürlüğü hakkı gibi temel özgürlüklerin ihlali olduğunu savundu.
"TÜRKİYE AVRUPA KONVANSİYONUNA TARAF"
Türkiye'nin Avrupa Konvansiyonu'na taraf olduğunun ve konvansiyonda yer alan temel hakların Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın da garantisi altında olduğunun, bu nedenle insan haklarına müdahalenin daha yıkıcı bir etkisi olduğu vurgulandı.
SANİYEDE 6 BİN KEZ OKUNUYOR
Açıklamada Wikipedia'nın saniyede 6 bin kez okunduğu ve makalelerin günde 250 bin gönüllüden oluşan bir topluluk tarafından kaleme alındığı ve düzenlendiği belirtildi.
TÜRKÇE İÇERİK ÜRETENLER İÇİN "İYİ NİYET" VURGUSU
Bu makalelerin yüzde 85'ten fazlasının İngilizce dışındaki dillerde olduğu, bunların arasında Wikipedia'nın Türkçe versiyonunda Türkçe konuşanlar için Türkçe konuşan gönüllüler tarafından yazılan 300 bin makalenin olduğu belirtildi. Bu gönüllü grubun tartışmalı konular dahil olmak üzere belirli bir konuda tüm tarafları yansıtacak şekilde iyi niyetli çaba gösterdiklerinin altı çizildi.
TÜRKİYE WIKIPEDIA'YI NEDEN YASAKLAMIŞTI?
Wikipedia'ya Türkiye'yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması nedeniyle 29 Nisan 2017'de erişim yasağı getirildi. Kararda söz konusu iki içeriğin kaldırılması durumunda Wikipedia'ya erişim engelinin kaldırılacağı da kaydedildi.
Wikimedia Vakfı'nın Başkanı Katherine Maher, 2018'in ocak ayında içeriklerin kaldırıldığını söylese de aynı açıklamada bunu doğrulayacak bir ifade yer almadı. Aksine Maher, "Biz sitedeki bir bilgiyi, sırf beğenilmediği veya bir hususta olumsuz görüşler içerdiği için kaldırmayız. Çünkü sansüre karşıyız" açıklaması yapmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK),erişim yasağına konu makalelerin değiştirildiğini açıklayan Wikipedia'nın, yasa dışı içerikleri ısrarla yayınlanmaya devam ettiği bildirildi.