Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Viyana toplantısından kuşatılmış bölgelere havadan yardım kararı çıktı

Suriye’de tıkanan siyasi çözüm çabalarını canlandırmak için düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Viyana toplantısı sona erdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-17 17:46:26

Viyana toplantısından kuşatılmış bölgelere havadan yardım kararı çıktı

Al Jazeera'nın haberine göre Toplantıda konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Fransk-Walter Steinmeier, ABD ile Rusya'nın Suriye'de ateşkesi kimin ihlâl ettiğini tespit etmek için teknik çalışmalarını bir adım daha ileriye taşıyacaklarını söyledi. Steinmeier, havadan yardım ulaştırılması konusunda da bir uzlaşıya varıldığını anlattı.

Toplantıdan sonra ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları BM Özel Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısı düzenledi. Viyana toplantısında bir ilerlemenin sağlandığına inandığını ifade eden Kerry, Cenevre'deki görüşmelerin sonunda, de Mistura'nın Suriyeli tarafların tutukluları serbest bırakması için bir anlaşma gerçekleştireceğini söyledi.

REJİM, BM'NİN YARDIMLARINI DARAYYA'YA SOKMADI

BM, geçtiğimiz hafta Şam'ın batı kırsalında yer alan ve rejimin kuşatması altındaki Darraya kentine, Beşar Esed rejimi ile koordinasyonlu olarak yardım konvoyu göndermişti. Ancak rejim, yardım konvoyunun, yardımların arasında bebek mamaları ve aşıların olduğu belirtilmesine rağmen kasabanın girişinde 7 saat bekletti ve girişine izin vermedi. Muhalifler, kasabaya yardım sokmak için tüm çabasını ortaya koyduğunu iddia eden BM'yi eleştirmiş ve kuruluşla ilgili "Yardım ulaştırma niyeti olsaydı aynı IŞİD tarafından kuşatılan rejimin Deyr Ez Zor'daki bölgelerinde olduğu gibi Darayya'ya da havadan yardım ulaştırılırdı" açıklamasını yaptı.

LAVROV: MUHALİFLERE GÜÇLÜ BİR MESAJ GEREK

USDG'nun dışişleri bakanları düzeyindeki Viyana toplantısından önce ABD'li mevkidaşı Kerry ile görüştükten sonra konuşan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavorv, muhalifleri eleştirdi.

Lavrov, ön şart koşan muhaliflere güçlü bir mesaj yöneltilmesi gerektiğinin altını çizdi ve Riyad muhaliflerinin alternatifi olarak tanımladığı diğer muhalif grupları ‘yapıcı muhalefet' olarak niteledi:

“Ön şart koşan muhalif gruplara güçlü bir mesaj yönetilmesi gerektiği üzerinde durduk. Viyana'ya vardıktan sonra yapıcı muhalefetle, Moskova-Kahire grubu, Hmeymim grubu ve Türkiye başta olmak üzere USDG'nun bazı üyelerinin istemediği PYD ile görüştüğümüzü ABD'li ortaklarımıza söyledik.”

Lavrov, tüm muhalif grupların Cenevre'de temsil edilmesi gerektiğini ifade etti ve “ABD'nin, tüm muhalif temsilcilerinin masada rejimin karşısında olmasının gerekliliğini anladıklarını hissettik.” dedi.

18 AYLIK TAVİM

Suriye sorununun çözümü için Kasım 2015'te Viyana'da toplanan Uluslararası Suriye Destek Grubu, somut bir takvim planı üzerinde mutabakat sağlamıştı. Gruptaki 17 ülke, 2016'nın başından itibaren ilk 6 ay içinde tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulması, 18 ay içinde de yeni anayasa ve ardından da Suriye'de seçimlerin yapılması konusunda anlaşmıştı. Ancak bu takvimi hayata geçirmek için Cenevre'de rejim ile muhalifler arasında başlatılan siyasi süreç, rejim heyetinin geçici hükümet konusuna mesafeli olması nedeniyle somut bir ilerleme sağlayamadı. Muhalifler de rejimin ateşkes ihlâllerini protesto etmek için Nisan'da müzakerelere katılımını geçici olarak askıya almıştı.

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara