Dolar

34,8712

Euro

36,6784

Altın

3.036,13

Bist

10.058,47

Türkiye-AB arasında yeni bir işbirliği

UND, Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği, Polonya Uluslararası Karayolu Taşımacıları Derneği ve Brüksel merkezli Avrupa Komşuluk Konseyi iş birliğinde başlatılan “Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Yeni Bir Karayolu Taşımacılığı İşbirliği: Beklentiler ve Olasılıklar” projesi 24 Mart’ta geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-03-26 20:18:24

Türkiye-AB arasında yeni bir işbirliği

AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğunun Desteklenmesi Hibe Programı desteğiyle Nisan 2021 tarihinden bu yana sürdürülen projenin kapanış toplantısında hazırlanan 4 farklı raporun sonuçları paylaşılırken, proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerin yapıldığı basın toplantısı gerçekleştirildi

"TÜRKİYE'YE KAYAN TEDARİK AKIŞI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ"

turkiye-ab

Toplantının açılış konuşmasını yapan UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, “Dünyada artık rekabet üstünlüğü tedarik zincirlerinin hızı ve etkinliği ile sağlanabiliyor. Covid-19 pandemisi sonrasında ticaret politikasını revize eden Avrupa Birliği'nin üye ülkeleri yakın bölgelerden, kendi sistemlerine yakın ülkelerden tedarik sağlayarak arz kaynaklarını çeşitlendirip yeni krizlere dayanıklı hale getirmeye yöneliyor. Türkiye'nin AB'ye yönelik ihracatının son yıllardaki muazzam artışında bunun etkisi oldu. Siparişler Türkiye'ye kaydı. Ukrayna krizi ile birlikte Avrupa'nın ticaret ve lojistik haritası da değişiyor; kuzey güzergâhı kapanırken AB'nin Avrasya bölgesine yönelik ticaret açılımında Türkiye'nin transit konumu ile ilgili önemli fırsatlar ortaya çıktı. Bu nedenle transit taşımacılık rejimini AB ile karşılıklı kolaylaştırmak durumundayız. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

4 FARKI RAPOR HAZIRLANDI MEVCUT DURUM ORTAYA ÇIKTI

turkiye-ab-

UND AB Uzmanı Ayşegül Ketenci projenin sonuçları hakkında bilgiler verdi. Proje kapsamında 4 sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiğini ve 4 farklı raporun hazırlandığını söyleyen Ketenci, “İlk raporda, Türkiye karayolu müktesebatı ile Avrupa müktesebatının yüzde 95 uyumlu olduğunu gördük. İkinci raporda; Türk taşımacılarının Avrupa'da karşılaştıkları sorunların sadece Türk ekonomisini değil AB ekonomisine de olumsuz etkilediği sonucuna ulaşıldı. 3. Raporda ise AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı anlaşmalar incelendi ve AB ve Türkiye arasında nasıl bir yol haritası çizilebileceğine bakıldı. Mevcut koşullar aynı kalırsa AB ve Türkiye arasında ticaretin sürdürülebilir gelişiminin mümkün olamayacağı belirlendi. 4. Rapor ilk 3 raporun sonucunun analiz edilmesini ve çıktılar oluşturulmasını kapsıyor" dedi.

Kaynak: UND

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara