Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Turist görünümlü dolandırıcılara dikkat

Altın fiyatlarının üst üste rekorlar kırması üzerine çifte vurgun yapmak isteyen dolandırıcılar 2 Alman kadın turisti kullanarak İstanbul'daki bir kuyumcuya dışı 24 ayar altınla kaplanmış taşı, Alman patentli külçe altın gibi satarak esnafı yaklaşık 16 bin liralık zarara uğrattı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-02 12:23:02

Turist görünümlü dolandırıcılara dikkat

Turist görünümlü yabancı kalpazanların, Alman rafinelerinin 24 ayar  külçe altın kalıplarını taklit ettiğine dikkati çeken Memiş, "24 ayar altın  kaplama külçenin içine taş maden koyup altın diye satıyorlar. Dışına da 999.9  patenti vuruyor. Dışı tamamen altın kaplama olan külçenin içi taş maden dolu."  diye konuştu.

 

Memiş, kalpazanların gram altınların sahtesini yapmaya 5 yıl önce  başladığını aktararak, bu konuda hem kuyumcu esnafını hem de vatandaşları her  zaman dikkatli olmaları konusunda uyardıklarını ifade etti.

İçi taş dolu sahte külçe altınların, Türkiye'deki merdiven altı  atölyelerde hazırlandığını düşündüğünü anlatan Memiş, şunları kaydetti:

"Çünkü başka ülkelerin patent ve markalarını kullanılarak hazırlanan  sahte altınların Türkiye'ye sokulma ihtimali çok zayıf. Yani 3-5 tane sokulduğunu  düşenebilirsiniz ama bunu meslek haline getirmek, piyasada satmak, yabancı  turistleri kullanmak bir ekip işidir. Bundan dolayı bu sahte kalıplar ve  altınların Türkiye'de sahte atölyelerde hazırlandığını düşünüyorum. Turist  görünümlü kalpazanlar, genelde tatil bölgelerinde kuyumcu esnaflarını ya da  bölgede ticaret yapan esnafları hedef alıyor. Dışı 24 ayar kaplama olan sahte  külçeler, kesilmedikten sonra sahte olduğu hiç anlaşılmıyor. Dışından ayar suyu  ile kontrol edildiğinde sorun yok, ancak kesildiğinde içinin maden olduğunu  anlaşılıyor."

 

İslam Memiş, turist görünümlü kalpazanların külçe altın bozmak  istediğinde, kuyumcu esnafının müşterinin yabancı olması nedeniyle kendisine  getirilen külçe altının da yabancı marka olmasını normal karşıladığını dile  getirdi.

 

Bu turistlerin inandırıcı olmak adına başka kuyumculara giderek fiyat  aldığına da işaret eden Memiş, "Kalpazanlar elindeki sahte altının az bir  miktarını TL'ye kalanını ise dövize çeviriyor. Kuyumcu esnafı yoğunluk ya da  ihmalden dolayı bu külçe altını kesmemiş ise ciddi anlamda dolandırılmış oluyor."  dedi.

 

En son bir kuyumcu arkadaşının başına gelen bir olayı da anlatan  Memiş, şöyle devam etti:

 

"Bu hafta bir kuyumcu arkadaşımızın başına aynı olay geldi. 2 kadın  turist ellerinde bulunan Alman marka patentli 100 gram 24 ayar külçe altını  bozdurmuş. Daha sonra eritmeye giden 100 gramlık külçenin içi tamamen taş dolu  olduğu anlaşılıyor ama iş işten geçiyor. 100 gram külçe altının 34,28 gramı  altın, 65,72 gramı taş. Yani bugünkü değerde 100 gramlık 24 ayar külçe altının  yaklaşık 24 bin lira olduğunu düşünürsek kuyumcu esnafı ihmalinden dolayı  yaklaşık 16 bin liraya yakın dolandırılmış oldu."

 

Memiş, Türkiye genelinde kuyumcu meslek odalarının bu dolandırıcılık  olayının önünü maalesef alamadıklarını belirterek, atölyelerin sık sık  denetlenmesi  gerektiğini dile getirdi.

 

Kalpazanların kullanmış oldukları atölyelerin belki de resmi çalışma  ruhsatlarının da olabileceğini ifade eden Memiş, şunları kaydetti:

 

"Polis, zabıta ve oda görevlileri böyle denetlemeler yaparlarsa  sektörü korumuş olurlar. Altın fiyatlarının aşırı yükselmesi, taksitli satışların  iptal olması ve iç piyasalarda durgunluğun olmasından sebep kuyumcu esnafları  zaten zor günler geçiriyor. Bir de hırsızlık, dolandırıcılık olayları yaşanınca  esnafların psikolojisi daha da bozuluyor. "

Haber Ara