TBMM Genel Kurulunda kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, tasarının birinci bölümünün geneli üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Elvan, 12 Eylül darbesi ve kayıplara ilişkin bir soruyu yanıtlarken, AK Parti iktidarı olarak her türlü darbeyi kınadıkları ve lanetlediklerini belirtti.
Türk milletinin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında tüm dünyaya bir ders verdiğini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:
'HEP BERABERİZ'
"Allah bu ülkeye hiçbir zaman darbeyi musallat etmesin. Nasıl 15 Temmuz'da bütün siyasi partiler, basın mensupları, sivil toplum kuruluşları, hain darbecilere karşı inanılmaz bir mücadele sergilemişse bundan sonra da kim olursa olsun, ne olursa olsun aynı mücadeleyi sergileyeceğimizi bütün dünyaya ilan ettik. Darbeye, darbecilere karşıyız. Bu konuda hep beraberiz."
Elvan, tarımsal desteğe ilişkin soruyu yanıtlarken ise AK Parti iktidarlarının bu sektöre yönelik büyük hassasiyetleri olduğunu söyledi.
Düşük faizli kredi olmak üzere çeşitli desteklerin hayata geçirildiğini dile getiren Elvan, pek çok kurumun da tarımsal amaçlı faaliyetlere katkıda bulunduğunu bildirdi.
Elvan, "Tarımsal desteklere baktığımızda, 2002 yılında sadece 1,8 milyar liralık tarımsal destek söz konusuydu. Bugün biz tarımsal alanda yapmış olduğumuz, vermiş olduğumuz yatırım ödeneklerini de dahil ettiğimizde şu an itibarıyla, 2017 yılı için söylüyorum, 29,6 milyar liralık tarım sektörüne destek sağlıyoruz." şeklinde konuştu.
Tarımsal desteğin ulusal standardına da işaret eden Elvan, OECD ve Dünya Bankası gibi kuruluşların tarımsal destekleri dikkate alırken bu kapsamda sulama amaçlı yatırımları, kapalı şebeke sistemleri de desteklere dahil ettiğini anlattı. Elvan, "Eğer OECD ve Dünya Bankasının standartlarını ele alırsak tarımsal alanda, OECD ülkeleri arasında, en fazla destek veren ülke Türkiye." dedi.
Daha sonra tasarının birinci maddesinin görüşmelerine geçildi.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, birinci maddede verilen bir önerge üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de vergi konusunda eşitsizlik yaşandığını, zenginin de fakirin de aynı vergileri ödediğini belirtti.
Siyasetçi ve zenginlerin off-shore yatırımlarının "Cennet Belgeleri" adıyla yayımlandığını hatırlatan Paylan, bu belgelerde Başbakan Binali Yıldırım'ın yakınlarıyla ilgili de iddialar bulunduğunu ifade etti.
Paylan, Yıldırım'dan iddialarla ilgili kamuoyunu tatmin edecek ayrıntılı açıklama beklediklerini söyledi.
'ALGI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR'
AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, sataşma nedeniyle söz alarak, Başbakan Yıldırım'ın gerekli açıklamayı zaten yaptığını anımsattı.
Yıldırım'ın açıklamasını tekrar eden İnceöz, uluslararası bir manipülasyonla ithamda bulunmanın yakışık almadığını vurguladı.
"Haberin veriliş şekline baktığımızda, burada ciddi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor." diyen İnceöz, bu tip algılarla Türkiye'ye şekil verilemeyeceğini kaydetti.
'TAŞERON İŞÇİLERE, ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERE BİR ŞEY YOK'
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da tasarının pek çok konuyu içerdiğini ancak bazı önemli beklentileri karşılamadığını dile getirdi.
Aksu, "Bu torbada her şey var ama taşeron işçilere, atanamayan öğretmenlere bir şey yok. İş bekleyenlere umut da yok." dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu ise maden sahalarına ilişkin düzenlemeyi eleştirdi.
Turpcu, tasarıda, "ihale etme yetkisi" şeklinde yeni bir kavramla özelleştirmenin gizlenmeye çalışıldığını ileri sürerek, bir göz boyamayla karşı karşıya olunduğunu, bu maddenin tamamen metinden çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi.