Batman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Aksoy, "Anne ve babalar nasıl madde bağımlılığına önem gösterip çocuklarını koruyorsa aynı güdü ile teknolojik bağımlılığına karşı da aynı duyarlılığı göstermelidir." dedi.
Batman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından Batı Raman Kampüsü Kütüphane Konferans Salonu'nda "Gençlerde Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı" konulu konferans düzenlendi.
"ÇOCUKLARA VİDEO VE MÜZİKLİ YEMEK YEDİRMEKTEN VAZGEÇİLMELİ"
Çocukların erken çocukluk döneminde akıllı cihazlarla tanışmaya başladığını ifade eden Aksoy, 2-4 yaş arasındaki çocuklara ebeveynleri tarafından yemekleri müzik ve video eşliğinde yedirildiğini, aksi takdirde çocuklarına yemek yedirememekten şikâyetçi bir ebeveyn dönemine girdiklerini söyledi. Genç anne babalara bu yanlıştan vazgeçmeleri gerektiğini belirten Aksoy, bu durum karşısında anne ve babaların gerekirse uzmanlardan yardım almalarını dile getirdi.
Akıllı teknolojilerin tüketicisi, kitle iletişim cihazları tüketicisi olarak yetiştirilen bir nesil ile karşı karşıya olduklarını belirten Aksoy, bağımlılık düzeyinde bilgisayar ve internet kullanıcısı bir topluma doğru gittiklerini kaydetti.
Gençlerin ve orta yaştakilerin günde 6-7 saat bilgisayar veya akıllı telefon kullandığını ve internete bağlandığını, bunu yapmadığı takdirde yoksunluk belirtileri gösterdiğini ifade eden Aksoy, yoksunluk belirtisinin normalde madde bağımlılığı ile bilindiği, ancak teknoloji bağımlılığının da beyinde aynı etkiyi oluşturduğunu aktardı.
"AİLELER ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKMALI"
Ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Aksoy, "Anne ve babalar nasıl madde bağımlılığına önem gösterip çocuklarını koruyorsa aynı güdü ile teknolojik bağımlılığına karşı da aynı duyarlılığı göstermelidir." dedi.
Akıllı cep telefonu bağımlılığı, kullanıcılarının depresyona girme olasılığının normal insanlara oranla çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Aksoy, akıllı cihaz kullanımının kişiyi yalnızlığa sürüklediğini ve sosyal becerilerini azalttığını söyledi.
"EĞLENMEK, ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN CİHAZLARI KULLANMAMALIYIZ"
Aksoy, şu ifadeleri kullandı:
“Ben elektrik-elektronik profesörüyüm, elektro manyetik dalgaları en iyi bilen insanlardanım. Cep telefonu, televizyon ve bilgisayar ekranlarını oluşturduğu radyasyon miktarı her ne kadar az olsa da insanların uzun süren kullanımlarda çok büyük bir hastalığa neden olacaktır. Örneğin musluktan akan küçücük bir damla suyun yıllar boyu süren işlemde mermer üzerinde oluşturduğu deformasyonu hemen hemen herkes bilir. Bugün maruz kaldığımız radyasyon da aynen o küçük su damlası gibi uzun vadede beynimiz ve vücudumuz üzerinden o derece harap edici etkisi vardır. Bu etki, önümüzdeki on yıllarda insan hastalıklarında kendisini gösterecektir. Şu anda bile bağımlılık gibi önemli bir sorunu gündeme getirdi bile. Ben akıllı cihazları kullanmayın demiyorum, elbette kullanacağız. Ancak gerektiği kadar kullanacağız. Yani iş için kullanacağız. Eğlenmek için, zaman geçirmek için bu cihazları kullanmamalıyız. Güvenli internet ve akıllı cihaz kullanmasını öğrenmeli ve öğretmeliyiz.”