Dolar

32,1942

Euro

34,9703

Altın

2.512,04

Bist

10.933,42

'Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydı'

'Başkomser Nevzat' kitabının yazarı Ahmet Ümit, 'Tapınak Fahişeleri' adlı çizgi romanıyla ilgili açıklamasında, 'Tapınak Fahişeleri adlı kitabıma sansür geldi' diyerek alınan karara tepki gösterdi.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-20 16:04:03

'Tapınak Fahişeleri’nin esin kaynağı Adnan Hoca’ydı'

Dedektif romanı yazarı Ahmet Ümit, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında "Tapınak Fahişeleri adlı kitabıma sansür geldi. Kitap müstehcenmiş... Sanatı, baskıyla engellemek rüzgarı hapsetmeye benzer. Asla başaramazsınız." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz, kitap hakkında savcılığın ancak poşet içerisinde satış yapılabileceği yönündeki kararıyla yeniden gündem olan kitabın konusunu ve yayın hayatına nasıl girdiğini yazdı.

"Tapınak Fahişeleri'nin esin kaynağı Adnan Hoca'ydı"

Haberi iki gün önce sosyal medya hesaplarından duyurdu yazar Ahmet Ümit: “İsmail Gülgeç ile ortak kitabımız Tapınak Fahişeleri adlı çizgi romana sansür geldi.

Kitap müstehcenmiş... Sanatı baskıyla engellemek, rüzgârı hapsetmeye benzer. Asla başaramazsınız.”

İlk kez 2007 yılında Güncel Yayıncılık tarafından yayımlanmıştı Tapınak Fahişeleri'nin çizgi romanı. Ahmet Ümit'in efsanevi polisiye roman kahramanı Başkomser Nevzat'ın maceralarını usta çizer İsmail Gülgeç resimleyerek yorumlamıştı. Gülgeç'in desenleriyle yayımlanan bir diğer Başkomser Nevzat macerası ise ‘Çiçekçinin Ölümü' adını taşıyordu. ‘Tapınak Fahişeleri'nin yeni basımları 2011 yılında Everest Yayınları, 2021 ve 2022 yılında da Yapı Kredi Yayınları tarafından yapıldı.

Ekran Alıntısı_71

Kitap ilk yayınlanışından 16 yıl sonra muzır bulunmuş oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı soruşturma sonucu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kurul kitabı incelemiş ve kitabın içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna oybirliğiyle karar vermiş.
Alınan karar sebebiyle kitap ancak ‘içi görülmeyen zarf veya poşet içinde' satılabilecek.

ümit

Ahmet Ümit'in paylaşımı üzerine #sansürehayir kampanyası başlatıldı ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de buna destek vererek “Bir akıl tutulması hali devam etmekte; yayınevlerinin bu kararlara karşı yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için mahkemeye başvurmaları gerekiyor. Basın yasasına aykırı kararlara karşı durmamız gerekiyor” yorumunda bulundu.
Ahmet Ümit mahkeme kararının henüz kendilerine ulaşmadığını, bu karara karşı yasal yollara başvuracaklarını söylüyor.

Çizgi romanın bir çocuk kitabı olmadığını, 16 yıldır da piyasada bulunduğunu belirten Ümit, muzır bulunması karşısında hayli şaşkın.

Ünlü yazar anlattığı hikâyenin çıkış noktasının, esin kaynağının Adnan Hoca tarikatı ve müritlerinin yaşadıkları olduğunu, kitap ilk çıktığında onların da kendisine büyük tepki gösterdiklerini hatırlatıyor.

Kitaba esin kaynağı olan hikâyenin görüntülerini yıllarca ekranlardan canlı olarak izlemiştik oysa. Medyanın hep gündemindeydi Adnan Hoca ve Kedicikleri. Ne zaman ki Adnan Oktar ve 13 yöneticisi tutuklanıp 8 bin 658 yıl cezaya çarptırıldı, onlardan esinlenen hikâye de muzır bulunup poşete sokuldu.

Okurların verilen bu karara tepkisine gelince... Kitap 16 yıl sonra çok satanlar listesine girdi.

Hürriyet

Haber Ara