Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi

Özellikle sosyal medyada Suriyeliler ile ilgili 'kasıtlı' bilgiler yayılıyor. Fakat bir çoğu gerçeği yansıtmıyor. İşte Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi:

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-30 18:52:11

Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi

TIMETURK | ÖZEL İÇERİK

1) Suriyelilere alışverişlerde indirim sağlayan "Ak Kart" verildi

"İstanbul'daki IKEA mağazasından Suriyeli bir ailenin Ak Kart ile yüzde 50 indirimli alışveriş yaptığı" iddisı ile dolaşıma sokulan bu yalan, gün geçtikçe daha fazla yayılmaya başladı. Oysa, IKEA'da böyle bir alışveriş yapılmadı ve "Ak Kart" diye bir şey de yok. Kurumdan konu ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

"IKEA'nın herhangi bir mağazasında Ak Kart adıyla geçerli olan bir kart bulunmuyor. Mağazalarda Ak Kart adında bir kartın kullanıldığına dair de mevcut bir bilgi yok. Ama konuyu araştırmaya devam ediyoruz. Haberin yayılmasına neden olan kişiler hakkında işlem başlatılacaktır."

Bir kart var ama "Ak Kart" değil. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından dağıtılan yardım kartları var ve içerisine 100 TL yükleniyor. Kartlar şu an sadece gıda alışverişleri için kullanılabiliyor.

2) Konya Büyükşehir Belediyesi Suriyelilere maaş bağladı

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Suriyelilere maaş bağladığı iddia edildi. Söz konusu fotoğrafta “Sosyal Kart Bürosu” yazısının yer aldığı bir bina ve önünde de kalabalık var. Bu kalabalığın Suriyeli olduğu ve maaşlarını almak için bekledikleri belirtildi. Oysa bu da gerçek değildi. Fotoğraf, belediyenin önceden tespit ettiği ihtiyaç sahibi ailelere yardım yaptığı bir ana aitti. Belediye, bir kart hazırlamış ve belirlediği ailelere kartları veriyordu. Söz konusu kartlarla ihtiyaç sahibi aileler gıda, temizlik ve kırtasiye yardımları alabiliyorlardı. Kart sahibinin kimlik bilgilerinin de kart içine yüklendiği uygulama ile kart teslim edilen kişiden başkasının kullanımına imkan vermiyordu.

Bu kart ile ilgili bilgilere Konya Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesindeki "Sıkça Sorulan Sorular" bölümünün "Sağlık ve Sosyal Hizmetler" başlığından ulaşabilirsiniz.

2017-03-30_18h34_52

3) Suriyeliler, tüp bebek tedavisinden ücretsiz yararlanıyor

FOX TV Ana Haber bülteninde 3 Şubat 2017 tarihinde Fatih Portakal tarafından dile getirilen iddia aslında gerçek değil. 

Geçici Koruma Yönetmeliği'nin 27. Maddesine göre, Suriyelilerin aldığı sağlık hizmetinin bedeli, SGK'nın SUT'ta genel sağlık sigortalıları için belirlediği ücreti geçmeyecek şekilde AFAD tarafından ödeniyor. Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ise Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında kayıt altında olmaları gerekiyor. Yönetmelikte alabildikleri sağlık hizmeti ayrıntı ile anlatılırken, bunlar arasında "tüp bebek" bulunmuyor.

4) Suriyeliler istedikleri üniversiteye hiçbir koşul olmadan girebiliyor

Tabi ki bu da doğru değil. Suriyeli göçmenler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar kapsamında yatay geçiş yaparak ya da yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan sınavlara girerek Türkiye'de eğitim alabiliyor. Yani savaş öncesindeki gibi. Yabancı uyruklu öğrencilerin, yatay geçiş yapmak istedikleri üniversitelerin şartlarına uygun olmaları gerekiyor. Türkiye'de denkliği olan bir yüksek öğretim kurumuna geçiş sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiş olmaları ya da not ortalamasının girmek istediği üniversitenin belirlediği ortalamayı tutması... bu şartlardan bazıları.

Yatay geçişin yanı sıra Suriyeli öğrenciler “özel öğrencilik” statüsü ile Türkiye'deki üniversitelerden ders alabiliyor. Özel öğrenci olan Suriyelilerin kendi ülkelerinde kayıtlı oldukları üniversite baki kalıyor.

Ayrıca YÖK, 2015'te yatay geçiş dışında da Suriyeli öğrencilerin belirli üniversitelerde eğitim alabilmesinin, üniversitelerin öğretim dili Türkçe ve yabancı dilde program açılabilmesinin önünü açtı.

Gaziantep Üniversitesi'nden yapılan açıklamada 2016-2017 eğitim yılı için öğrencilerin diploma notlarına bakıldığını, adayların herhangi bir sınava tabi tutulmadığı belirtildi. Öğrencilerin internet üzerinden başvuru yaptığı ve başvuruların ilgili bölümlere gönderildiği belirtildi. Uygulamanın sadece Suriyeli öğrenciler için değil yabancı uyruklu diğer öğrenciler için de geçerli olduğu biliniyor.

12 Mart günü yapılan YGS'nin ardından sosyal medyada Posta gazetesinin 5 Ekim 2013 tarihli nüshası dolaşıma girdi. Gazetenin manşetinde “Suriyeliler ve Mısırlılar Türkiye'de Üniversiteye Sınavsız Olarak Girecek” başlığı yer alıyor.

45

Manşete taşınan haberde,“Yök'ün iç savaşın sürdüğü Suriye ve Mısır'daki öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere sınavsız girmesine karar verdi” ifadeleri kullanıldı. Haberde bahsedilen karar, YÖK'ün 7 üniversite için aldığı karar.

Bu 7 üniversite şu şekilde: Çukurova, Gaziantep, Harran, Kilis 7 Aralık, Mustafa Kemal, Mersin, Osmaniye Korkut Ata

Ahmet Davutoğlu, başbakanlığı döneminde 22 Ekim 2014'te Al Jazeera Arapça'dan gazeteci Ahmed Mansur'a verdiği röportajda konu ile ilgili şunları söylemişti:

"Şimdi tabii Mısır'daki gelişmeleri hepimiz üzüntüyle takip ediyoruz. Eğer Mısır'dan da bu şekilde öğrenciler gelip başvursalar eğer yapamıyorlarsa, eğitim imkânları orada mümkün değilse yardımcı olmaya çalışırız. Bizim yabancı öğrenciler için programımız var. O programlara başvurmaları halinde ırkına, milletine bakmayız."

5) Suriyeliler maaşlarını almak için PTT önünde kuyruğa giriyor

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin devletten maaş aldığı, bu yüzden PTT şubeleri önünde kuyruğa girdikleri yönündeki iddialar da doğru değil. Söz konusu "maaşlar" Türkiye Cumhuriyeti tarafından gönderilmiyor. Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde PTT önünde oluşan kuyrukların sebebi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından göçmenlere sağlanan kış yardımı. BM'nin resmi web sitesinde bu yardım için 50 bin 948 PTT kartı dağıtıldığı ve 254 bin 740 kişiye ulaşıldığı açıklandı. BMMYK Resmi Facebook sayfasından ise konu ile ilgili paylaşılan haberlerde, PTT kartlara tek seferlik 600 ila 900 TL arasında değişen miktarlarda kış yardımı yatırıldığı belirtildi.

2017-03-30_18h42_49

6) Gaziantep'te Suriyeliler vatandaşlık için kuyruğa girdi

BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer'in paylaştığı fotoğraf ile Suriyeliler'in Gaziantep'te vatandaşlık başvurusu için Şehitkamil İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya girdiği iddia edildi.

2017-03-30_18h44_22

Fakat söz konusu fotoğraf 9 Aralık 2016 tarihinde Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) servis ettiği “Suriyelilerin adres bildirimi izdihamında coplu müdahale” başlıklı habere ait. Haberde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yanı sıra; Kızılay gibi yardım kuruluşlarının 100'er liralık yardımından almak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere sabah erken saatlerde Nüfus Müdürlüğü'ne akın ettiği belirtiliyor.

2017-03-30_18h44_31

Kaynak: Teyit

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara