Dolar

32,3972

Euro

34,7863

Altın

2.432,58

Bist

10.058,30

Suriyeliler için entegrasyon, entegrasyon için 'uyum politikaları' şart

Uzmanlar, Suriyeli mülteciler için aciliyetle gerekli olan şeyin devlet tarafından yürürlüğe koyulacak uyum politikaları olduğunu söylüyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-06 13:51:39

Suriyeliler için entegrasyon, entegrasyon için 'uyum politikaları' şart

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım Karar'dan Hilal Öztürk ve Kenan Butakın'a konuştu. 

Üç ismin de ortak ifadesi Suriyeliler konusunda uyum politikalarının bir an önce hayata geçmesi gerektiği oldu.

İşte o açıklamalar:

MURAT ERDOĞAN: BELLİ BİR STRATEJİ GEREKİYOR

“Bu tartışmalar sürpriz değil. 6 yılda çok az sorun yaşadık. Bu çok kıymetli bir şey. Ama bunun sürdürülebilir olması için artık devletin belli bir strateji ortaya koyması gerek. Biz, bu olayı çok küşümsedik ve onların geri döneceğini düşündük. Yeni yeni entegrasyon sorununu konuşuyoruz. Uyum sorunu tabiki var. Daha gerçekçi bir zemin üzerinde eğitimden, çalışma alanına, barınmadan birçok noktanın değerlendirilmesi gerekiyor. “

FUAT KEYMAN: KOŞULSUZ MİSAFİRPERVERLİK SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

"Bugüne kadar koşulsuz misafirperverlik denilen bir kavramla yaklaşıldı. Koşulsuz misafirlikperverlik konusu sürdürülebilir görünmüyor. Suriyeli mülteciler hak talebindeler. Türkiye de onlarla ilgili düzenlemeleri yapmak durumunda. Yönetim anlamında başta eğitim, iş gücü, kadın hakları, psikolojik travmalar ve Türkiye'nin farklı noktalarına dağılımları gibi 5 ana noktada çalışılması gerekiyor. Suriyeliler açısından misafirlikten vatandaşlığa ve insani yardımdan hak arayışına bir geçiş var. Bunlar olmazsa gerilim sürebilir.”

UĞUR YILIDIRIM: EĞİTİMDE ENTEGRASYON GEREKİYOR

“Bize sığınan ve yüzde 75'i kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan mülteciler için eğitim alanında entegrasyon süreci başlatılabilir. Bunlar meslek edindirme, dil ve uyum kursları şeklinde olabilir.

 

Haber Ara