Dolar

32,2357

Euro

34,9746

Altın

2.444,35

Bist

10.165,95

Soçi'de masaya taşınacak... Türkiye'nin 3 şartı var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani Soçi’de Suriye gündemiyle biraraya gelecek. Türkiye'nin ise masaya koyacağı 3 şartı var...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 09:49:11

Soçi'de masaya taşınacak... Türkiye'nin 3 şartı var

Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'de savaşı sonlandırmak için garantör ülke olarak siyasi çözüm arayacağı Soçi zirvesi bugün başlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin üçlü zirvesinde ana gündem maddesi, ülkede savaşın sona erdirilmesi ve siyasi geçişin başlatılması olacak.

ÜÇ ÜLKENİN HEMFİKİR OLDĞU KONULAR

Üç ülkenin uzlaştığı bazı konular var. Bunlar şu şekilde sıralanıyor:

- Siyasi çözüm konusunda çalışmaları başlatmak için gerekli zeminin oluştuğu

- Suriye'nin toprak bütünlüğü temelinde çözümün gerektiği

TÜRKİYE'NİN ÜÇ ŞARTI

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre Türkiye'nin masaya taşıyacağı üç şartı var. Haberde bu şartlar şu şekilde sıralandı:

- Tüm taraflar, terör örgütlerinin Suriye'nin toprak bütünlüğü için tehdit olduğu ve meşru taraf olarak görülemeyeceği gerçeğini kabul etmeli.

- Türkiye'nin güvenliği için Suriye'nin kuzeyindeki terörist unsurların temizlenmeli.

- Esed rejimi vicdanları kanattı. Muhaliflerin hassasiyeti göz ardı edilmemeli.

TÜRKİYE PYD'NİN KATILIMINI REDDEDİYOR

Bu doğrultuda halkların ortak kaderlerini belirlemek üzere bir araya getirileceği "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi"ne PYD'nin katılımı Türkiye tarafından kesinlikle reddediliyor.

TÜRKİYE AFRİN'DE PYD'Yİ GÖZLÜYOR

Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleir'nin İdlib konusunda oluşturduğu gözlem noktalarından, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin elindeki Afrin'i mercek altında tuttuğu ve Afrin'e operasyonun gündemde olduğu biliniyor.

PUTİN ESED İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Beşşar Esed, Soçi zirvesi öncesinde (dün) Rusya'ya gidip Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.  Kremlin'in açıklamasında Putin, "Esed'i Suriye'de terörizmle mücadeledeki başarılarından dolayı tebrik etti ve Suriye'de terörizmle mücadelenin bitmek üzere olduğunu" belirtti. Açıklamada 3 saat görüştükleri aktarıldı. "Terörizmle mücadelenin sona ermesinin ardından Suriye'deki esas meselenin barışçıl siyasi uzlaşma olduğunu" söyleyen Putin, "Astana zirvesini barış için önemli bir adım olduğunu ve Suriye'deki muhalefetle diyolog kurulmasına olanak tanıdığını" söyledi.

putin-esad_2215_1

PUTİN MUHALİFLERİN GÖRÜŞMELERİ İÇİN ÖZEL HEYET GÖNDERİYOR

Yapılan açıklamada Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 22 ve 23 Kasım tarihlerinde Putin'in görevlendireceği özel bir heyetin Suriyeli muhaliflerle yapılacak görüşmeleri takip edeceğinin altı çizildi.

1_48

TOPLANTI ERTELENMİŞTİ

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yarın başlaması planlanan Suriye muhalefeti toplantısının ertelendiği bildirilmişti. Suriyeli Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Genel Koordinatörü Riyad Hicab, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenecek Suriye konulu toplantıdan önce görevinden istifa ettiğini ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Ermeni mevkidaşı Eduard Nalbandyan'la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında  "HCN Başkanı Riyad Hicab'ın istifa vakti gelmişti. Suudi Arabistanlı meslektaşlarımızın Suriye muhalefetini birleştirme sürecini takip edenler, bu gelişmeyi öngörmüşlerdi" demişti.

Riyad-Hicabb-630x354

ESED: HERKESLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Beşşar Esed ise askeri ve siyasi desteğinden dolayı Putin'e teşekkür etti ve Suriye'de başlayacak diyalog sürecinde diğer ülkelerin müdahele etmemesinin sağlanması için Rusya'nın desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Esed aynı zamanda, barışçıl siyasi uzlaşmayla ilgili herkesle diyaloğa ve işbirliğine açık olduklarını da ekledi.

Açıklamada ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD Başkanı Donald Trump, Katar Emiri ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile de görüşeceğini bildirdi.

1_48

 

Haber Ara