Dolar

34,8926

Euro

36,6384

Altın

3.006,46

Bist

10.058,63

'Siyon Protokolleri' yeniden gündemde

Siyon Liderlerinin Protokolleri, 20. yüzyıl başlarında Rusya'dan kaçan bir kısım Yahudi göçmenler tarafından Kuzey Amerika ve Almanya'ya götürülmesinden bir süre sonra dönemin siyasî alandaki kitapları arasında en çok satılan kitaplardan birisi haline gelmesiyle dikkat çekiyor...

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-11-23 18:25:51

'Siyon Protokolleri' yeniden gündemde

İsrail'in 48. gününü dolduran Gazze'yi hedef alan soykırım saldırılarıyla birlikte İsrail ve ABD merkezli siyasi ve askeri faaaliyet olarak değerlendirilen Siyonizm yeniden gündem oldu.

Siyonizm ile ilgili çok sayıda yazı ve kitap yayımlanmış olmakla birlikte bunlar arasında en meşhur metinlerin başında, özellikle II. Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda Türkiye'de defalarca basılan ve halen satılmakta olan Siyon Liderlerinin Protokolleri adlı kitaptır.

Birçok dile çevrilen kitapta, küresel Yahudi organizasyonlarıyla ilgili ciddi iddialar mevcut ancak kitap hakkında "sahte" olduğu iddiası da peşinden gelmektedir.

Protokollerin sahte olup olmadığına dair ortaya atılan iddia ve eleştiriler, araştırmacılar arasında görüş farklılıklarını beraberinde getirmiştir.

SİYON (SİON) PROTOKOLLERİ SAHTE Mİ?

Victor Marsden imzalı Siyon Liderlerinin Protokolleri'nin Sami Sabit Kahraman tarafından Türkçe'ye çevrilen versiyonunda, protokollerle ilgili şu bilgi paylaşılıyor:

Siyon Liderlerinin Protokolleri, Rusya'dan kaçan bir kısım göçmenler tarafından Kuzey Amerika ve Almanya'ya götürülmesinden bir müddet sonra meşhur olmuş ve yirminci yüzyılda siyasî sahadaki kitap satışlarında en çok satılan kitaplardan birisi haline gelmiştir. Yalnız İngilizce nüshası bir milyon adetten fazla satılmıştır.

İngiltere'de Rusça'dan ilk tercüme G. Shanks tarafından yapılmış ve 1920 yılında basılmıştır.

Kitabın fazla satışı sebebiyle aynı yıl dört baskı daha yapılmıştır. Daha sonra 1921 yılında Victor Marsden'in Rusça'dan yaptığı tercüme neşredilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk İngilizce tercümeler 1920 yılı sonlarında Boston ve NewYork'da yayınlanmıştır.

Almanya ve Fransa'da 1920 yılından sonra müteaddit baskılar piyasaya çıkarılmıştır.

1925 yılında Şam'da Arapça bir tercümesinin neşredildiği ve ayrıca çeşitli tarihlerde hemen hemen dünyadaki her lisana çevrildiği muhtelif kitaplarda kaydedilmektedir.

Türkiye'de Sami Sabit Karaman 1943 yılında Roger Lambelin'in Fransızca tercümesinden Türkçe'ye yaptığı tercümeyi neşretmiştir.

26 Haziran 1933 tarihinde, İsviçre Yahudi Cemiyetleri Federasyonu ve Bern Yahudi Cemiyeti, İsviçre Milli Cephesinin beş üyesine karşı dava açarak mahkemeden Siyon Liderlerinin Protokolleri'nin sahte olduğu hususunda karar verilmesini ve neşrinin yasaklanmasını istemişlerdir.

14. 5. 1935 tarihinde mahkeme, Siyon Liderlerinin Protokolleri'nin sahte olduğuna dair bir karar vermiştir. Bu sırada dikkati çeken bir hadise daha olmuş ve mahkeme kararının açıklanma tarihinden evvel Yahudi basını mahkeme kararını neşretmiştir.

1 Kasım 1937 tarihinde İsviçre Federal Mahkemesi (İsviçre Yargıtayı) mahkeme kararının tümünü bozmuştur.

O tarihten sonra Yahudi propagandacılar İsviçre Federal Mahkemesinin yerel mahkeme kararını bozarak hükümden kaldırdığı hususuna hiç temas etmeden sadece yerel mahkeme kararını ileri sürüp, Siyon Liderlerinin Protokollari'nin sahte olduğunun mahkeme kararı ile isbat edildiğini iddia etmektedirler.

HÜSAMETTİN ÖZTÜRK: 22 MADDELİK DÜSTURLARI VAR

Türk asker ve istihbaratçı, Teşkilât-ı Mahsusa'nın son başkanı, Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'ya bağlı olarak çalışan istihbarat örgütü Müdafaa-i Milliye Grubu'nun Başkanı Hüsamettin Ertürk (1874, İstanbul - 1961) ele geçirdiği Siyon Protokolleri ile ilgili olarak anılarında şu ifadeleri kullanıyor;

“Ben Teşkilat-ı Mahsusa'da çalışırken Dünya'ya hakim olmak isteyen bu Milletlerarası Siyonist Teşkilatının elimize geçen 22 maddelik düsturları vardı ki, ne kadar manalıdır.” (Hüsamettin Ertürk'ün Hatıraları, İki Devrin Perde Arkası, yazan: Samih Nafiz Tansu, Sebil Yayınevi, İstanbul 1996)

PROTOKOLLERDEN MADDELER HALİNDE ÖZETLENEN TAVSİYE VE TALİMATLAR

Protokollerin bilinen 24 adedi, farklı uzunluklarda metinlerden oluşmakla birlikte kısa maddeler halinde de paylaşılıyor...

İşte yıllardır tartışılan o talimatlardan öne çıkan satırlar:

Genç nesilleri mugayir-i ahlak (ahlak dışı) telkinlerle bozmalı,

Aile hayatını yıkmalı,

İnsanlara aşağı sınıflarla tahakküm etmeli,

Sanatı zayıflatmak, edebiyatı müstehcen ve şehevi bir hale sokmalı,

Mukaddesata hürmeti yıkmalı, hürmetle anılan kimseler hakkında rezilane vak'alar uydurmalı,

Hududsuz bir lüks, baş döndürücü modalar icad etmeli, çılgınca sarfiyatı teşvik etmeli,

Kalabalıkların vakitleri eğlenceler, oyunlarla oyalanmalı, herkes düşünmekten alıkonmalı,

Müfrit nazariyelerle (görüşler) fikirler zehirlenmeli, gürültü ve kargaşalıklar yaratılmalı, içtimai sınıflar arasına kin ve itimatsızlık sokulmalı,

Aristokratlara vergiler koyarak onları bunaltmalı, aralarına kin ve itimatsızlıklar saçmalı,

Mal sahipleriyle işçilerin arasını bozmalı, grevler, sabotajlar tertip ettirmeli,

Yüksek tabakanın manevi kuvvetini her çareye başvurarak kırmalı,

Sanayinin ziraati ezmesine imkan vermeli, köylü sınıfını ortadan kaldırmalı,

Saçma nazariyeleri ortaya atarak halkı gayri kabil-i tatbik fikirlerle dolambaçlı yollara sevketmeli,

Hayat pahalılığını körüklemeli, ücretleri arttırmalı,

Beynelmilel meseleler ihdas ederek milletler arasına kin ve nefret tohumları tohumları serpmeli,

Milletleri mukadderatını tahsil ve terbiyeden mahrum kimselerin ellerine tevdi ettirmeli,

Bütün hükümet şekillerini değiştirmeli, birçok sırları ifşa etmeli,

Meşru hükümet tarzlarından mutlak bir istibdada gitmeli, yaratmalı, servetleri mahvetmeli,

Mali istikrarı bozmalı, iktisadi krizleri çoğaltmalı, spekülasyonlara, enflasyonlara yol açmalı, altını mahdud ellerde toplamalı, muazzam sermayeleri felce uğratmalı,

Hükümetlerin ölümlerini hazırlamalı: İnsaniyeti elem, ıstırap ve yoksulluk içine atmalı.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara