TIMETURK | HABER MERKEZİ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Habertürk'ten Aysun Torun'a verdiği demeçte şunları söyledi:
- "Başbakan, Cumhurbaşkanı ve biz mitingler yaparken. Biz 'evet' için bu kadar çaba harcarken, danışman sıfatı verilen isimlerin açıklamaları sürece zarar veriyor' demek istedi."
Bahçeli 'hayır' diyecek mi?
- "Genel Başkan sözünden dönecek adam değil."
BAHÇELİ: BENİM DANIŞMANIM OLSA GÖREVDEN ALIRIM
MHP lideri Bahçeli, NTV, STAR TV ortak yayınında, "Bir Cumhurbaşkanı danışmanı eyalet sistemini getireceğiz diye söylüyorsa, eyalet sistemine karşı olan, üniter yapı düşüncesi olan ülkücülerin kararı ne olabilir? Bunları düşünmek lazım. Bunu saklamanın manası yok, ileteceğim bir şey de yok. Her şeyi yakınen takip eden Başbakan ve Cumhurbaşkanı var. Geçmişte Kayseri'de bir belediye başkanlığı yapmış, başka bir özelliği olmayan bir kişinin danışman olarak Türkiye'yi sabote edecek açıklamalarını kabul etmiyorum. Böyle danışman olmaz. O zaman Cumhurbaşkanının, Başbakanın, AK Parti'nin, diğer partililerin ve MHP'lilerin emeklerini sabote ediyor. Benim danışmanım olmuş olsa, anında görevden alırım" dedi.
ERDOĞAN: BEN NE DİYORUM, SEN ONA BAK
Bu açıklamanın hemen ardından TGRT Haber, Beyaz TV ve TV Net ortak canlı yayınında konuşan Erdoğan, "Danışmanımın bir açıklaması olmuş, almışlar onu çarpıtmışlar, ki danışmanım sonra değişik şekilde onu düzeltmeye yönelik açıklamalar yaptı. Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok" ifadelerini kullandı.
KARATEPE NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, MHP lideri Bahçeli'nin tepkisini çeken ifadeleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir Araştırmaları Dergisi'nde yazdığı bir yazıda kullanmıştı.
Karatepe, yazısında başkanlık sistemi ile birlikte büyükşehirlerin yönetiminde de değişiklikler önermiş, bu önerilerine Çin'den örnek vermişti. Karatepe, şunları yazmıştı:
"Kalabalık nüfuslu metropollerin karmaşık hale gelen ilişkiler sisteminde, belediyeler mevcut yapılarıyla artık şehri yönetme yeteneği gösteremiyor. Örneğin hızla gelişen Çin'de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Milli güvenlik konularında dünyanın en hassas ülkesi olan ve bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor."
KARATEPE: ÇOK AHLÂKSIZCA BİR ÇARPITMA
Bu açıklamaların Sözcü gazetesinde "Evet çıkarsa eyalet sistemine geçilecek" şeklinde haberleştirilmesinin ardından bir açıklama yapan Karatepe, "Çok ahlâksızca bir çarpıtma" demişti:
"'Bütünşehir' uygulamasına geçilen yerlerde il özel idarelerinin kapanacağını belirten Karatepe, “Buradan hareketle bütünşehir uygulamasıyla Türkiye'de tek meclisli şehirlere geçildi. Bundan sonra diğer şehirlerimize de aynı statü uygulanırsa, başkanlık sistemi nasıl tek başlılık getiriyorsa şehirlerimizde de tek başlılık uygulamasına geçilmiş olur dedim. Buradan hareketle insanlar güya ben eyalet istemişim. Ya da zihnimin arkasında bu varmış gibi tuhaf yorumlar yapıyorlar. Çok ahlaksızca bir çarpıtma. Sürekli bu konularda konuşurum. Herkes bilir ki ben üniter devletten tarafım. Kesinlikle eyalet ve benzeri federal yapılı devlet sistemine Türkiyemiz için kesinlikle karşıyım"