Dolar

34,8712

Euro

36,6793

Altın

3.042,26

Bist

10.058,47

Saltanat ne zaman kaldırıldı?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile birlikte 623 yıllık Osmanlı saltanatı da sona ermişti. Peki saltanat tam tarih olarak ne zaman kaldırıldı? Cevabı haberimizde.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-01 13:22:37

Saltanat ne zaman kaldırıldı?

1 Kasım 1922 tarihli kanun gereğince, hilâfet ile saltanat biribirinden ayrıldı.

İki buçuk yılı aşan bir zamandan beri fiilen hükmünü yürüten millî saltanatın varlığı kabul edildi. Hilâfet, açıklık kazanmış bir hakka sahip olmaksızın bir süre daha bırakıldı.

Saltanat; Osmanlı İmparatorluğu zamanında halkın yönetilme biçimine verilen addır. Osmanlı Hanedanından olan padişahın mutlak egemen ve ülkenin hakimi olması anlamındadır. Saltanat kelimesi aslında Türkçe'de gösteriş ve zenginlik manasındadır. Bir ülkeyi, milleti, ümmeti, ya da imparatorluğu yönetme hakkının tek bir hanedanda yani tek bir ailede toplandığı yönetim sistemidir. Buna monarşide denmektedir. İktidarın tek kişide toplandığı yönetim biçimidir. Bir nevi krallık yani bizdeki deyimiyle padişahlıktır. Bu yönetim biçiminde hakimiyet babadan oğula geçmektedir. Yani yönetime bir ailenin elindedir. Bu yönetim biçimim TBMM tarafından 1 Kasım 1922'de kaldırıldı. Böylece Osmanlı Devleti resmen sona ermiş oldu.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara