Dolar

34,8914

Euro

36,6151

Altın

3.008,83

Bist

10.058,63

Prof. Ünal: Hastalar aylarca yoğun bakımda boşa yatırılıyor

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre Türkiye yoğun bakımda dünya birincisi. Her 100 bin kişiye 44 yoğun bakım yatağı düşüyor ancak, yoğun bakım ünitelerinde yer bulmak neredeyse imkansız.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-06-26 11:22:28

Prof. Ünal: Hastalar aylarca yoğun bakımda boşa yatırılıyor

Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Yoğun bakım yataklarının yüzde 60'ı özel hastanelerde. SGK'dan para almak için hastaları aylarca boş yere yoğun bakımda tutuyorlar.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Türkiye nüfusa göre yoğun bakım hasta yatağı sayısında dünya ülkeleri arasında birinci sırada.

WHO istatistiklerine göre her 100 bin kişiye 44 yoğun bakım yatağı düşüyor. Buna rağmen, yoğun bakım servislerinde boş yatak bulmak için adeta ‘mucize' ya da ‘torpil' gerekiyor. Haliyle, yoğun bakım gerektiren hastalar acil servislerde tedavi edilmek zorunda kalındığı için acillerde de yoğunluk yaşanıyor.

thumbs_b_c_5afcb37330be7a71c5575943081b7a8d

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal'a göre, sıkıntının arka planında büyük bir rant yatıyor. Türkiye yoğun bakım hasta yatağı sayısında dünyada lider ama boş yatak bulmak için ya mucize ya da torpil gerekiyor.

Prof. Ünal, “Yoğun bakım yataklarının yüzde 60'ı özel hastanelerde. SGK'dan para almak için hastaları aylarca boş yere yoğun bakımda tutuyorlar” dedi.

‘ÖZELLER YOĞUN BAKIMDAN RANT SAĞLIYOR'

Ünal, şöyle devam etti:

“Özeldeki yoğun bakım yatağı sayısının kamu hastanelerinden fazla olması, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmüş şey değil” diyor. Ünal, şöyle devam ediyor: “Çünkü yoğun bakım hizmetleri yüksek maliyetlidir ve SGK bu masrafı karşılıyor. Ama bizde devlet hastanelerindeki hastalar, özel hastanelerin yoğun bakımlarına gönderiliyor. Özel hastanelerin yoğun bakım servislerinin en az yarısı, SGK'dan para almak için kurulmuş. Özellerde kliniklerden alınıp ameliyat sonrası yoğun bakıma çıkarılan hastalar, bir daha kliniğine dönemiyor. İhtiyacı olmayan hastalar aylarca yoğun bakımda tutuluyor. Haliyle yoğun bakım servislerinde yer bulmak imkânsız oluyor, çok fazla torpil devreye giriyor. Yoğun bakım ve taburcu kurallarının uygulanması konusunda ciddi denetim eksiklikleri var. Biri buna ‘Dur' demeli, devlet parasını çöpe atmamalı.”

3 BİN 500 UZMAN DOKTORA İHTİYAÇ VAR

Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre Prof. Ünal, hastaları gereksiz yere yoğun bakımda tutmanın maddi külfeti kadar sağlık riskleri olduğunu da söylüyor: “Yoğun bakımlar en fazla mikrobun bulunduğu yerler. Gereksiz yere uzun süre yoğun bakımda tutulmak, hasta için de risk.”

Uzman ihtiyacının da bir diğer sorun olduğunu anlatan Ünal, “Şu an 350 yoğun bakım uzmanı var. Ama 3 bin 500 uzman doktora ihtiyaç var” dedi.

SGK: HAZIR VERİ YOK

Habertürk'ün, Sağlık Bakanlığı'na devletin özel hastanelere yoğun bakım hastalarının tedavisi için yıllık toplam ne kadar ödediğini sorması üzerine bakanlık “Verileri SGK bilir” yanıtını verdi. SGK ise “Elimizde bu konuda hazır bir veri yok” dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, dün yayımladığı tebliğ aracılığıyla , yoğun bakım servislerinde çalışan personele eğitim zorunluluğu şartının başlama tarihini 31 Aralık 2017'den 31 Aralık 2019'a uzattı.

Kaynak: ahmetrasimkucukusta.com

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara