Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerinde eğitim-öğretim süresini başarıyla tamamlayıp, 04-05 Eylül 2020 tarihlerinde yapılan polis memurluğu kadrosuna aday memur olarak atanacaklara uygulanan sınav sonuçları açıklanmasından sonra elenen adaylar ne yapacak? Bu sorunun cevabını idare hukuku avukatı Umur Yıldırım'a sorduk.
Avukat Umur Yıldırım; “PMYO eğitim sonu sınavında başarılı olanlar aday polis memuru olarak atanmaktadır. Başarısız olanlar ise atanmamakta, sadece diplomaya sahip olmaktadır. PMYO yıl sonu mülakat sonuçlarına idari yönden itiraz imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle sınavda başarısız sayılan adayların sınav sonucunda başarısız sayılmaları işlemine karşı idari yargı merciinde iptal davası açmaları gerekmektedir. Sınav sonucunun ilan edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde iptal davası açılması gerektiği unutulmamalıdır. Yıllarca icra edeceğiniz bir meslek olması sebebiyle idari davanın çok titiz ve profesyonel yürütülmesi gereklidir.” dedi.
Detaylı bilgiyi bu yazıdan okuyabilirsiniz https://kadimhukuk.com.tr/makale/polis-okulu-yil-sonu-mulakati-nedir-ne-sorulur-yil-sonu-mulakatindan-elenenler-ne-yapmali/
Polis memuru olabilmek için zorlu bir sınav süreci sonunda PMYO veya POMEM eğitimine alınan adaylar bu eğitimlerini de başarıyla tamamlamalarının ardından dönem sonu sınavına tabi tutulmaktadır. Sınavda başarılı olanlar aday polis memuru olarak atanmakta, başarısız sayılanların ise ilişikler kesilmektedir.
PMYO eğitim sonu sınavı Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Aday polis memuru olarak atanabilmek için öncelikle PMYO eğitiminin başarıyla tamamlanması, sonrasında da yapılacak olan sınavda başarılı olunması gerekmektedir.
Polislik yıl sonu mülakat emsal davasını için tıklayınız.
https://kadimhukuk.com.tr/makale/paem-yil-sonu-mulakati-emsal-karar/
PMYO Eğitim Sonu Mülakatı Yeri ve Zamanı
Sınav, mezuniyeti müteakip en geç bir ay içinde yapılır. Sınav yerleri ve tarihleri, Polis Akademisi Başkanlığınca belirlenir ve sınav tarihinden en az on beş gün önce Başkanlık resmi internet sitesinde ilan edilir.
Sınavda başarılı olan adayların Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmaları 6/8/1992 tarihli ve 92/3393 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
PMYO Eğitim Sonu Mülakatı Şekli ve Esasları
POMEM eğitim sonu sınavları mülakat, yani sözlü sınav şeklinde yapılmaktadır. Soru Hazırlama Komisyonu tarafından bastırılan sorular arasından adaylara soru kartı çektirilerek cevaplaması istenir. Komisyon tarafından adaya konu ile ilgili ilave sorular sorulabilir.
Sınav komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınavda adaylar;
- a) Mesleki bilgi düzeyi,
- b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
- c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
ç) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
yönlerinden yüz tam puan üzerinden değerlendirilirler.
Adaylar, Sınav Komisyonu üyeleri tarafından (a) bendi için kırk puan, diğer bentlerde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı puan değerlendirme karar formuna işlenir. Komisyon üyelerinin ayrı ayrı vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayın sınav puanı tespit edilir.
Adayın sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir. Başarısız olan adayın aldığı puan ve gerekçesi puan değerlendirme karar formuna işlenir. Sınav sonuçları merkezi sınav komisyonuna bildirilir.
Sınav sonuçları, Merkezi Sınav Komisyonu tarafından Polis Akademisi internet sayfasında ilan edilir.
Başarılı olan adayların puan değerlendirme karar formları, adayın atamasına esas olacak belgelerle birlikte Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir.
Sınavda başarısız olan adayların değerlendirme karar formları ilgili eğitim kurumunca Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı arşiv hizmetlerine ilişkin mevzuat hükümlerine göre muhafaza edilir.
Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez.
Aday, eşi veya birinci dereceden kan hısımlarının ölümü nedeniyle ya da kendisinin tedavi ve sağlık gerekçesiyle sınava katılamaması halinde, Polis Akademisi Başkanlığınca belirlenecek tarihte Başkanlıkta oluşturulacak komisyon tarafından aynı usul ve esaslarla sınava tabi tutulur. Belirtilen mazeretler dışında herhangi bir nedenle sınava katılmayanlar, herhangi bir hak iddiasında bulunamazlar.
PMYO Eğitim Sonu Sınavı Başarısız Sayılma
Yukarıda da belirtildiği gibi PMYO eğitim sonu sınavında başarılı olanlar aday polis memuru olarak atanmaktadır. Başarısız olanlar ise atanmamaktadır.
Sınav sonuçlarına idari yönden itiraz imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle sınavda başarısız sayılan adayların sınav sonucunda başarısız sayılmaları işlemine karşı görevli ve yetkili idari yargı merciinde iptal davası açmaları gerekmektedir. Pmyo sene sonu mülatından başarısız sayılanların doğrudan iptal davası açmaları yerinde olacaktır. Sınav sonucunun ilan edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde iptal davası açılması gerektiği unutulmamalıdır.
Anayasa Mahkemesi ve Danıştay içtihatları sözlü sınavların yazılı sınavların nesnel sonuçlarını ortadan kaldırmaması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bakımdan PMYO eğitim sonu sınavlarında başarısız olmanın nadiren ve istisnai durumlarda söz konusu olabilmesi gerekmektedir. Çünkü zaten üniversite mezunu olan ve POMEM eğitimlerini başarıyla tamamlayan adayların sözlü sınavlarda başarısız olmaları hayatın olağan akışına aykırıdır.
Bununla birlikte çok sayıda aday üniversite mezunu olmalarına ve PMYO eğitimini yüksek puan ve ortalamaya sahip olarak büyük bir başarıyla tamamlamalarına rağmen birkaç dakika bile sürmeyen bir sözlü sınavda kendilerine sorulan bir soru üzerinden değerlendirilmekte ve başarısız sayıl maktadırlar. Birkaç dakika içinde tek bir soru üzerinden adayın mesleki bilgi düzeyinin, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücünün özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığının liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun değerlendirilemeyeceği açıktır. Zaten üniversite mezunu olan bir aday altı ayı bulan zorlu POMEM eğitimini başarıyla tamamlayarak bu niteliklere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bir kişinin yıllar boyu süren eğitim ve emeğinin birkaç dakikalık bir mülakat sonucunda heba edilmesi hukukla ve hakkaniyetle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.
Bununla birlikte ne yazık ki bir çok aday başarılı eğitim hayatlarına rağmen sözlü sınavda başarısız sayılmakta ve hayalleri olan polis üniformasını giyememektedir. Diğer taraftan, güvenlik soruşturmasında bir sorun olmamakla birlikte hakkında şüphe duyulan adayların sınavda başarısız olma bahanesiyle elendikleri de sıklıkla dile getirilmektedir.
Tüm bunlara karşı adayların elinde hukuki mücadele dışında bir yol bulunmamaktadır. Açılacak iptal davalarında sınavın usulüne uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığı, özellikle komisyonların usulüne uygun bir şekilde oluşturulup oluşturulmadığı, soru ve cevapların kayıt atına alınıp alınmadığı araştırılmalı, sınav süreci detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Eğitim ve meslek hayatındaki başarılara vurgu yapılmalı, birkaç dakika bile sürmeyen bir sorudan ibaret bir mülakatta başarısız sayılarak haklarından mahrum bırakılmanın eğitim hayatının nesnel sonuçlarını ortadan kaldırdığı ve hayatın olağan akışıyla bağdaştırılamayacağı vurgulanmalıdır.
Dava sonucunda verilen iptal kararı ne yazık ki adayın doğrudan atanması sonucunu doğurmamaktadır. Mahkemeler adayın tekrar sınava alınması gerektiğini ifade etmektedirler. Bu yaklaşımın yaşanan mağduriyetleri gideremeyeceği açıktır. İdarenin sınavı iptal ettiren bir adaya karşı daha kararlı bir tutum izlemesi kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle iptal kararının doğrudan atamayı gerektirecek bir şekilde verilmesi ve bu yönde uygulanması daha isabetli olacaktır.