İddiaya göre bankanın açığını bulan şebeke, 20 gün içinde 102 milyon liralık vurgun yaptı. Hesaba gelen paralarla dakikalar içinde harcama yapıldı.
4,2 MİLYONLUK SUŞİ
Bankanın parasıyla tekel bayiinden milyonluk mal alan şebekenin 4,2 milyonluk da suşi aldığı ortaya çıktı. Banka dolandırıcılıkla ilgili şikâyetçi olurken, 14'ü tutuklu 61 kişiye dava açıldı.
Son yılların en ilginç "dolandırıcılık" olayı, bir müşterinin bankayı uyarmasıyla ortaya çıktı. 23 Şubat günü saat 17.27'de S.A. isimli müşteri, özel bir bankanın çağrı merkezini aradı. A.'nın söylediği "Hanımefendi şu an dolandırılıyorsunuz. Günlük zararınız 200 bin dolar. Şimdiye kadarki zarar 6 milyon dolar" sözler ile baş döndürücü bir sürecin de fitili ateşlenmiş oldu.
T24'ün HalkTV'den aktardığı haberie göre; bankanın İç Denetim Birimi deyim yerindeyse kırmızı alarm verdi. Teftiş Kurulu Başkanlığı, ihbardan 5 gün sonra raporunu tamamladı.
Ortaya çıkan rakam, durumun ne denli kritik olduğunu da gözler önüne sererken, bankanın 101,9 milyon lira zarara uğratıldığı belirlendi.
30 BİN TL LİMİTLİ KARTLA 27 MİLYON TL HARCANDI
Raporun hazırlanması ile birlikte durum İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirildi. Savcılık onlarca hesap ve işletme kartına bloke koydurdu. Savcılığa sunulan rapor, bankanın bir sistemsel açığının fark edildiğini de ortaya koydu.
Şebeke, işletmelere verilen kartlara milyonlarca liralık yükleme yaptı. Örneğin 30 bin lira limiti olan bir kartla 27 milyon liralık bir harcama yapılabildi.
Savcılık, ilk gözaltı kararını 10 Mart'ta verdi. Devam eden günlerde de yeni operasyonlar yapıldı. Birkaç ili kapsayan operasyonlarda 61 kişi gözaltına alındı.
İlk gözaltına alınanların başında ise Necip Şükrü Kızılağıl geldi. Savcılık iddianamesinde "örgüt lideri" olmakla suçlanan Kızılağıl, bankanın raporunda da, "baş şüpheli" olarak yer aldı.
136 sayfalık iddianameye göre, açığı fark eden Kızılağıl'ın hesabına ilk para 4 Şubat'ta geldi. Kızılağıl, gelen parayla bankaya olan kart borçlarını kapattı, aracının üzerindeki rehini kaldırdı.
Paranın gelmeye devam ettiğini gören Kızılağıl, bu kez güvenebileceği "esnaf" aramaya başladı. Temasa geçtiği kişilerden, ilgili bankanın kartını istedi. Kart bulundukça para gelmeye devam etti.
"KARTI YEĞENİM KULLANDI"
Hesaplara para geldikçe alışveriş yapıldı. Lastik satan bir şirketin yetkilisi olan Kızılağıl, 30 bin lira limitli kartıyla 27 milyon liralık mal aldı.
Tutuklanan kebapçı Ümit Geçgel'in 9 bin TL limitli kartı ile 15 milyon 656 bin liralık mal alındı. Geçgel, "Kartımı yeğenim Adem Yıldız kullandı" şeklinde ifade verdi.
GIDA TOPTANCISI'NIN KARTIYLA HARCAMA
Toğluk sorgusunda, kartını Osmanlı Ülkü Harekâtı Federasyonu yöneticisi olduğunu ifade eden Mahmut Çalışkan'a verdiğini söyledi. Kocaeli Başiskele'de gıda toptancılığı yapan Serkan Günaydın'ın 30 bin TL limitli kartı ile 6 milyon 980 bin liralık alışveriş yapıldı.
Soruşturma kapsamında ifadesi alınan sanıklar suçlamaları kabul etmedi. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşma için önümüzdeki ayın başına gün verdi.
61 KİŞİLİK SANIK LİSTESİ
Plastik pencere işi yapan Nurettin Kaya, Adem Yıldız, Rahmetullah Karabulut, Mesut Alaçamlı, Uğur Alaçamlı, Ufuk Alaçamlı, Jülide Toraman, Sezai Demir, İlhan Can, Mehmet Karbuz, Alan Budaev, Mehmet Kürşat Karaca, Kemal Seçkin, Muhammed Safa Acar, Abdullah Turanoğlu, Rahmetullah Zengin, Davut Karayazı, Ahmet Aktay, Galina Doğanay, Fatih Kaleli, İsmail Öksüz, Erdi Öksüz, Fatih Baştürk, Yasin Turanoğlu, Mahmut Çalışkan, Abdullah Sütçü, Emrullah Tarduş, Halil İbrahim Acar, İrfan Çifteci, Cemalettin Akman, Bayram Alp, Özgür Elcan, Sait Okan, Şükrü Ulusoy, Yasin Orhan, İrfan Ağca, Yücel Aydın, M. Şakir Coşar, Resul Kaya, Barış Doğru, Emre Çetin, Nusret Ozan, Yunus Ayvacı, Sergen Önen, Bülent Aldemir, Furkan Bilen, Özhan Kemerkaya, Yakup Öksüz, Ertuğrul Akarsu, Ahmet Duman, Samet Acaoğlu, Oğuzhan Şahin, Fevzi Muhaciroğlu, Mehmet Veysel Ekinci ve Rahmetullah Zengin de sanıklar arasında.