AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında 16 Temmuz sabahında yakalanan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öksüz'ün serbest bırakılması kararını veren Çelik ve yapılan itirazı reddeden Sönmez'le ilgili, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen müfettiş, geçen cuma günü incelemelerine başladı.
HSYK tarafından görevlendirilen müfettişin, Çelik ve Sönmez'le ilgili incelemelerini kısa sürede tamamlayacağı, hazırlanacak rapor doğrultusunda HSYK Teftiş Kurulunun iki hakim hakkındaki kararını açıklayacağı belirtildi.
21 DAKİKADA SERBEST KALMIŞTI
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü'nde, Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in de aralarında bulunduğu 100 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz de yer aldı.
Ankara Batı Adliyesine getirilen Öksüz, savcı Cihan Ergün'e verdiği ifadede, Ankara'ya tarla bakmaya geldiğini, Keçiören'de akrabalarının evinde kaldığını ve askerlerin hiçbirini tanımadığını ileri sürdü.
Öksüz, daha sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimi Çelik, Öksüz'ü,"yurt dışı yasağı" kararı vererek adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
Bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz'ın karara ilişkin itirazı ise Asliye Ceza Hakimi Sönmez tarafından tutuklamaya yönelik delil olmadığı gerekçesiyle reddedildi.
Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan'daki adliyeden çıkarak kayıplara karıştı.
Soruşturma savcısı Yılmaz, daha sonra görevli polisleri, şüpheli Öksüz'ün Ankara'da kaldığını iddia ettiği Keçiören'deki adrese gönderdi. Polisler, adreste kimsenin yaşamadığını ve ikamet sahibinin de yurt dışında olduğunu belirledi.
Tüm bu yaşananların ardından Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Öksüz hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
Adil Öksüz, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra Esenboğa Havalimanı'ndan uçakla Sabiha Gökçen Havalimanı'na gitti. 19 Temmuz sabaha karşı da Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki kayınpederinin evine uğrayan Öksüz, eşinin ailesiyle görüştükten sonra "34 SIR 49" otomobilini bırakıp buradan ayrıldı.
SAKARAYA'DA ÖKSÜZ MESAİSİ
Çalışmalar kapsamında Öksüz'ün Sakarya'ya gelirken kullandığı otomobil, Akyazı ilçesinde oturan kayınpederinin evinin garajında bulundu.
Adil Öksüz'ün İstanbul-Sakarya, Sakarya-Ankara arasında belirli aralıklarla hız sınırını aştığı için para cezasına çarptırıldığı, ayrıca araç muayene cezalarının olduğu da ortaya çıktı.
Öksüz'ün yakalanması için Sakarya'da çok sayıda adres, yayla ve ormanlık alan içinde barınmaya müsait alanlar kontrol edildi. Çok sayıda kişiyle de mülakat gerçekleştiren ekipler, yakalanması için çalışmaların sürdüğü firari Öksüz'ün saklanabileceği değerlendirilen yerlerde gerekli aramaları yaptı.
ÖKSÜZ HAKKINDAKİ İDDİALAR
Darbe girişiminden önce 11 Temmuz'da ABD'ye giden, 13 Temmuz'da Türkiye'ye dönen ve darbe gecesi Akıncı Üssü'nde bulunduğu tespit edilen Öksüz'ün, 4. Ana Jet Üssü Komutanı Hakan Evrim'e, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Fetullah Gülen'i görüştürme teklifinde bulunduğu iddia ediliyor.
Öksüz'ün darbe girişimi gecesi, FETÖ mensuplarına Pensilvanya'nın talimatlarını ilettiği ve"darbe fetvası" verdiği de ileri sürülüyor.
14 YILDA 109 KEZ YURTD DIŞINA ÇIKMIŞ
Adil Öksüz'ün 2002 yılından bu yana 109 kez yurt dışı seyahati yaptığı tespit edildi. Sakarya Üniversitesinde göreve başladığı 1995 yılından itibaren 4 kez izin alarak yurt dışına çıktığı, bunun dışındaki yolculuklarının üniversite yönetiminin bilgisi ve izni dışında gerçekleştiği öğrenildi. Öksüz'ün en son 10 Mayıs 2012'de izinli olarak yurt dışına (Arnavutluk) çıktığı belirtildi.
Öksüz'ün darbe girişiminden yaklaşık bir ay önce eşi ve 3 çocuğunu Amerika'da yaşayan kayınbiraderi Abdülhadi Yıldırım'ın yanına bıraktığı öğrenildi.