Dolar

32,2102

Euro

34,9501

Altın

2.419,22

Bist

10.676,65

Neden Cumhurbaşkanlığı sistemi tercih edildi?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yaşar, 'Türkiye'nin tecrübeleri ışığında Cumhurbaşkanlığı sistemi ortaya çıktı.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-02 23:15:22

Neden Cumhurbaşkanlığı sistemi tercih edildi?

TIMETURK|HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hasan Nuri Yaşar, Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu Türkiye'nin Nabzı programına konuk oldu.

Anayasa değişikliği ile ilgili merak edilenlere yanıt veren Başdanışman Yaşar, neden Cumhurbaşkanlığı sisteminin seçildiğini açıkladı.

İşte Yaşar'ın açıklamaları;

"Parlamenter sistem üzerine tükenmez reformlar yapıldı. Bu zamana kadar gelindi ama bitmedi. 1991 yılında Turgut Özal cumhurbaşkanı seçildiğinde parlamentonun sonu gelmişti. Sistem buna o kadar tepki verdi ki. Bir gazetecinin evinde koalisyonlar kuruldu. 1990'lı yıllarda. Biz bu görüşmelerin yapıldığı evlerin vatandaşların evinde olmasını istiyoruz. Vatandaş kendi karar vermeli Cumhurbaşkanına. Diyorlar ki bir senato neden yok. Bir senato yoksa bu görevleri kim yapacak. Amerikada bir temsilciler meclisi var. Temsilciler ne kadar güçlü ise bu bizde de olacak.

"BU RASTGELE BİR DURUM DEĞİL"

Dünyanın sistemlerle ilgili bir deneyimi var. Türkiye'nin 141 yıllık bir tecrübesi var. Türkiye hem parlementer sistemi hem de meclis sistemini denemiş. Bütün bu tecrübeler ışığında çıktı Cumhurbaşkanlığı sistemi. Cumhurbaşkanlığı kelimesinin halkta bir karşılığı var. Anayasa çalışmaları yapılırken sistemin ismi 'cumhurbaşkanlığı sistemi'dir. Bu rastgele bir durum değildir."

Haber Ara