Dolar

32,2557

Euro

35,0615

Altın

2.469,55

Bist

10.319,96

Naim Süleymanoğlu'nun kayıp Japon kızı bulundu

Naim Süleymanoğlu’nun bulunmasını vasiyet ettiği Japon kızı Naomi bulundu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-03 13:30:28

Naim Süleymanoğlu'nun kayıp Japon kızı bulundu

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Naim Süleymanoğlu'nun kızı Naomi'ye ulaştı.

Sarıkaya o süreci şöyle anlattı:

"Çok değil, ailesinin Naim in Japonya daki kızının da mirasta payı var, hak geçmesin; bulunmasına yardımcı olur musun? çağrısının üzerinden 1 hafta geçti. Japonya nın 127 milyon nüfusu içinde iğne aramak gibiydi.

Üstelik, Naim Süleymanoğlu nun bulunması için vasiyet ettiği Japonya daki kızı Naomi ye bu kadar çabuk ulaşacağıma ihtimal vermezdim..Çok değil, ailesinin Naim in Japonya daki kızının da mirasta payı var, hak geçmesin; bulunmasına yardımcı olur musun? çağrısının üzerinden 1 hafta geçti. Japonya nın 127 milyon nüfusu içinde iğne aramak gibiydi.Üstelik, Ankara Zekai Tahir Burak Büyük Doğumevi nde 1991 de dünyaya gelen Naomi bilgisinin ötesinde elimde veri yoktu.

DOĞUMEVİ KAYITLARINDAN İLK VERİLERE ULAŞTIM

Kayıtlarda doğum yapan kadının adı Kjyoko Mori olarak geçiyordu, doğum öncesi 8 aylık hamile olmasından dolayı seyahat etmesinde sakınca var raporu da almıştı.

Çocuğunu yalnız doğurmuş, Naim dahil refakatçi kimse bulunmamıştı.

Yakınları, Naim, belki de ilk çocuğu olmasından dolayı hiç hazır değildi, ama sonrasında hep kızının özlemi içinde oldu bilgisini paylaştı. Japonya nın Ankara Büyükelçiliği ne ulaştım; bugüne kadar olduğu gibi yardımlarını esirgemediler; ancak fazla bir veri yoktu.Doğumevi kayıtlarından ilk veriye ulaştım.Seul Olimpiyatları sırasında tanıştığı, Türkiye ye davet edip birlikte yaşadığı Kyoto Mori isimli gazeteciden, 1991 sonunda bir kız çocuğu dünyaya geldiği kesindi.Kayıtlarda doğum yapan kadının adı Kjyoko Mori olarak geçiyordu, doğum öncesi 8 aylık hamile olmasından dolayı seyahat etmesinde sakınca var raporu da almıştı.Çocuğunu yalnız doğurmuş, Naim dahil refakatçi kimse bulunmamıştı.Yakınları, Naim, belki de ilk çocuğu olmasından dolayı hiç hazır değildi, ama sonrasında hep kızının özlemi içinde oldu bilgisini paylaştı.

Çok geçmedi, bu kez Kyoto Mori nin Türkiye yi terk ettiği 1993 ten 1 yıl sonra 1994 te Ankara ya tekrar döndüğü verisi geldi.

İkinci gelişinde bir otele yerleşmiş, 3 yaşına gelmiş kızını Naim e göstermek için yaşadığı evine gitmiş, ulaşamayınca kapıcıya Kızınla geldim, oteldeyim, beni ara notunu bırakmıştı. Bir veri daha vardı; akademisyen olan Kyoto Mori, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştı.Çok geçmedi, bu kez Kyoto Mori nin Türkiye yi terk ettiği 1993 ten 1 yıl sonra 1994 te Ankara ya tekrar döndüğü verisi geldi.İkinci gelişinde bir otele yerleşmiş, 3 yaşına gelmiş kızını Naim e göstermek için yaşadığı evine gitmiş, ulaşamayınca kapıcıya Kızınla geldim, oteldeyim, beni ara notunu bırakmıştı.

Kyoto Mori ise ikinci kez Türkiye yi biraz da öfke içinde terk etti; bir daha da gelmedi.

En yakınındaki arkadaşı Zeki Türkeş in anlattığına göre, Naim yıllar sonra bunu öğrenince çok acı çekti.

Onlara ulaşma çabasının ardında yatan nedenlerden biri de çocuğunun annesi Kyoko Mori ye olan mahcubiyetiydi. Ancak o not Naim in eline hiç ulaşmadı; o dönem birlikte yaşadığı kadın tarafından anında yok edildi.Kyoto Mori ise ikinci kez Türkiye yi biraz da öfke içinde terk etti; bir daha da gelmedi.En yakınındaki arkadaşı Zeki Türkeş in anlattığına göre, Naim yıllar sonra bunu öğrenince çok acı çekti.Onlara ulaşma çabasının ardında yatan nedenlerden biri de çocuğunun annesi Kyoko Mori ye olan mahcubiyetiydi.

Kjyoko ve Kiyoko ismiyle kayıtlara giren Bayan Mori, 1956 da Tokyo nun güneyindeki Shizuoka da doğmuştu; Naim den 10 yaştan fazla büyüktü.

Veri beni Kyoko Mori isimli yazara götürdü, memleketinin adına yazılmış, Shizuoka nın Kızı kitabı da almıştı.

Ancak babasının adı Hickmasa, annesinin ismi de Yashiko değildi; üstelik o Kyoko Mori 1957 Kobe doğumluydu; o kişi olamazdı... Araştırmaya bu bilgilerle de devam ettim. Kjyoko ve Kiyoko ismiyle kayıtlara giren Bayan Mori, 1956 da Tokyo nun güneyindeki Shizuoka da doğmuştu; Naim den 10 yaştan fazla büyüktü.Veri beni Kyoko Mori isimli yazara götürdü, memleketinin adına yazılmış, Shizuoka nın Kızı kitabı da ABD de edebiyat ödülüalmıştı.Ancak babasının adı Hickmasa, annesinin ismi de Yashiko değildi; üstelik o Kyoko Mori 1957 Kobe doğumluydu; o kişi olamazdı...

Milletvekilliği döneminden tanıdığım Büyükelçi Murat Mercan, telefonu açar açmaz Kalp kalbe karşıymış, ben de sizi arayacaktım deyip ekledi:

Sierra Leone Büyükelçisi olarak atanan büyükelçiliğimiz müsteşarı Deha Erpek in eşi, kızın annesini tanıyor. Çocuğu da bulduk. Burada yaşayan bir Türk, yaşıtı olan kendi kızından ayırt etmemiş, o vatandaşımızın kızıyla büyümüş.

Her şeyin bu kadar denk düşeceği aklımın ucundan dahi geçmezdi.

Büyükelçi Mercan, anne ile temas kurduracağını, gelen bilgiler kapsamında kendisini davet edip konuşacağını belirtti.

İlk gelen bilgi iç acıcı değildi, Ankara da yaşadığı sıkıntılı günleri unutmamıştı.

Durumu Naim Süleymanoğlu nun kardeşi Muharrem Süleymanoğlu na ilettiğimde üzüldü:

Kızım Elif de ulaşmak için çok çaba gösterdi.

Büyükelçimize de teşekkür ederiz. Hem dini hem de vicdani acıdan şu an rahatım. Naomi ile birlikte Naim den olma 3 kız yeğenim daha var; emanetleri bende..."

Haber Ara