Dolar

34,8662

Euro

36,6135

Altın

3.046,43

Bist

10.058,47

MİT tırları soruşturmasında ağırlaştırılmış müebbet cezası

MİT TIR’larının yasadışı durdurulması ve içerisinden alınan numunelerin Jandarma Kriminal Laboratuvarı’nda yasadışı analiz edilmesi ile ilgili soruşturma tamamlandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-16 08:55:48

MİT tırları soruşturmasında ağırlaştırılmış müebbet cezası

Adana eski Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu hakkında MİT'e ait iki TIR'ın durdurulması olayını organize ettiği iddiasıyla dava açıldı. TIR'dan alınan numuneleri yasadışı şekilde Jandarma Kriminal Dairesi'nde analiz ettirdiği belirtilen Emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu da aynı iddianamede şüpheli oldu. İki komutan hakkında; “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme", “Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme", “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme" ve “Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama" suçları kapsamında iddianame düzenlendi.

JÖH GÖNDERMEYİ TEKLİF ETMİŞ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından düzenlenen iddianamede Hamza Celepoğlu'nun Tırların durdurulduğu 1-19 Ocak 2014 tarihlerinde yoğun telefon irtibatı bulunduğu kaydedildi. Celepoğlu'nun MİT tırlarının 1 Ocak 2014'te Kırıkhan'da durdurulduğu esnada Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Kubilay Ayvaz'ı arayarak tırlara müdahale etmek için olay yerine Jandarma Özel Harekat (JÖH) Timi göndermeyi teklif ettiği anlatılan iddianamede, yine 18 Ocak 2014 tarihinde Celepoğlu'nun daha önce Tırları arattırmak istemeyen Yüzbaşı Kubilay Ayvaz'a “Mahkeme kararı olsaydı tır aranırdı" ifadesinde bulunduğu ifade edildi.

SIR İFŞAASININ KOORDİNATÖR CELEPOĞLU

Celepoğlu'nun, 19 Ocak 2014'te Adana Ceyhan'da tırların durdurulması ve aranması sürecinde İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay ile çok yoğun irtibatının bulunduğu da belirlendi. İddianamede, “Celepoğlu'nun her ne kadar savunmasında adli görevi olmadığı ve olaylara müdahil olmadığını belirtse de, şüphelinin her iki olayda da aktif olarak rol aldığı ve MİT'e ait tırların durdurulması ve aranması eylemlerini koordine ettiği ve eylemlerin gerçekleştirilmesinde yönetici pozisyonunda etkin rol aldığı anlaşılmıştır." denildi.

İKİ GÖRÜŞMESİ TESPİT EDİLDİ

Yeni Şafak'tan Mustafa Sait Özkan'ın haberine göre; İddianamede, Celepoğlu'nun iki kez olay yerindeki Kubilay Ayvaz'ı aradığı ve devlet sırlarının ifşasını engellemeye çalışan MİT mensuplarının direncini kırmak istediği belirtildi. İddianamede kabul edilirse halen söz konusu soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Hamza Celepoğlu ve Burhanettin Cihangiroğlu, bir ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 35 yıla kadar da hapis cezası istemiyle yargılanacaklar. Dosyanın Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde devam eden MİT Tırları davası ile birleştirilmesi bekleniyor.

CİHANGİROĞLU TALİMAT VERDİ

İddianamede, TIR'lardan alınan numunelerin 20 Ocak günü Ankara'daki Jandarma Kriminal Labrotuarı'na gönderildiği, o dönem Daire Başkanı olan Burhanettin Cihangiroğlu'nun Laboratuvar Komutanı Jandarma Yarbay Mustafa Yardımcı'yı aradığı ve numunelerin incelenmesi talimatı verdiği kaydedildi.

SANIKLARLA ÖRGÜTSEL İRTİBAT İÇERİSİNDE 

Cihangiroğlu'nun devlet sırrı kapsamındaki yardım malzemelerinden incelenmek üzere numune alınması anından itibaren örgütsel eylemden haberdar olduğu kaydedilen iddianamede, “Yardım tırlarını durduran FETÖ/PDY yönetici ve üyesi konumundaki sanıklarla örgütsel irtibat içerisinde bulunduğu belirlenmiştir" denildi. Malzemelerin incelenerek rapor düzenlenmesinin akabinde, 23 Ocak 2014 günü henüz raporun Adana İl Jandarma Komutanlığı'na gönderilmesinden önce de Mustafa Yardımcı ile iki görüşmesi tespit edilen Cihangiroğlu'nun eylemin tamamlanması aşamasını da yakından takip ederek talimat verdiği ileri sürüldü.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara