Dolar

34,8783

Euro

36,7749

Altın

3.045,23

Bist

10.144,62

MHP'den hububat ve kırmızı ette gümrük vergisi indirimine tepki

MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya, 'Hasat devam ederken, hala TMO fiyat vermemişken gümrük vergisinde radikal düşüşe gitmek cahillik değilse, çiftçi sevmemektir.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-30 18:49:08

MHP'den hububat ve kırmızı ette gümrük vergisi indirimine tepki

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, bazı hububat ürünlerinde gümrük vergisinin indirilmesine ilişkin, "Hasat devam ederken, TMO fiyat vermemişken gümrük vergisinde radikal düşüşe gitmek cahillik değilse, çiftçi sevmemektir." dedi.

Karakaya, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, yüzde 100 ila 130 oranında olan gümrük vergisinin büyükbaş hayvanda yüzde 26'ya, karkas ette yüzde 40'a, buğdayda yüzde 45'e, arpada yüzde 35'e, cin mısırda yüzde 25'e düşürüldüğünü anımsattı.

Bu değişiklikle yükselen ve yükselmesinden kaygı duyulan enflasyonun dizginlenmek istendiğini ifade eden Karakaya, "Elbette son dönemlerde gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonda önemli payı olmuştur. Ancak tarımsal üretimin başta yüksek girdi maliyetleri, verimlilik, ölçek, kapasite, depolama, pazarlama, finansman, kalite-standart, kaynakların korunması gibi alanlarda ciddi sorunlarının olduğu bir ortamda anormal düzeyde yapılan bu indirimlerle ne yapılmak istendiği izaha muhtaçtır." diye konuştu.

Hükümetin, üretip üretmeme çizgisinde gel git yaşayan çiftçiyi düşünmediğini savunan Karakaya, "Maalesef hükümet, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olacağının farkında değil." dedi.

Karakaya, bazı bölgelerde hububat hasadının devam ettiğine, İç Anadolu'da arpa hasadının başlamak üzere olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Hasat devam ederken, hala TMO fiyat vermemişken gümrük vergisinde radikal düşüşe gitmek cahillik değilse, çiftçi sevmemektir. Buğday fiyatları yıllardır enflasyonun altında kalmışken azan enflasyonu buğday fiyatlarının gümrük vergisini düşürerek dizginlemeye kalkmak vicdansızlıktır. Bir kilogram buğday bir bardak çay dahi satın alamamaktadır. Bu mu enflasyonun kaynağı? 250 gramlık bir ekmek ortalama 1 lira 25 kuruştur. Bunun içinde buğdayın payı 22 ila 25 kuruştur. Yani buğday bedava olsa ekmek 1 liranın altında değil. Bütün bunlar hesap kitap bilmezlikten başka bir şey değil.

Alınan bu kararın enflasyona olumlu katkı sağlamayacağı, buna karşılık çiftçiyi perişan edeceği ve devlete de önemli bir mali külfet getireceği konusunda hükümeti uyarıyorum. Bu karar, buğdayın piyasa fiyatını düşürecektir. Düşen buğday fiyatı ekmeğe 1 kuruş bile yansımayacaktır. Üstüne üstlük TMO üzerinden kamuya yüklü külfet getirecektir. Düşen piyasa fiyatı çiftçiyi, kara gün dostu bildiği TMO'nun önüne gönderir. Fiziki alım kapasitesini aşan talep TMO önünde kilometrelerce kuyruklar oluşturur. Kuyruklar piyasa fiyatını daha da düşürür. Fiyatın düşmesi-alım miktarının artması döngüsüne girildiği anda bu kararı alanların aklı başına gelecektir, ancak bunun hem çiftçiye hem de kamuya olan maliyeti çok yüksek olacaktır. Hükümetin bir an önce bu kararı gözden geçirerek iptal etmesi, hem çiftçinin hem kamunun yararına olacaktır."

Mevlüt Karakaya, et ve hayvandaki durumun da farklı olmadığını belirterek, Kurban Bayramı'na aylar kala et ve hayvan ithalatına ilişkin gümrük vergisinin radikal biçimde düşürülmesinin etki analizinin çok iyi yapılması gerektiğini kaydetti.

Haber Ara