Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

Kurt Kanunu'ndan: Boris Johnson'ın dedesi 'Ali Kemal masondu'

Kemal Tahir, Kurt Kanunu romanında Boris Johnson'ın İngiltere Başbakanı olmasıyla gündeme gelen dedesi Ali Kemal'in 'mason' olduğunu yazmıştı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-24 16:30:10

Kurt Kanunu'ndan: Boris Johnson'ın dedesi 'Ali Kemal masondu'

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Eski Dışişleri Bakanı ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, artık Muhafazakar Parti'nin lideri ve dolayısıyla İngiltere'nin yeni Başbakanı. Tüm dünyada haber olan durum, Türkiye basınında Johnson'ın Osmanlı ile bağı ve dedesi Ali Kemal üzerinden kendisine yer buldu. Johnson'ın Türk basınında zaman zaman "Osmanlı torunu" şeklinde anılması ise dedesi Ali Kemal ile ilgili tartışmaları gündeme getirdi.

Osmanlı'nın son Dahiliye Nazırı olan Ali Kemal, Ermeni tehciri karşıtı yazıları, Milli Mücadele karşıtı tutumu ve "masonluk" iddialarıyla hatırlanıyor.

"SÖZGELİMİ, ALİ KEMAL MASONDU"

Kemal Tahir'in Mustafa Kemal Atatürk'e düzenlenen İzmir suikastini ve İttihat Terakki içindeki iç hesaplaşmaları işlediği Kurt Kanunu romanında adı geçen Ali Kemal için "masondu" ifadesi kullanılıyor.

İşte romandaki o kesit:

"Hiç belli olmaz. Güçlerini yüz yıllar boyu yitirmemeleri, sırasında sinmeyi bilmelerindendir. Baskı çok sert geldi mi, hiç direnmezler. Dünya ölümlü, insanoğlu ölecek değil mi er geç? Ha biraz önce, ha biraz sonra... Elverir ki, locaların gücü silinmesin büsbütün... Babasına yapamadıkları yardımı oğluna yaparlar. Gerçekten de yaparlar. Sözgelimi, Ali Kemal masondu. Kurtarmadılar. Oğlunu ilerde çok önemli bir makama çıkmış görürsen hiç şaşma... Enikonu keyflenip başını salladı. Yaşamalı da seyretmeli..."

Untitled-2_22

55_9

"İTTİHAT ve TERAKKİ MASONLUK ETKİSİ ALTINDA"

Kemal Tahir, romandaki karakterlerden biri olan Kara Kemal'in ağzından İttihat ve Terakki'nin Yahudilik ve Masonluk etkisi altında kaldığını şu sözlerle dile getiriyor:

"İttihat ve Terakki'nin Türk ve milliyetçi kadrosu, Abdülhamid'in ne büyük, hatta emsalsiz bir padişah olduğunu biliyor, fakat onu makamına iade etmek ve tutulan istikameti değiştirmek için vaktin geçmiş olduğunu esefle görüyordu. İttihatçılık hareketinde eser müessiri aşmış ve gizli tesir (Yahudi ve Mason tesiri) artık istikamet değiştirmeyi imkânsız hale getirmişti. Nitekim Abdülhamid'in cenaze namazında hüngür hüngür ağlamaktan kendisini alamayan Talat Paşa bu ince ruh ukdesinin ilancısı olmuştur."

Untitled-2_21
Osmanlı'nın son Dahiliye Nazırı Ali Kemal (Kuneralp)

ALİ KEMAL'İN TORUNU BORİS JOHNSON

Tam adı Alexander Boris de Pfeffel Johnson olan Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

Türk yazar, gazeteci ve siyaset adamı olan 1869 doğumlu Ali Kemal, Damat Ferit Paşa hükümetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dahiliye nazırlığı yapmıştı.

Ali Kemal'in Ermeni tehcirine karşı tutumu sebebiyle "Artin Kemal" şeklinde adlandırıldığı biliniyor.

Milli mücadele karşıtı sert tutumuyla bilinen Ali Kemal, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 6 Kasım 1922 İstanbul'da tutuklanarak Ankara'ya götürülmek istendim Fakat İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askeri birliklerce linç edildi. Linç girişiminin arkasında İttihat ve Terakkî Cemiyeti bünyesinde Enver Paşa'ya bağlı olarak kurulan Teşkîlât-ı Mahsûsa olduğu belirtiliyor.

BİRİ İNGİLİZ BİRİ TÜRK İKİ AYRI AİLE

Osmanlı'da Dahiliye Nazırı olan Ali Kemal, bir eşi İngiliz biri Türk olmak üzere iki evlilik yaptı. Boris Johnson, dedesi Ali Kemal'in İngiliz eşinden olan torunu. Johnson, İngiltere'de Londra Belediye Başkanlığı ve hemen ardından Dışişleri Bakanlığı görevlerini üstlendi. Şimdi ise İngiltere'nin Başbakanı.

zeki kuneralp2
Emekli Büyükelçi Zeki Kuneralp

BORİS JOHNSON'IN AMCASI ZEKİ KUNERALP KİMDİR?

Ali Kemal'in Türk olan eşinden doğan oğlu ve Boris Johnson'ın amcası ise Türk Hariciyesinde tanınan meşhur diplomat Zeki Kuneralp. Yeğeni Boris Johnson'ın İngiltere Başbakanı olmasının ardından birçok sitede biyografisi yayınlanan Kuneralp için "Dışişleri'ne İsmet İnönü'nün özel izniyle girdi" bilgisi yer alıyor.

Karar gazetesindeki köşesinde "Bu yüzyılın en dikkat çekici diplomatı" (1 Mart 2019) başlıklı bir yazı kaleme alan Elif Çakır, Zeki Kuneralp'in Dışişleri Bakanlığı'na girişini diplomatın hatıralarını kaleme aldığı “Sadece Diplomat” kitabından şu şekilde anlatıyor:

"Babasının linç edilerek öldürüldüğü yıl Zeki Kuneralp sekiz yaşındadır. Annesi oğlunu yanına alır ve Avrupa'ya götürür. Zeki Kuneralp Avrupa'da büyür. Paris Hukuk Fakültesi'ni bitir. 1939 yılında Türkiye'ye döner, Denizli'de iki buçuk yıl askerlik yapar. Hikayenin can alıcı damarı burası. Askerliğini yaparken, Hariciye'nin memurluk imtihanı açtığı haberini alır, komutandan izin ister ve Ankara'da sınava girer. Oldukça yüksek bir puanla kazanır, kazanır da... Ali Kemal'in oğlu olduğu ortaya çıkar. Ankara karışır. Dışişleri Bakanlığı görevlileri soluğu Çankaya Köşkü'nde alır. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye “Ali Kemal'in oğlu Harici'ye sınavlarını kazandı, Hariciye'ye girmek istiyor” derler.  İsmet İnönü tarihe geçecek şu cevabı verir: Bunda ne var, anlamıyorum, babası Ali Kemal ise ne yapalım, niçin girmesin."

Zeki Kuneralp, Bükreş, Prag ve NATO Türkiye daimi temsilciliklerinde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1956-1957 yıllarında Paris, 1960-1964 arasında Bern, 1964-1966 ve 1969-1972 yılları arasında Londra, 1972-1979 yıllarında Madrid Büyükelçiliği, 1960 yılında kısa bir süre ve 1966-1969 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği (Müsteşarlık) yaptı.

Zeki Kuneralp'in Türk Hariciyesinde Avrupacı (İngiltere) kanadı temsil eden isimlerden biri olduğu ve bu çizgideki birçok diplomat gibi Ermeni ASALA Terör Örgütü tarafından hedef alındığı biliniyor. 2 Haziran 1978'de Madrid'de görev yaparken saldırıya uğrayan Zeki Kuneralp, bu saldırıda eşi Necla Kuneralp ve kendisi sandıkları kayınbiraderi emekli büyükelçi Beşir Balcıoğlu'nu kaybetti.  Olayın ardından emekliye ayrılan Kuneralp, 26 Temmuz 1998'de İstanbul'da hayatını kaybetti.

zeki kuneralp
Zeki Kuneralp'in kaleme aldığı Sadece Diplomat hatıratı

BORİS JOHNSON'IN KUZENİ SELİM KUNERALP

Zeki Kuneralp'in oğlu, Ali Kemal'in torunu ve Boris Johnson'ın kuzeni olan Selim Kuneralp de tıpkı akrabaları gibi Türk dış politikasının önemli isimlerinden biriydi. 1969 yılında Saint Joseph Fransız Lisesi'nden, 1973 yılında ise Londra Ekonomi Okulu'ndan mezun olan Selim Kuneralp; Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Stockholm Büyükelçiliği yaptı.

selim
Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp

DİĞER KUZENİ SİNAN KUNERALP

Zeki Kuneralp'in ikinci oğlu ve Selim Kuneralp'in kardeşi olan Sinan Kuneralp de tarihçi kimliği ile tanınıyor.  Sinan Kuneralp daha önce İlber Ortaylı'nın açıklamaları ve kuzeni Boris Johnson'a gösterdiği tepkiyle gündeme gelmişti. Tarihçi İlber Ortaylı, 2 Ekim 2016 tarihinde CNN Türk'te yayınlanan Gündem Özel canlı yayınında "Türkiye'de şu anda hem Fransızca hem Osmanlıca belgeleri okuyup değerlendirecek bir kişi olduğunu" belirterek Sinan Kuneralp'i işaret etmişti.

Sinan Kuneralp, Haziran 2016'da İngiliz Daily Mail gazetesine verdiği demeçte, Boris Johnson'ın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin sözlerini eleştirmiş, o tarihlerdeki Londra Belediye Başkanlığı sürecindeyse "Türk kartını" sahaya sürdüğünü söylemişti. Johnson, Nisan 2016'da yaptığı bir konuşmada “Son derece Türk yanlısı biriyim; ancak 77 milyon Türk ahbabımın ve Türk kökenlilerin buraya herhangi bir kontrol olmadan gelmesini hayal bile edemiyorum. Bu çılgınca olur. İşe yaramaz” demişti. Sinan Kuneralp, verdiği röportajda emekli büyükelçi kardeşi Selim Kuneralp'in Johnson'ın babası Stanley Johnson (Boris Johnson'ın siyasetçi babası) ile bir öğle yemeğinde konuya değineceğini ve Boris'in tonu biraz düşürmesi gerektiğini söyleyeceğini de sözlerine ekledi.

baba johnson
Boris Johnson ve babası Stanley Johnson

KUNERALP ve JOHNSON AİLELERİ GÖRÜŞÜYOR

Öte yandan Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, 22 Mayıs 2008'de basına yansıyan açıklamalarında Boris Johnson'ın vaftiz törenine katıldığını açıklamıştı.

Kuneralp şu ifadeleri kullanmıştı:

"Boris ile aramda 13 yaş var. Kendisi daha genç, 44 yaşında. Boris doğduğu zaman, ailece vaftiz töreni için Londra'ya gittik. Gençlik yıllarımızdan beri tanışıklığımız var. Halen de görüşüyoruz. 15 Mayıs akşamı Çankaya Köşkü'nden, Kraliçe'nin Cumhurbaşkanı Gül'e yapacağı veda ziyaretine eşimle birlikte katılmam istendi. Kraliçe, benimle Boris arasındaki yakın akrabalığı duyunca gerçekten çok şaşırdı. Boris siyasette çok istekli birisi. Ancak ben belediye başkanı olmasının, İngiltere'deki sistem nedeniyle siyasette yükselmesinin önünü tıkadığını düşünüyorum."

11_19

Haber Ara