Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Kırmızı illerde (çok yüksek riskli) seyahat yasağı geldi mi? Hangi illerde şehirler arası seyahat kısıtlaması gelebilir?

Kırmızı (çok yüksek riskli) illerde seyahat yasağı geldi mi? Koronavirüs vaka sayılarında artış sürüyor. Bilim Kurulu toplantısı ve sonrasında Kabine Toplantısı ile yeni ülke genelinde kısıtlamaların geleceği konuşuluyor. Kısıtlamalar arasında şehirler arası seyahat yasağının da olabileceği iddialar arasında. Peki Ramazanda seyahat kısıtlaması hangi iller için geldi mi? Hangi illerde şehirler arası seyahat kısıtlaması gelebilir? Risk kategorisinde kırmızı (çok yüksek riskli) olan iller ile ilgili şehirler arası seyahat yasağının gelmesi gerektiğini belirten uzmanlar da var.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-12 17:02:15

Kırmızı illerde (çok yüksek riskli) seyahat yasağı geldi mi? Hangi illerde şehirler arası seyahat kısıtlaması gelebilir?

1 Marti itibari ile kademeli normalleşme ile Türkiye yeniden kıstılamaların gevşetilmesine gitmişti. Kısıtlamaların kısmi olarak kalkması ile vaka sayılarında artış yaşandı. Özellikel son günlerde vaka sayıları 50 bin üzerine çıktı. Ramazan ayında kısıtlama kararları açıklanmıştı ancak artan vaka sayıları nedeniyle yeni kısıtlamaların geleceği iddia ediliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı öenerileri doğrultusunda Kabine Toplatntısı'nda yeni kısıtlamaların olup olamaycağı netleşecek.

Artan vakalardan sonra ülke genelinde tam kapanmaya da gidilebileceği iddialar arasında. Koronavirüs salgının ilk dalgasında 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta şehirlerarası seyahat yasağı uygulanmıştı. Son zamanlarda yaşanan koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle şehirlerarası seyahat yasağı yeniden gündeme geldi. Son gelişmelere göre şehirler arası seyahat yasağının tekrar gelebileceği tahmin ediliyor. Ancak bu noktada son söz Kabine Toplantısı sonrası açıkma yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'da. Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası alınacak yeni tedbirleri kamuoyu ile paylaşacak. 

Kırmızı illerde (çok yüksek riskli) seyahat yasağı geldi mi? 

Koronavirüs risk haritasında ülkenin büyük bir bölümü kırmızıya büründüi. Yani 58 il çok yüksek riskli kategoriye çıktı. Vaka sayılarının da artmaya devam etmesiyle kırmızı illlerin sayısının da artması bekleniyor. Türkiye nüfusunun %80'ini oluşturan toplam 58 şehir “çok yüksek riskli” olarak belirlendi. Kısıtlamaların değerlendirildiği şu günlerde vatandaş da Kırmızı illerde (çok yüksek riskli) seyahat yasağı geldi mi? sorularını sormaya başladı. Şehirlerarası seyahat yasağına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Açıklama Kabine Toplantısı sonrası yapılacak. Sokağa çıkma yasağı olan illerde yasak günlerinde seyahat yasağı da devam edecek.  Kabine Toplantısı sonrası yasak gelmesi durumunda son detayları sizlerle paylaşacağız.

 Hangi illerde şehirler arası seyahat kısıtlaması gelebilir?

Değerlendirmeler arasında kırmızı (çok yüsek riskli) illerde şehirler arası seyahat yasağı gelebilir. Uzmanlar şehirlerarası seyahat yasağı ile salgının bir nebze de olsa önüne geçilebileceğini düşünüyor.

Kırmızı-illerde-(çok-yüksek-riskli)-seyahat-yasağı-geldi mi- Hangi-illerde-şehirler-arası-seyahat-kısıtlaması-geldi mi (2)

Uzmanlardan seyahat yasağı uyarısı

Bu konuda uzmanlar şöyle diyor: “Kırmızı bölgelerde ciddi karantina önlemlerinin alınması gerekiyor. İller arasındaki geçişin mutlaka sınırlandırılması gerekiyor. Örneğin Trabzon'dan kalkan bir kişi nasılsa düşük risk var diyerek başka bir bölgeye gitmemeli; gidecekse de ya HES kodu uygulamasıyla ya da başka bir kontrol mekanizması ile bunun yapılması gerekiyor.”

Kırmızı (çok yüksek riskli) iller

Edirne, Kırklareli, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bilecek, Kütahya, Eskişehir, Düzce, Bolu, Antalya, Konya, Isparta, Karaman, Mersin, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Sinop, Amasya, Tokat, Samsun, Sivas, Ordu, Malatya, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Erzurum, Artvin, Ardahan, Iğdır, Zonguldak.

Turuncu (yüksek riskli) iller

Manisa, Denizli, Burdur, Afyonkarahisar, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Tunceli, Bingöl, Ağrı, Kars, Kırşehir

Sarı (orta riskli) iller

Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Muş, Bitlis, Van, Hakkari

Mavi (düşük riskli) iller

Şırnak

İçişleri Bakanlığı'ndan Ramazan genelgesi

1. Vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek. Bu noktada son dönemlerde salgının yayılımında ev içi bulaşma oranının yüksekliği hususu da göz önünde bulundurularak vatandaşların iftar veya sahurlarda misafir kabul etmemeleri konusunda farkındalıklarını artıracak faaliyetler ve duyurulara önem verilecek.

2. Diyanet İşleri Başkanlığının duyurusuna uygun şekilde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda teravih namazlarının evde kılınmasına devam edilecek. Öte yandan salgının oluşturduğu riskin artırılmaması açısından teravih namazı nedeniyle evler başta olmak üzere çeşitli yerlerde bir araya gelinmemesi gerektiği konusu vatandaşlarımıza sık sık duyurulacak.

3. Ramazan pidesi ve ekmek satışı ile ilgili olarak; Ramazan ayı süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşturacağı riskin önlenmesi amacıyla fırınlardaki özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek. İftardan sonra fırınlarda üretim, satış ve diğer hazırlık işlemlerine devam edilebilecek.

4. Ramazan ayının huzur ve güven ortamında geçmesi için her il kendi dinamiklerini değerlendirecek ve bu süreç içerisinde oluşması muhtemel yoğunluklar göz önünde bulundurularak il genelinde gerekli önlemler alınacak.

5. Ramazan ayı ile birlikte türbe ziyaretlerinde yaşanabilecek artış ve bu şekilde oluşabilecek kalabalıkların oluşturacağı riske karşı yetkili birimlerce fiziki mesafe kurallarının eksiksiz uygulanması başta olmak üzere gerekli önlemlerin alınması sağlanacak.

6. İftar vakitlerinin öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayılarının artırılması sağlanacak.

7. Ramazan ayı boyunca yoğunlaşan mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak, fiziki mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecek.

8. Ramazan ayı öncesinde/süresince alışveriş yoğunluğunun artabileceği göz önünde bulundurularak başta market ve pazar yerleri olmak üzere kalabalıkların oluşabileceği alanlarda fiziki mesafe koşullarının korunmasına yönelik her türlü tedbir alınacak.

Bu kapsamda daha önce illere gönderilen genelgelerde belirtildiği üzere her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısının İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile ayrı ayrı belirlenmesine ve denetimlerin buna göre gerçekleştirilmesine devam edilecek.

9. Ramazan ayını fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma/işletmelere yönelik denetimler arttırılacak ve aykırı durumlarla karşılaşılması halinde gerekli adli/idari işlemler ivedilikle yapılacak.

10. İçerisinde barındırdığı şefkat ve merhamet duygularıyla birlikte bir sosyal sorumluluk ayı da olan Ramazan ayında Vali ve Kaymakamlarca ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanacak. Başta öksüz/yetim çocuklar olmak üzere ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlara her türlü desteğin verilmesi hususunda azami gayret gösterilecek.

11. Hepimizin birbirimize karşı sorumlu olduğu bu süreçte, salgının yayılım hızının kontrol altında tutulması ve ülke genelinde günlük vaka sayılarının tekrar düşürülebilmesi için alınan tedbir ve belirlenen kurallara toplumun tüm kesimlerince eksiksiz uyulması ve dinamik denetim modeli çerçevesinde geniş katılımlı, etkin, planlı ve sürekli/kesintisiz şekilde denetim faaliyetlerinin sürdürülecek.

Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci ve 72 ‘nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

Kırmızı-illerde-(çok-yüksek-riskli)-seyahat-yasağı-geldi mi- Hangi-illerde-şehirler-arası-seyahat-kısıtlaması-geldi mi (3)

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara