Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Kilis'teki Filistinliler, efsanevi liderleri Arafat'ı andı

Filistin eski Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluşu Örgütü (FKÖ) ile El Fetih'in efsanevi lideri Yaser Arafat, 15'inci ölüm yıl dönümünde Kilis'teki Filistinliler tarafından dualarla anıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-10 09:54:59

Kilis'teki Filistinliler, efsanevi liderleri Arafat'ı andı

Kapak

Filistin eski Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluşu Örgütü (FKÖ) ile El Fetih'in efsanevi lideri Yaser Arafat, 15'inci ölüm yıl dönümünde Kilis'teki Filistinliler tarafından dualarla anıldı.

Filistin'den İsrail zulmünden kaçarak Suriye'ye yerleşen Filistinliler, Suriye'deki iç kargaşa ve savaş nedeniyle kaçarak Kilis'e yerleşti.

Kilis'te yaşayan Filistinliler, Filistin eski Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluşu Örgütü ile El Fetih'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ı ölüm yıl dönümünde andılar.

İstiklal Marşı ve Filistin Ulusal Marşı'nın okunduğu etkinlikte, Yaser Arafat'ı öven konuşmalar yapıldı. Arafat'ın hayatı ile Filistin davasına verdiği mücadele sinevizyon eşliğinde gösterildi. İsrail'in yaptığı zulümlere tepki gösteren Filistinliler, özgürlük şarkıları söylediler. Programda Filistinli çocuklar da şiirler okudu.

Etkinliğin düzenlendiği salon, Yaser Arafat'ın fotoğrafları, Türk ve Filistin bayrakları ile donatıldı.

rbakan

Yaser Arafat kimdir?

Yaser Arafat, 4 Ağustos 1929 tarihinde Mısır'da doğdu. Kahire Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Bu dönemde Filistinli Öğrenciler Birliği'nin lideri seçildi. Daha sonra bir süre Kuveyt'te inşaat mühendisliği yapan Arafat, 1958 yılında El Fetih'i kurdu. Örgütün, İsrail topraklarına düzenlediği vur-kaç eylemlerinde de bizzat yer aldı. 1967 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından da Mısır heyetinin bir üyesi olarak Sovyetler Birliği'ne gitti.
Filistin Kurtuluş Örgütü'nün başına geçmesi üzerine de Ürdün'de çalışmalarını sürdürdü. Ancak Filistin'li grupların disiplinsizliği ülkede karışıklıklara yol açtı. Bunun üzerine Arafat, örgütüyle birlikte Lübnan'a taşınmak zorunda kaldı. Fakat bu durum ülkede etnik dengeleri bozdu. Patlayan iç savaş, yıllarca sürdü ve İsrail, kargaşa içindeki Lübnan'ı işgal etti. Daha sonra 1988 yılında Filistin Devleti'nin kurulduğunu ilan eden Yaser, bir ay sonra İsrail'in, 'güvenlik içinde var olma hakkını tanıdıklarını' ve 'teröre karşı olduğunu' söyledi. Bu açıklamadan sonra Amerikan yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü, Ortadoğu sorununun taraflarından biri olarak tanıdığını ilan etti.
Beyaz Saray'ın zoruyla da Ortadoğu barışı için görüşmeler başladı. Oslo'da varılan, Washington'da imzalanan anlaşmayla, İsrail Başbakanı İzak Rabin ile Filistin lideri Yaser Arafat, Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Arafat, eskiden gizlice girdiği Gazze'ye, bu kez, Filistin yönetiminin başkanı olarak taşındı. Parkinson hastalığı ile de mücadele eden Yaser, 11 Kasım 2004 tarihinde Paris'te hayatını kaybetti.

Haber Ara