Dolar

34,9530

Euro

36,6303

Altın

3.015,58

Bist

10.017,36

Kılıçdaroğlu neden tansiyonu yükseltiyor?

Sabah Yazarı Mahmut Övür, bugünkü köşesinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'düşmeyen' tansiyonunu ve sebebini yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-25 12:12:31

Kılıçdaroğlu neden tansiyonu yükseltiyor?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Yazınının girişinde Kılıçdaroğlu'nun dün Meclis'te gerçekleştirilen 23 Nisan özel oturumunda yüksek tonda yaptığı konuşma ve suçlayıcı tavrı ile tansiyonu yükselttiğini yazan Övür, "Bu tavır siyasi çaresizliğe ve tükenmişliğe işaret ediyor. Peki, bu nereye kadar sürecek?" diye sordu.

Övür, şöyle devam etti:

BU TAVIR İLE NE AMAÇLANIYOR?

"CHP'li siyasi aktörlerin kısa dönemli bir hedefleri var; Kılıçdaroğlu'nu beklenen parti içi savaştan korumak. Daha ilk geceden başlayan "Kemal istifa, Kemal istifa" sesleri bu yüzden bıçak gibi kesildi."

CHP'NİN 1 MAYIS'TA PLANI MI VAR?

"Nereye kadar derseniz onun tarihi de çok uzak değil, 1 Mayıs... Aslında 16 Nisan öncesi de bazı "hayır"cıların kafalarının arkasında bir "kalkışma" tarihi olarak 1 Mayıs vardı. Hâlâ 1 Mayıs'ta sarsıcı olayların yaşanması beklentisi var ve bunun üzerinden yeni bir siyaset inşa etme hayali kuruluyor. Güvenlik önlemleri bir yana Türkiye toplumu buna izin vermez... Kitle partisi olan CHP'nin tabanı da izin vermez.

CHP'NİN GELECEĞİ: İÇ KAVGA

Daha önce bu tempoyla giderse CHP'nin PKK'lılaşacağından söz etmiştim. Bu tehlike bir yana siyaseten önümüzdeki süreçte CHP'yi iki önemli gelişmenin belki de olumlu zorlayacağını söylemek mümkün. Birincisi CHP kendi içinde yeni bir siyaset arayışını sürdürecek. Ancak bu beklentiden kısa sürede sonuç alma olasılığı yok. Geriye pusuda bekleyen çok sayıda siyasi aktörün iç kavgası kalıyor ki, o da 1 Mayıs sonrası patlar. Şimdiden ilk sinyal Fikri Sağlar'dan geldi; "Bu yönetimle gitmez... CHP'yi de ilgilendirecek ikinci önemli gelişmenin adresi ise bizzat AK Parti. Bunun ilk adımı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurucusu olduğu partiye dönmesiyle atılacak.

AK PARTİ'NİN DÖNÜŞÜMÜ

"Bu AK Parti'ye yeni bir format atılacağı anlamına geliyor. AK Parti neredeyse 4-5 yıldır derin gelgitler yaşıyor. Yakın zamanda siyasi yürüyüşünü etkileyen bu sapmalardan arınan bir AK Parti'yle karşılaşacağız. Türkiye'nin en büyük kitle partisi, "milli-yerli ve demokrat" bir siyasi hatta yeni bir pozisyon alacak.
Siyaset kulislerinde daha çok "AK Parti'den kimler gidecek, kimler kalacak?" gibi hesaplar konuşulurken, AK Parti içinde, ezber bozan bir siyasi rolle toplumun karşısına çıkma hesabı yapılıyor. Böylece 2011 sonrası yarım kalan bir ütopyanın gerçekleşmesi hedefleniyor. O tarihlerde AK Parti'nin yeni bir toplumsal senteze gidebileceğini yazmıştım. Araya 2012'den sonra yaşanan onlarca kuşatma ve tuzak girdi. 16 Nisan referandumu o kuşatmalara son meydan okumaydı. AK Parti'nin 2011'den sonra yarım kalan, Türkiye toplumunun büyük çoğunluğuyla buluşma, farklı kesimlerle kucaklaşma, demokrasiyi, hukuku derinleştirme, devleti yeniden yapılandırma ve inşa etme hamlesi şimdi tamamlanacak."

CHP NE YAPACAK?

"AK Parti'deki bu değişimin, siyaseti, başta CHP ve diğer muhalefet partilerini etkilememesi mümkün değil. Bu zeminde ya CHP siyaset değiştirecek ya da yer değiştirecek."

(HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

600358

Haber Ara