Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Karaman'daki istismar davası tamamlandı: 508 yıl 3 ay ceza verildi

Karaman'da 10 çocuğun, Ensar Vakfı'na bağlı olduğu iddia edilen yurtlarda öğretmen ve belletmen olan Muharrem B. tarafından defalarca cinsel istismara uğraması konusu ile ilgili dava bugün görüldü ve karara bağlandı. İşte sanığa verilen ceza...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-20 12:05:05

Karaman'daki istismar davası tamamlandı: 508 yıl 3 ay ceza verildi

TİMETURK I HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Karaman Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, sanık Muharrem B. ile tanıkların ifadelerinin alınmasıyla tamamlandı. Karar öncesi gazeteciler de içeriye alındı.

500 YILDAN FAZLA CEZA VERİLDİ 

Kararı açıklayan mahkeme başkanı, sanığa, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hürriyeti tahdit", "kasten yaralama" ve "müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından toplam 508 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında sınıf öğretmeniyken Muharrem B.'nin 10 küçük mağdura farklı zamanlarda cinsel istismarda bulunduğu kanaatine vararak, Karaman Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açmıştı.

Mahkeme, bazı öğrencilere istismarda bulunulduğu iddiasına ilişkin, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hürriyeti tahdit", "kasten yaralama" ve "müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul etmiş, sanık hakkında 600 yıla yakın hapis cezası istenmişti.

KARAR OKUNDU

Davayı takip eden Cihat Gökdemir karar okunurken Twitter hesabından şu bilgileri aktardı:

1_15
2_12
3_12

İŞTE GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR

Saat 09.30′da Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan ‘cinsel istismar' davasına, sanık Muharrem B. tutuklu bulunduğu Ereğli Cezaevi'nden güvenlik nedeniyle getirilmeyerek, SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim) sistemiyle katılmasına karar verildi. Fakat sanık gizlice mahkeme salonuna getirildi. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün sadece cinsel istismar davasının görülmesine karar verildi. Başka dava alınmadı.

Duruşmaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hukukçuları, Ensar Vakfı ile Karaman İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği avukatları, İzmir ve Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı ve üyeleri ile mağdurların avukatları katıldı.

Kapalı oturumla başlayan duruşmayı CHP ve HDP milletvekillerinin gözlemci olarak izleme talebi reddedildi.

muharreml1 (1)

Karaman'da istismar edilen çocuk S'nin avukatı olarak duruşma salonunda bulunan Cihad Gökdemir, yaşananları Twitter adresinden aktardı.

İşte Gökdemir'in aktardıkları:

MAHKEME KAPALI YAPILACAK

Mahkeme 15 BARO'nun müdahalesini kabul edip, muhakemenin kapalı yapılmasına karar verdi. (Mahkeme davaya müdahil olmak için başvuran baroların, Ensar Vakfı'nın ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talebini kabul etti)

(Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da haberi Twitter adresinden duyurdu)
2016-04-20_13h56_32

SALONDA PROVOKASYON

Duruşmayı provoke edenler salondan çıkmıyor. 15 BARO, 50'den fazla avukatın müdahale talebi kabul edildiği halde, "davayı toplumdan kaçırıyorsunuz" diye slogan atıyorlar.

"MÜVEKKİLLERİMİN HAKKI İHLAL EDİLİYOR"

Muhakemeyi provoke eden militanlar yüzünden müvekkilim olan çocukların ve ailelerinin hakkı ihlal ediliyor.

"CHP'Lİ VEKİL YARGILAMAYA GİRİLMESİNE İZİN VERMİYOR"

Avukatlar salonu boşalttığı halde, CHP'li vekil Mehmet Eminağaoğlu ve arkadaşları direndiği için, sapık MB'nin yargılaması yapılamıyor.

11.48: Mağdur avukatları ve müdahilliğine karar verilen avukatlar isim isim duruşma salonuna alındı. Halen duruşma başlamadı.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİĞİ SIRADA NELER YAŞANDI?

Milletvekilleri CMK'nın 187. maddesi gereği gözlemci olarak salonda kalabileceklerini söyleyip salondan çıkmayınca mahkeme başkanı salonu terk etti. Bunun üzerine duruşma başlayamadan ara verildi.

Bu sürede davaya gözlemci ve izleyici olarak katılmak isteyen milletvekillerinin taleplerini incelediği öğrenildi. Bu sırada duruşma salonunun önünde bekleyen avukatlar ise, içeri alınmadıkları uzun süre bekledikleri için durumu alkışlarla protesto etti.

Salonun kapısı kapalı olduğu için avukatlar ile müşavir ve polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Saat 10.55 sıralarında duruşma salonunun kapısı yeniden açıldı ve müdahil avukatlar salona alınmaya başlandı.

12.00: DURUŞMA BAŞLADI

Saat 12.00 sıralarında duruşma başlayabildi.

VEKİLLERİN TALEBİ REDDEDİLDİ

Milletvekillerinin gözlemci heyeti talebi reddedildi. Fakar bir süre sonra AK Parti, CHP, MHP ve HDP'den birer milletvekili seçilerek gözlemci sıfatıyla duruşmaya alındı.

SADECE AVUKATLARIN İSİMLERİNİN OKUNMASI 45 DAKİKA SÜRDÜ

Davayı takip edecek olan avukatların isimlerinin okunup içeri alınması 45 dakika sürdü.

SANIĞA AKIL SAĞLIĞI YERİNDE RAPORU VERİLDİ

Mağdur çocukların ifadesinin daha önceden alındığını belirten Baro Başkanı Yılmaz, "Çocukların ifadeleri alındı. Adli Tıp Raporları hazır. Sanık da SEGBİS ile duruşmaya katılacak. Onun da Adli Tıp Raporu hazır. Akıl ve ruh sağlı yerinde raporu verilmiş. Duruşmanın bugün karara bağlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

MUHARREM B. MAHKEMEYE GETİRİLDİ

600 yıla yakın hapis cezası istemiyle yargılanan sanık Muharrem B., gizli bir şekilde mahkemeye getirildi. Sanık rahat tavırlarıyla dikkat çekti.

(Davayı takip eden BBC Türkçe muhabirlerinden Selin Girit, konu ile ilgili bir tweet paylaştı)
2016-04-20_14h19_09

SANIK İFADE VERMEYE BAŞLADI

Evrensel Gazetesi'nin muhabirlerinin mahkemeden aktardığı bilgiye göre emniyette baskı altında verdiğini ileri sürdüğü ifadeleri kabul etmediğini söyleyen Muharrem B. şunları söyledi:

"Ben yapmadım, polisler çocukları yanlış yönlendirmiş. Polis bana 'Sen burada anlat, sen ceza almazsın' dedi. Ben de anlattım. Ailelerin ve çocukların olduğu ortamda yargılanmak isterdim. Hayvanlarla ilgili müstehcen görüntüleri ise ben fen bilgisi dersi kapsamında YouTube'den, canlı üremesiyle ilgili belgesel izlettim. Keşke çocuklar da burada olsaydı, onlarla karşılaşsaydık."

Sanık Muharrem B.'nin savunmasının tamamlanmasının ardından CMK kapsamında atanan avukatı söz aldı. Avukatın sözlerinin ardından tanıkların dinlenmesine geçildi. 3 tanık sırayla içeriye girip ifade verdi.

Habertürk'ün aktardığı bilgilere göre ise eşcinsel olduğunu ifade eden Muharrem B. ifadesinde şunları söyledi:

"Çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunmadım. Çocuklar kendi aralarındaki istismarı benim üzerime attı."

ÇOCUKLAR DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Mağdur çocuklar da duruşmaya getirilmedi. Çocukların psikolojileri açısından yeniden ifadelerinin alınmayacağı, daha önceki ifadelerinin kayıtlarının sanığa izlettirileceği belirtildi.

ENSAR VAKFI BAŞKANI DA CÜBBE GİYİP, DAVAYA GİRDİ

Mahkemenin "müdahil" olma başvurusunu kabul etmesi ile Ensar Vakfı Başkanı Dilberoğlu da avukat cübbesini giyerek, Karaman'daki davaya bizzat katıldı.

HİÇBİR AVUKAT SAVUNMAK İSTEMEDİ

Öte yandan Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, 5 mağdur çocuğun avukatlığını üstlenen Karaman Baro Başkanı Avukat Oktay Yılmaz, Muharrem B.'nin savunmasını Karaman Barosu'ndan hiçbir avukatın kabul etmediğini ifade etti.

"Avukat arkadaşlarımız doğal olarak böylesi iğrenç bir olayda sanığın yanında değil karşısında yer almak istediler. Ancak CMK gereği biz bir avukat arkadaşımıza bu görevi verdik. Kendisi kabul etmedi. 2 gün boyunca süren ikna çabalarımız sonucunda zorunlu olarak kabul etti."

BBC'DEN DERLEME HABER

Davanın başladığı sıralarda derleme bir haber oluşturan BBC Türkçe, mağdur ailelerinin avukatlarından ve Karaman Barosu Başkanı Oktay Yılmaz ile konuştuğunu ve Yılmaz'ın "dosyada bir eksiklik olmadığını ve büyük ihtimalle bugün kararın çıkacağını" söylediğini aktardı. Habere göre Yılmaz şunalrı söyledi:

"Bugün sadece sanıkla ilgili dava görüşülecek. Sanığın 300 yılın üzerinde bir ceza alacağını düşünüyoruz. Olayların vuku bulduğu yerlerdeki görevlilerin ihmalleri, kusurları varsa Karaman Barosu olarak da bu davaların takipçisi olacağız."

BBC Türkçe haberde şöyle bir ayrıntıya yer verdi:

Oktay Yılmaz "bunun vicdanları rahatlatacak bir ceza olmadığını, halkın ihmali olanlarla ilgili de bir soruşturma istediğini, Ensar Vakfı ve KAİMDER ile ilgili bir soruşturmanın olmasının da vicdanları aklayacağını" vurguladı.

GAZETECİ HALİME KÖKÇE YALANLADI

Davayı duruşma salonunda takip eden gazetecilerden biri olan Halime Kökçe Twitter hesabından konu ile ilgili iddiayı yalanladı. Kökçe, her iki kurumla ilgili de bir soruşturma yürütüldüğünü söyledi.

2016-04-20_11h29_55

GÖSTERİCİLER EYLEM YAPTI

Adliye önünde "Ensar Vakfı kapatılsın, AKP elini çocuklardan çek" şeklinde slogan atan kadın örgütleri mensubu bir gruba da haberinde yer veren BBC, gösterilerin yasak olduğunu yazdı.

Yine davayı mahkeme salonunda takip eden gazetecilerden Erem Şentürk Twitter hesabından, herhangi bir yasak olmadığını, grupların slogan atmaya devam ettiğini ve herhangi bir müdahalede bulunulmadığını yazdı.

2016-04-20_11h48_54

ENSAR VAKFI'NIN TABELASI KAPATILDI

Öte yandan Ensar Vakfı Karaman şubesinin binasına Türk Bayrağı asılarak tabelası kamufle edilmeye çalışıldı.

bayrak-ensar

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Karaman'daki duruşmanın güvenli bir şekilde yapılabilmesi için çevre illerden gelen takviye kuvvetlerle birlikte 600'ü aşkın polis görevlendirildi.

Adliye Sarayı çevresi demir barikatlarla çevrilirken, adliye giden cadde ve sokaklar da araç trafiğine kapatıldı.

562518

45

44

46

Adliye Sarayı'nın bitişiğinde bulunan Karaman Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile Tapu Müdürlüğü'nde çalışan personel ile bu dairelerde işi olan vatandaşlar için kontrollü güvenlik barikatı oluşturdu. İşe gelen memurlar ile bu dairelerde işi olan vatandaşlar polis kontrolünden geçerek dairelere ulaştılar.

VALİLİK BAZI YASAKLAR GETİRDİ

Karaman Valiliği de duruşma nedeniyle, davanın devam ettiği süre boyunca Karaman il sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma vb. etkinliklerini resmi internet sitesinden yasakladığını duyurdu.

POLİS ŞEHİR GİRİŞLERİNİ TUTUYOR

Duruşma nedeniyle polis, kentin girişinde kontrol noktası oluşturup, kente giren ve çıkanların kimlik kontrolünü yapıyor. Çevre illerden de takviye polis ve TOMA getirilirken, adliyenin çevresindeki caddeler kapatıldı. Adliyenin otoparkına hiçbir araç alınmadı, adliyeye başka bir işlem için gelenler de tek tek arama noktalarında üst aramasından geçirilerek içeri alınıyor.

47

Haber Ara