Dolar

32,2525

Euro

34,8278

Altın

2.426,70

Bist

10.268,58

Karadeniz’den Akdeniz’e 6 saatte inilecek! 50 ilde ticaret hareketlenecek

Padişah 1’inci Abdülaziz zamanında gündeme getirilen, 2. Abdülhamit tarafından da projelendirilen ve 2004’te ise inşasına başlanan Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’nun yapımına hız verildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-17 14:14:01

Karadeniz’den Akdeniz’e 6 saatte inilecek! 50 ilde ticaret hareketlenecek

İkinci Abdülhamid döneminde planlanan, 2004'te ise inşasına başlanan Karadeniz-Akdeniz Otoyolu ulaşımı kolaylaştıracak; iç ve dış ticareti de canlandıracak. 2020'de devreye girecek ve Karadeniz'i 6 saatte Akdeniz'e bağlayacak olan 818 kilometrelik yoldan 50 il yararlanacak. 144 yıllık Karadeniz-Akdeniz Otoyolu'nun yapımına hız verildi. Padişah 1'inci Abdülaziz zamanında gündeme getirilen, 2. Abdülhamit tarafından da projelendirilen otoyolun gelecek yıl hizmete açılması bekleniyor.

Çalışmalara hız verildi

50 ilin faydalanacağı yolun Karadeniz'den Akdeniz'e ulaşımı 6 saate indirmesi öngörülüyor. 818 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Otoyolu Projesi kapsamında Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana ve Hatay hattında önemli çalışmalar yürütüldü. Ordu etabındaki 88 kilometrelik yol projesine 1 milyar 213 milyon lira harcama yapıldı ve yüzde 87 oranında ilerleme kaydedildi. 80 kilometrelik bölüm asfaltlanırken, 8 kilometrelik kısımda çalışmalar devam ediyor.

Ordu ile Mesudiye birleşiyor

Ordu etabındaki yol projesi dahilinde toplam uzunluğu 15,1 kilometre olan 25 adet tek tüp tünelin yapımı ise tamamlandı. Ayrıca toplam uzunluğu 331 metre olan 1 adet viyadük ile toplam uzunluğu 280 metre olan 5 adet köprü inşa edildi. Yolun tamamlanmasıyla 180 dakika seyahat süresi olan Ordu ile Mesudiye arası 90 dakikaya düşecek.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, 2020 yılında Karadeniz-Akdeniz Otoyolu Projesi'nin hayat bulacağına dikkat çekti. Güler, proje çerçevesinde ürünlerin Akdeniz ve İç Anadolu'dan Ordu'ya taşınacağını; Ünye Limanı'nda kuracakları konteyner limanla da Karadeniz ülkelerine ihracat yapılacağını belirtti.

İhracatçının yolu açılacak

Ulaşım ve ihracatta büyük kolaylık sağlayacak Karadeniz-Akdeniz Otoyolu Projesi'nin 144 yıllık bir rüya olduğuna işaret eden Güler, şöyle konuştu: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığım döneminde bu projenin Dereyolu adıyla barajlara ulaşım adı altında startını vermiştik. Proje Karadeniz'de ihracatı canlandıracak önemli bir yatırım. Bu dev bir proje olup Ordu'yu aşıyor. Haritayı göz önünüze alırsanız bütün Karadeniz'e kıyısı olan bütün ülkeler malını Akdeniz'e indirmek için Ege'den dolaşmak durumunda. Bu yol her şeyi değiştirecek, ülkemize stratejik derinlik kazandıracak. Buradan Rusya, Ukrayna, Gürcistan'ın malları Ege'yi dolaşmadan doğrudan Hatay'a inecek. Aynı şekilde Akdeniz ürünleri de direkt Ordu'dan Karadeniz'e çıkacak.

İşte projenin kilometre taşları

-Karadeniz-Akdeniz Otoyolu'ndan ilk kez 1. Abdülaziz döneminde söz edildi.

-2. Abdülhamit otoyolun projesini Fransız mühendislere çizdirdi.

-Otoyolun temeli 1929'da dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından atıldı.

-1970'li yıllara gelindiğinde çalışmalar, olası bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle tamamen durduruldu.

-2004 yılında Ordu'dan geçen Melet Irmağı vadisi üzerine Topçam adıyla baraj yapılması için çalışma başlatıldı. Bu çalışmayla beraber 'baraja ulaşım yolları' adı altında Dereyolu olarak da bilinen yol çalışması yeniden start aldı.

Haber Ara