Dolar

32,7353

Euro

35,0180

Altın

2.440,21

Bist

10.471,32

Kapalıçarşı kapatıldı mı? Kapalıçarşı yönetiminden flaş duyuru

Koronavirüs salgın riski nedeniyle vatandaşların sağlığı için çeşitli tedbirler alınmaya başlandı. Bazı sosyal alanlar geçici süreliğine kapatıldı. Peki Kapalıçarşı kapatıldı mı? Turistik bir pazar olan Kapalıçarşı koronavirüs salgın riskine karşı kapatılması gündemde olabilir. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş yaptığı açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle Kapalıçarşı'yıgeçici olarak kapatabileceklerini söyledi. Peki Kapalıçarşı ne zaman kapatılacak?

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-17 10:38:11

Kapalıçarşı kapatıldı mı? Kapalıçarşı yönetiminden flaş duyuru

Koronavirüs salgın riski nedeniyle Kapalıçarşı'nın kapatılacağı iddia ediliyordu. Peki Kapalıçarşı kapatıldı mı? Bu soruya ilişkin Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş'tan son dakika açıklaması geldi. Turistik bir pazar olan Kapalıçarşı koronavirüs salgın riskine karşı kapatılması gündemde olabilir. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş yaptığı açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle Kapalıçarşı'yıgeçici olarak kapatabileceklerini söyledi. Peki Kapalıçarşı ne zaman kapatılacak? Gelen açıklamalar doğrultusunda Kapalıçarşı'nın kapatılıp kapatılmayacağı ilerleyen günlerde belli olacak.

Kapalıçarşı kapatıldı mı?

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Tarihi Yarımada'ya gelen turist sayısının da azaldığını belirterek, "Salgın nedeniyle son 3 günde Kapalıçarşı'ya gelen ziyaretçi sayısında yüzde 20 azalma var. Bu konuda esnafımızdan ‘dükkânımızı açmayalım' şeklinde teklifler de geliyor. Verilecek talimatlara uyarız. Kapalıçarşı'yı geçici olarak kapatmayı düşünebiliriz" diye konuştu.

'Şu an pozitif çıkan bir emare yok'

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Valilik'ten gelecek talimatlara uyacaklarını ifade eden Kurtulmuş, Kapalıçarşı'da bir esnafa Koronavirüs tanısı konulmasına ilişkin haberlere yönelik olarak da, "Aileyle iletişim halindeyiz. Kendileri test sonuçlarını bizden gizlemiyor ve bunu basınla paylaştık. Kendilerinin test sonuçları negatif. Fakat yanlarında çalışan bir kişi şu anda Çapa'da bulunuyor. Onun da testi negatif olarak çıkmış. Biz de bu bilgiyi esnafımızla paylaşıyoruz. Şu an pozitif çıkan bir emare yok" değerlendirmesinde bulundu.

Kapalıçarşı'nın ne zaman kapatılacağı ya da kapatılıp kapatılmayacağı ilerleyen günlerde devlet yetkililerinden gelecek karara göre belli olacak.

Kapalıçarşı tarihi

İstanbul Nuru Osmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alan Kapalı Çarşı, Fatih Sultan Mehmet döneminde 1461 yılında inşa edilmiştir. İstanbul'un fethinden sonra şehrin imaretine başlanmış ve birçok paşaya bu görev verilmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapımına başlansada, çarşı bugünkü büyük görkemini Kanuni Sultan Süleyman döneminde kazanmıştır ve ahşap olarak tekrar inşa ettirmiştir. Eski zenginlerin, mücevher, kıymetli maden, kürk ve murassa gibi değerli eşyalarının yanı sıra, devlet hazinesinin mülkü de buradaki kasalarda muhafaza edilmekteydi. Hatta Evliya Çelebi bu çarşıyı büyük bir kale olarak tanımlamaktaydı. O dönemde şehrin ekonomik gücü buradaydı. Daha sonradan Galata'ya yerleşen bankalar ve bankerler ekonominin merkezini oraya kaymasına sebep olmuşlardır. Meşrutiyet dönemine kadar lonca sistemini devam ettiren Kapalı Çarşı, değişen koşullar sonucunda lonca sistemi de önemini yitirdi ve ticaret zamanın koşullarına göre yapılmaya başlandı.Günümüze kadar çeşitli deprem ve yangınlar geçiren çarşı, bugünkü halini 1894 yılındaki restorasyonla almıştır. Dünyanın en eski bankası, en eski ve en büyük alışveriş merkezi, en görkemli tarihi yapısı olan Kapalı Çarşı, bugün çağa ayak uydurmaya çalışan esnaf ve yönetimin elindedir.

Mimari Özellikleri

Kapalı Çarşı 64 cadde ve sokağı, 2 bedesteni, 16 hanı, 22 kapısı, yaklaşık olarak 3600 dükkanı olan dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezidir. 4500 metrekare alanı kaplayan yapı, içinde yaklaşık 20000 kişi çalıştırmakta. Mevsimine göre günde 300000 yada 500000 ziyaretçi uğramaktadır.Kapalı Çarşı'nın çekirdeğini oluşturan bedestenlerden Cevahir Bedesteni kesin olmamakla birlikte Bizans döneminden kaldığı düşünülmektedir. Bu bedesten 48 metreye 36 metre ölçülerindedir. Yeni bedesten ise 1461 yılında geçirdiği onarım sonucunda eklenmiştir. Kapalı çarşının 2. önemli yapısıdır. Bu yapı halk arasında Sandal Bedesteni olarak anılır. Kapalı Çarşı'nın cadde ve sokakları o zaman aynı işi yapan insanların toplandığı yerler olduğu için kalpakçlar, uyumcular, aynacılar, fesciler gibi iş kollarına ayrılmıştır. Tarihsel süreci boyunca Kapalı Çarşı pekçok yazar ve ressama ilham kaynağı olmuştur. Hatta şair Orhan Veli Kanık bir şiirinde “Kapalı Çarşı deyipte geçme, Kapalı Çarşı kapalı kutu” sözleriyle Kapalı Çarşı'nın gizlediği hazineyi anlatmıştır.Evliya Çelebi Seyehatnamesi'nde belirttiğine göre, 17. Yüzyılda 4399 dükkan, 2195 oda, 497 küçük dükkan, 2 lokanta, 12 hazine dairesi, 1 cami, 10 mescid, 1 hamam, 19 çeşme, 8 tulumbalı kuyu, 24 han, 1 mektep ve 1 türbenin olduğunu yazar.

 

 

Haber Ara