Dolar

32,2633

Euro

34,9257

Altın

2.436,33

Bist

10.173,42

Kapalı oturum nedir? TBMM'de İdlib konulu kapalı oturum

Bugün TBMM'de İdlib konulu kapalı (gizli) oturum yapıldı. TBMM'de konuşulanların gizli kalacağı kapalı oturum nedir? Kapalı (gizli) oturumda tutanakları yeminli stenograflar tutuyor sağır ve dilsiz kavaslar görev alıyor. Kapalı (gizli) oturumdaki tüm konuşmalar 10 yıl boyunca kapalı bir zarfta muhafaza edilecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-03 17:14:05

Kapalı oturum nedir? TBMM'de İdlib konulu kapalı oturum

Bugün TBMM'de İdlib konulu kapalı (gizli) oturum yapıldı. TBMM'de konuşulanların gizli kalacağı kapalı oturum nedir?  Kapalı (gizli) oturumda  tutanakları yeminli stenograflar tutuyor sağır ve dilsiz kavaslar görev alıyor. Kapalı (gizli) oturumdaki tüm konuşmalar 10 yıl boyunca kapalı bir zarfta muhafaza edilecek.

KAPALI OTURUM NEDİR?

Kapalı oturum, bir kurulun, meclisin yaptığı ve üyeleri ve ilgililer dışındakilere açık olmayan, dışardan kimselerin katılmasına ve görüşmeleri izlemesine, konuşulanları dinlemesine izin verilmeyen, saklı kalması gereken bir konunun görüşüldüğü toplantıdır.

KAPALI OTURUM TUTANAKLARI

Kapalı oturum tutanaklarının birleştirilmesinden sonra, kapalı bir oturum akdedilerek eski tutanak özeti okunur. Özetle birlikte tutanak bir zarfa konarak hazır bulunan kâtip üyeler tarafından hemen mumla mühürlenir ve Meclis arşivine verilir.

Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabilir.Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulunun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verir.

KAPALI OTURUMUN TAMAMLANMASI

Tüzükte başkaca bir hüküm yoksa, her konuda, her siyasî parti grubunun grupları adına ve iki üyenin kendileri adına birer defa konuşma hakları vardır. Bu konuşmalar yapıldıktan sonra görüşmelerin devam etmesine dair önerge verilmemişse, Başkan görüşmelerin tamamlandığını bildirir.

Görüşmelerin devam etmesine dair önerge verilmiş ve bu önerge de Genel Kurulun işaret oyuyla kabul edilmiş ise, birinci fıkra gereğince siyasî parti gruplarına ve milletvekillerine ikinci defa konuşma hakkı doğar.

KAPALI OTURUM 10 YIL KAPALI ZARFTA KALACAK

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında kapalı oturumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Selvi, "Meclis Genel Kurulu 15.00'de toplanacak. AK Parti önerge verecek. Önergenin kabul edilmesinden sonra kapalı oturum iç tüzük gereği kapılar kapatılacak. İçeride sadece yeminli stenograflar bulunacak. Bir de sağır ve dilsiz kavaslar yemin ettirilerek içeriye girebilecek. Kapalı oturumda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bilgi verecek. Ardından gruplar adına konuşmalar yapılacak. Kişisel olarak söz talepleri olacak ve onlara da söz verilecek. Oturum bittiğinde tutanaklar mühürlenecek, bir zarfın içerisine konulacak, zarfın ağzı kapatılacak ve 10 yıl boyunca o zarf açılmayacak. Kapalı oturumla ilgili bilgi vermek, onunla ilgili içeride konuşulanları yazmak da 'devlet sırrı' kapsamında değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

YEMİNLİ, DİLSİZ GÖREVLİLER

Gizli oturumda tutanakları yeminli stenograflar tutuyor. Görüşmede milletvekillerine yardımcı olmak amacıyla sağır ve dilsiz kavaslar görev yapıyor.

KONUŞULANLAR DEVLET SIRRI

Kapalı oturumun tutanağı daha sonra bir zarfa konularak görevli katip üyelerce mumla mühürlenecek ve Meclis arşivine kaldırılacak. Toplantıda konuşulan tüm bilgiler devlet sırrı olarak kabul ediliyor ve katılan milletvekillerinin konuyla ilgili açıklama yapması da yasaklanıyor. Gizli görüşme tutakları 10 yıl boyunca sır olarak saklanıyor. Süre aşıldıktan sonra bu tutanaklar, grubu bulunan partilerin temsil edildiği Danışma Kurulu'nun teklifi üzerine Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamayla açılabiliyor.

Haber Ara