Yüksek inşaat mühendisi, mimar, ve deprem uzmanı Moriwaki, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Amfisi'nde düzenlenen " Türkiye ve Japonya Arasındaki Deprem Farkı Konferansı"nda öğrencilerle bir araya geldi. Moriwaki, Japonya'daki depremlerin genellikle denizde, Türkiye'dekilerin ise karada gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, Japonya'nın depremlerde yaşamını yitiren oranının Türkiye'ye göre daha düşük olduğunu ifade etti.
"Eskiden 'Konya'da deprem olmaz' deniyordu, artık var"
Türkiye'nin depremlerde en fazla can kaybı yaşanan üçüncü, Japonya'nın ise yedinci ülke olduğunu vurgulayan Moriwaki, özellikle 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremin hala unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Moriwaki, depremlerde can kayıplarını önlemek için toplumun deprem gerçeğiyle yüzleşmesi, hazırlık ve önlemler alması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Artık deprem gerçeğini öğrenmemiz lazım. Eskiden 'Konya'da deprem olmaz' deniyordu, artık var. Türkiye'nin deprem haritası kırmızı, Japonya ile aynı. 'Allah korusun deprem gelmesin' değil 'Allah korusun depremde hasar az olsun' diyelim."
Depremlere karşı hazırlıklı olmanın ve alınan önlemlerin can kayıplarını yüzde 70 azaltabileceğini vurgulayan Moriwaki, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle barışması ve gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi. Bu önlemlerin hayata geçirilmesiyle, olası bir depremin etkilerinin en aza indirilebileceğini belirtti. Moriwaki'nin konuşmasının ardından öğrencilerle Türkiye'nin depremselliği konusunda bir sohbet gerçekleşti.