Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İstanbul Tuzla'da kimyasal yağmur tedirginliği

İstanbul'da bugün yaşanan sağanak yağış sonrası Tuzla'da yanan fabrika çevresinde yola sarı ve beyaz su aktı. Vatandaşlar bunun 'kimyasal yağmur' olabileceğine ilişkin tedirgin.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-20 13:21:02

İstanbul Tuzla'da kimyasal yağmur tedirginliği

İstanbul Anadolu yakasında yağmur başladı. Tuzla'da yanan fabrika çevresinde yağmur sonrası yola sarı ve beyaz su aktı. Çevredekiler ise kimyasal tartışmaları nedeniyle tedirgin olduklarını söylediler.

12_15

11_25

AFAD ÖLÇÜM YAPTI, OLUMSUZ BİR BULGU YOK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki bir fabrikada çıkan yangın sonrasında İstanbul ve Kocaeli AFAD kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmadığını açıklamıştı.

KİMYASAL YAĞMUR NEDİR?

Asit yağmuru olarak da nitelenen kimyasal yağmurlar, yoğun miktarda sülfür dioksit ya da nitrojen oksidin açığa çıkarak havaya karşımasıyla meydana geliyor.

Bu maddeler gaz halindeyken atmosferin üst katmanlarına kadar yükselebiliyor. Burada su, oksijen ve diğer havayı kirleten kimyasal partiküllerle karışıyorlar.

Bu kimyasal madde karışımıyla oluşan bulutların taşıdığı yağmurlara da asit yağmuru ya da kimyasal yağmur deniyor.

Suyun içinde çok kolay bir şekilde çözülebilen sülfür dioksit ve nitrojen oksit, rüzgârlar sayesinde de çok uzak bölgelere taşınabiliyor.

Sülfür dioksit ya da nitrojen oksit yüklü bulutlar, yağmura, kara ya da sise yol açabiliyor ve etkileri günlerce sürebiliyor.

DAHA ÖNCE ASİT YAĞMURU YAŞANMIŞTI

İstanbul'da daha önce sanayi tesislerinin yaydığı atık gazlar nedeniyle yağan asit yağmurları yaşandı. Ayrıca 1991 - 1992 yıllarında Körfez Savaşı sırasında Irak askerleninin yaktığı Kuveyt petrol kuyuları sebebiyle Adana'da yoğun asit yağmurları gözlenmişti.

AFAD, FABRİKA YANGINI SONRASI BU RİSKİN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Tuzla'daki kimyasal madde üretim fabrikasında çıkan yangının ardından açığa çıkan gazların İstanbul'a asit yağmuru olarak düşebileceği yorumları yapılsa da AFAD böyle bir risk bulunmadığını belirtiyor.

Yapılan yazılı açıklamada "Olay yerinde dün ve bugün İstanbul ve Kocaeli AFAD KBRN ekipleri tarafından gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm Sisteminde olağandışı bir veri alınmadığı bildirilmiştir" dendi.

Açıklamada ayrıca "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre de yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar ülkemizi terk edeceği ve Cuma günü beklenen yağışlar nedeniyle ülkemizin herhangi bir bölgesinde olağandışı bir etki oluşturmayacağı öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.

TUZLA'DAKİ FABRİKA YANGINI

Çarşamba (18 Eylül) günü Tuzla Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Ema Kimya Sistemleri-Huntsmann'a ait fabrikada yangın çıktı.

Yangın sırasında fabrikadaki bir tank patladı. Patlamanın etkisiyle tanktan kopan parçalar etrafa ve yakındaki ormanlık alana sıçradı.

Olayda yangına müdahale eden 2 itfaiye personeli yaralandı.

YANGINI PKK ÜSTLENDİ İDDİASI

Öte yandan PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı, Tuzla'daki kimya fabrikası yangınını PKK'nın oluşturduğu HBDH Milisleri üstlendiğini duyurdu.

EMNİYET: ELEKTRİK KONTAĞINDAN ÇIKTI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise yapılan ilk incelemeye göre; yangının çıkış sebebinin elektrik kontağı olduğunu açıkladı.

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara