Dolar

32,2402

Euro

34,6908

Altın

2.412,98

Bist

10.267,09

İran-IKBY arasındaki su krizi sürüyor: Tahran Elwen nehrini kapattı!

Zap suyu ile tırmanın su krizi sürüyor. Son olarak İran’ın Elwen Nehri’ni kapattığı haberleri geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-07 09:48:55

İran-IKBY arasındaki su krizi sürüyor: Tahran Elwen nehrini kapattı!

IKBY'nin yayın organı Rudaw'a konuşan Elwen Barajı Müdürü Ahmet Wesin, “İran İslam Cumhuriyeti 2003 yılından beri, haziran - ekim arasında Elwen suyunu büyük oranda kapatıyor. Çünkü kendisinin suya ihtiyacı var. Gönderdiği ise 2 metreküpten daha az. Bırakılan su da Elwen Barajı'na ulaşana kadar bir bölümü yer altına iniyor” dedi.

Söz konusu kararın siyasi olmadığını dile getiren Ahmet Wesin, “İran kış mevsiminde yüksek yağıştan dolayı Elwen suyunu kapatmıyor. 2015 yılında barajda 580 milyon metreküpten fazla su birikti. 2016'da da 280 milyon metreküpten fazla su birikti” diye konuştu.

Barajın toplam 37 milyon metreküp kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Ahmet Wesin, “Barajda şu anda 30 milyon metreküp su bulunuyor. Bu yılın sonuna kadar da bu su yeter” ifadelerini kullandı.

Elwen Barajı'nın yanında Kamişan Barajı'nın inşaasına başlandığını ancak Irak Hükümeti'nin bütçe yetersizliğinden dolayı çalışmaları durdurduğunu ifade eden Wesim, “Gelecek yıl Elwen suyunun açılmaması halinde, kış mevsimi sonrasında 3 ay içinde kuruyacaktır. Çünkü baraj kaynağını yüzde yüz Elwen Nehri'nden alıyor” dedi.

SU KRİZİ

İran 24 Haziran'da da Küçük Zap suyunu kapatmıştı. Bu da Dukan Barajı'ndaki su miktarının yüzde 70 oranında azalmasına neden oldu. Erbil'in girişimleri üzerine su kısmen de olsa açıldı.

IKBY. İran suyumuzu kesmeye devam ederse... (TIKLAYINIZ)

Ortadoğu'nun yeni sorunu: Su savaşları! (TIKLAYINIZ)

Haber Ara