Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'İnsanoğlu, can düşmanını dünyaya getirip kendi sonunu mu hazırlıyor?'

Yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler tüm hızıyla sürerken robotlarda duygu durumu, bilinç, iyi huy-kötü huy tartışması başladı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-09-30 10:04:56

Sinirlenme, kıskanma, yalan söyleme gibi duygusal durumların robotlarda da görülmeye başladığı iddia edilirken ABD ordusunun sanal tatbikatında emri beğenmeyen robot konuşuluyor.

Karar gazetesi yazarı Akif Beki'nin "kötü huylu" robotlara ilişkin yorumu:

Yapay zekâ, duygusal zekâya da sahip olacak. Erkenden ilk belirtilerini göstermeye başlamış.

Go oynatılan bir yapay zekânın, rakibi sıkıştırınca sinirlendiği, alt edilmeyi gururuna yediremediği söyleniyor.

ABD Hava Kuvvetlerinin sanal tatbikatına katılan bir yapay zekâysa beğenmediği emre direnmiş. Üstelik itaatsizliğine de kılıf uydurdu, yalanına altlık hazırladı, deniyor.

İsmet Berkan, 10 Haber sitesinde ayrıntılı yazdı. "Sinirlenen ve yalan söyleyen yapay zekâ: Yoksa içine ruh mu üflendi" başlığıyla, 24 Eylül'de.

Asabi, kibirli, hazımsız, kıskanç, aldatan, bencil ve bu yalancı yapay zekâ, insanın hiç mi iyi yanlarını almayacak? Alacak tabii.

Ama kötü huylusu, yine de korkutuyor.

Kontrolden çıkabilme potansiyeli, ürkütücü.

İnsanı taklitte henüz yeni ama makine bile insanlığı öğrenebiliyor.

İnsan-makine karışımı saybörgden söz etmiyoruz. Belki bir gün insandakine benzer bir sevgiyi de taklit edecek, aşka bile gelecek, sevilmek dahi isteyecek ama içinde insan olmayacak, insan sevgisi de hiç olmayabilir.

Sonuçları, özellikle de insancıl olup olmayacağı henüz tam kestirilemeyen bir şey bu.

İnsanoğlu, can düşmanını dünyaya getirip kendi elleriyle sonunu mu hazırlıyor?

Yapay zekâ, nereye kadar insanî hisler geliştirecek?

Kimi insanların ömrü boyunca geliştiremediği şuur ve farkındalıkları dahi geliştirebilecek, o göründü. Doğruyu yanlıştan ayırabilme bilinci, başkalarının acısına üzülebilme duyarlılığı, empati yeteneği gibi.

Go oyuncusu olan, karakter belirtileri vermişti. Kişilik kazanma eğilimine işaret ediyordu. Her insanda buna da rastlanmıyor.

Yapay bilincin de iyisi, kötüsü çıkacaktır.

Madem insanın zihin melekelerini taklit ediyor... Vicdanlı, hisli, âdil, hakperest, gururlu, şahsiyetli olabilir; vicdansız, zalim, neme lâzımcı, gurursuz, şahsiyetsiz de.

Çarliston, bir sivri biber adı. Ama çarliston marka kereste, bir biber cinsi değil. Hemcinslerimiz arasında ender rastlanan kaba bir türü anlatır.

Örneklere bakılırsa yapay zekâ, düşüncede incelik ve vicdan da kazanabilecek.

 

Haber Ara